Susipyko dėl moliuskų

Tarp Prancūzijos ir Jungtinės Karalystės įsiplieskė karas dėl šukučių. Nors abiejų šalių žvejybos pramonės lyderiai bandė užbaigti dėl šių moliuskų prasidėjusį konfliktą, susitarimo pasiekti nepavyko.

Britų žvejai tikino buvę užpulti prancūzų dėl to, kad Lamanše žvejojo šukutes.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Britų žvejai tikino buvę užpulti prancūzų dėl to, kad Lamanše žvejojo šukutes.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Sep 14, 2018, 5:23 PM

Lamanšo sąsiauryje jau nuo rugpjūčio verda labai neįprastas britų ir prancūzų žvejų konfliktas. Mat Prancūzijos įstatymai savo žvejams draudžia šioje teritorijoje žvejoti tarp gegužės 15-osios ir spalio 1-osios, o britai tai gali daryti netrukdomi, jei jų laivai yra mažesni nei 15 metrų ilgio.

Prancūzai nori, kad sąlygos žvejoti būtų vienodos abiem pusėms, tačiau bandymas pasiekti tokį susitarimą žlugo.

Prancūzijos maisto ir žemės ūkio ministras Stephane’as Travert’as teigė esąs nuliūdęs dėl nesėkmės, tačiau sveikino šalies žvejybos pramonės lyderius, bandžiusius pasiekti susitarimą ir siūliusius britams „pagrįstą kompensaciją“.

Nutrūkusios derybos gali reikšti, kad Lamanšo sąsiauryje ir vėl gali kilti konfliktų tarp Prancūzijos ir Jungtinės Karalystės žvejų.

Prieš kelias savaites penki britų šukučių žvejų laivai stojo į atvirą susirėmimą su 35 prancūzų traleriais. Žvejai vieni kitus apmėtė akmenimis ir apsikeitė įžeidžiais žodžiais, o kai kurie laivai taranavo kitus. Prancūzija net tikino svarstanti pasiųsti karinį laivyną, jei konfliktai tęsis.

Prancūzų žvejai kaltina britus, kad jie išgaudo visus šukučių išteklius, kol jiems patiems žvejoti draudžia nacionaliniai įstatymai.

Pastaraisiais metais dėl šukučių žvejybos reguliavimo priemonių prie Normandijos krantų derėjosi Prancūzija, Jungtinė Karalystė ir Airija, tačiau atrodo, kad anksčiau galioję susitarimai netenkina žvejų.

Škotijos žvejų asociacija tikino, kad niekas jūroje nenori matyti konfliktų, todėl nutrūkusios britų ir prancūzų derybos nuvilia visus.

Britų žvejai nenori taip lengvai nusileisti, nes draudimas žvejoti tarp gegužės 15 d. ir spalio 1 d. reikštų didelius nuostolius žvejams. Už tai jie reikalauja kompensacijų, tačiau susitarti dėl jų dydžio nepavyksta. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.