Lenkijoje kunigus pedofilus dangsto net teisėsauga

Viešėdamas Airijoje popiežius Pranciškus atsiprašė šios šalies tikinčiųjų už pedofilų kunigų pridarytas skriaudas. Lenkijos gyventojai paragino šalies dvasininkiją pasielgti taip pat.

Airijoje nuo dvasininkų pedofilijos nukentėjusių vaikų artimieji kaltino popiežių Pranciškų dangstant nusikaltėlius.<br> lrytas.lt montažas.
Airijoje nuo dvasininkų pedofilijos nukentėjusių vaikų artimieji kaltino popiežių Pranciškų dangstant nusikaltėlius.<br> lrytas.lt montažas.
Airijoje nuo dvasininkų pedofilijos nukentėjusių vaikų artimieji kaltino popiežių Pranciškų dangstant nusikaltėlius.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Airijoje nuo dvasininkų pedofilijos nukentėjusių vaikų artimieji kaltino popiežių Pranciškų dangstant nusikaltėlius.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Sep 11, 2018, 7:34 PM, atnaujinta Sep 11, 2018, 7:37 PM

Lytinių nusikaltimų aukas vienijančios Airijos organizacijos surengė vaikiškų batelių kabinimo ant bažnyčių tvorų akciją „Baby Shoes Remember“.

Taip popiežiaus vizito metu siekta tyliai protestuoti prieš Katalikų bažnyčios atstovų pedofilinius nusikaltimus, kurie ilgą laiką buvo slepiami.

Prie aštuntą kartą rengiamos akcijos pirmąkart prisijungė ir Lenkijos aktyvistai.

Keliolikoje šalies miestų ant bažnyčių tvorų pakibo vaikiški batukai.

Tačiau kunigai ir tikintieji juos greitai nukabino.

Stojo ginti tikintieji

Pilos mieste tikintieji kartu su nacionalistine jaunalenkių organizacija užblokavo grupei demonstrantų priėjimą prie bažnyčios ir neleido užkabinti batų.

Poznanėje jaunalenkiai piketo nevaikė, bet skubiai nukabino batus ir suplėšė prie jų pritvirtintus šūkius, raginančius kunigus palikti vaikus ramybėje.

„Vatikane dreba žemė dėl kunigų pedofilijos, tačiau dauguma Lenkijos kunigų ir toliau apsimeta, kad tokios problemos čia nėra“, – rašė dienraštis „Gazeta Wyborcza“.

Vietos kunigai esą ir toliau elgiasi tarsi aukštesnė rasė ir todėl dangsto saviškių prasižengimus ir netgi nusikaltimus.

Matydami popiežiaus Pranciškaus siekius kovoti su pedofilija, Lenkijos vyskupai prieš keletą metų paskelbė su tuo principingai kovosiantys.

„Gazeta Wyborcza“ teigimu, ši kova iš tikrųjų tebėra paviršutiniška.

Skėlė kritikos popiežiui

Lenkijos katalikų bažnyčia ir toliau atsisako iškart apie visus įtarimus dėl galimų dvasininkų pedofilinių nusikaltimų pranešti policijai ir teismams.

Taip pat nesutinka aukoms materialiai atlyginti žalos.

Dienraščio teigimu, tam būtina panaikinti kunigų celibatą, realiai atskirti Bažnyčią nuo valstybės, suteikti didesnes Bažnyčios valdymo teises pasauliečiams, įsteigti specialų teismą pedofilus pavaldinius dangsčiusiems vyskupams.

Popiežius tokio vyskupų teismo steigimą buvo pažadėjęs, tačiau dėl didelio dvasininkų priešinimosi apie šį sumanymą nebekalba.

Tai, kad vyskupai prasikaltusius kunigus dažniau dangsto, o ne siekia bausti, paliudijo ir naujausi Lenkijos žiniasklaidos demaskavimai.

Išlindo bjaurios istorijos

Tinklalapis „naTemat“ paviešino, kad Vroclavo vyskupas netesėjo žodžio intymiuose skandaluose susikompromitavusį kunigą Danielių Herbowskį pašalinti iš pareigų – jį tik perkėlė į kitą parapiją.

2015 metais šis kunigas buvo atleistas iš darbo Miličiaus parapijoje dėl daugybės romanų su parapijietėmis.

Po metų kunigas buvo įdarbintas kitoje parapijoje, bet ten vėl įsivėlė į sekso skandalus, o vieną buvusią meilužę įkalbinėjo darytis abortą.

Lenkijoje abortai draudžiami ir už tokį vertimą jį atlikti gresia kalėjimas.

Vis dėlto dėl kunigo prasižengimo akis užmerkė tiek prokuratūra, tiek vyskupas ir šis tylomis buvo perkeltas į trečią parapiją.

Lenkijoje šiemet jau kilo keturi dideli kunigų pedofilijos skandalai. Gegužę Balstogės teismas 5 metams kalėti nuteisė 28 metų kunigą M.L. už tai, kad suvedžiojo keturiolikmetę mokinę, kuriai dėstė tikybą.

Tautiečius sukrėtė Chodzežos miesto gyventojo Szymono Baczkowskio kaltinimai vietos kunigui Krzysztofui G. Vedęs, dukrą auginantis vyriškis atskleidė, kad jį, kai buvo 15 metų ir patarnavo bažnyčioje, kunigas suviliojo dovanomis ir pavertė savo seksualiniu vergu. Bažnyčia kunigo nenušalino nuo pareigų, bet perkėlė į kitą darbo vietą.

Chodzežos teismas kunigą išteisino pareikšdamas, kad jis atsilygindavo Sz.Baczkowskiui pinigais ir dovanomis.

Tik žiniasklaidai sukėlus skandalą, kad kunigas santykiavo su nepilnamečiu, buvo nurodyta bylą atnaujinti.

Velončos kunigą Danielių P. areštavo Kroatijos teisėsaugininkai, kai jis viename kurorte slapta fotografavo persirengimo kabinoje nusirenginėjančias mergaites.

Bylą perėmę Lenkijos teisėsaugininkai kunigo telefone ir nešiojamame kompiuteryje rado įrodymų, kad jis ne tik kaupė vaikų pornografiją, bet ir buvo bažnyčioje įrengęs slaptas kameras – filmuodavo čia patarnaujančius ir persirenginėjančius vaikus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.