Aštrėjant ginčui dėl Ukrainos Maskvos patriarchatas nusigręžė nuo Konstantinopolio

Rusijos Ortodoksų Bažnyčia (ROB) penktadienį nutraukė „diplomatinius ryšius“ su ekumeniniu patriarchu Baltramiejumi I, Stambule reziduojančiu pasaulio ortodoksų krikščionių dvasiniu lyderiu, apkaltinusį jį neleistinu kišimusi į ginčą dėl Ukrainos Bažnyčios pavaldumo.

 Rusijos Ortodoksų Bažnyčia (ROB) penktadienį nutraukė „diplomatinius ryšius“ su ekumeniniu patriarchu Baltramiejumi I, Stambule reziduojančiu pasaulio ortodoksų krikščionių dvasiniu lyderiu, apkaltinusį jį neleistinu kišimusi į ginčą dėl Ukrainos Bažnyčios pavaldumo.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Rusijos Ortodoksų Bažnyčia (ROB) penktadienį nutraukė „diplomatinius ryšius“ su ekumeniniu patriarchu Baltramiejumi I, Stambule reziduojančiu pasaulio ortodoksų krikščionių dvasiniu lyderiu, apkaltinusį jį neleistinu kišimusi į ginčą dėl Ukrainos Bažnyčios pavaldumo.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 15, 2018, 1:25 PM, atnaujinta Sep 15, 2018, 1:28 PM

Tikimasi, kad Konstantinopolio patriarchas artimiausiai mėnesiais priims sprendimą dėl Ukrainos prašymo nutraukti dvasinius ryšius su Maskva, padidėjus įtampai dėl separatistinio konflikto Rytų Ukrainoje.

Prieš priimdamas šį sprendimą Baltramiejus šį mėnesį pasiuntė į Ukrainą du egzarchus – savo atstovus. Šis žingsnis sukėlė Maskvos patriarchato įtūžį.

Šventasis Sinodas, ROB valdantysis organas per penktadienį įvykusį nepaprastąjį posėdį nusprendė, kad nuo šiol jo ryšiai su varžovu Stambule bus žemesnio lygio.

„Konstantinopolio ekumeninis patriarchatas įsibrovė į Maskvos patriarchato kanoninę teritoriją, pasiuntęs į Kijevą savo egzarchus“, – Maskvoje esančiame Šv. Danilos vienuolyne sakė ROB ryšių su užsienio padalinio vadovas metropolitas Ilarionas.

Sinodo sprendimu ROB neberengs bendros liturgijos su Konstantinopolio patriarchatu, o Rusijos stačiatikių patriarchas Kirilas nebeminės Baltramiejaus savo maldose.

Be to, ROB nebedalyvaus vyskupų susirinkimuose arba bet kokiose komisijose ir kitokiose struktūrose, pirmininkaujamose Baltramiejaus I atstovų, sakoma pranešime, paskelbtame po Šventojo Sinodo posėdžio.

Jeigu Konstantinopolio patriarchas toliau užsiimsi „antikanonine veikla“, ROB su juo nutrauks visus ryšius, perspėjo Sinodas.

„Visa atsakomybė už šios schizmos tragiškas pasekmes teks patriarchui Baltramiejui I ir jį palaikantiems vyskupams“, – sakoma pranešime.

Rusijos ortodoksų patriarchas Kirilas, laikomas svarbiu prezidento Vladimiro Putino sąjungininku, nori užkirsti kelią padėčiai, kad provakarietiškos Ukrainos Bažnyčia taptų nepriklausoma.

Ukrainoje veikia kelios stačiatikių bažnyčios: Maskvos patriarchato Ukrainos Ortodoksų Bažnyčia, priklausanti Rusijos Ortodoksų Bažnyčios jurisdikcijai; Kijevo patriarchato Ukrainos Ortodoksų Bažnyčia, vadovaujama patriarcho Filareto, kurios nepripažįsta nei Rusijos Ortodoksų Bažnyčia, nei Konstantinopolio patriarchatas, taip pat Ukrainos Autokefalinė Ortodoksų Bažnyčia.

Jeigu Maskva prarastų Ukrainos Bažnyčios kontrolę, tai būtų laikoma smūgių Rusijos Ortodoksų Bažnyčios prestižui ir apskritai Rusijos dvasinei įtakai.

Nesutarimai tarp Ukrainos ir Rusijos ortodoksų lyderių pagilėjo Maskvai 2014 metais aneksavus Krymo pusiasalį, taip pat Rytų Ukrainoje įsiplieskus prorusiškų separatistų sukilimui.

Baltramiejus, žinomas kaip Konstantinopolio arkivyskupas ir Naujosios Romos bei ekumeninis patriarchas, yra laikomas „pirmuoju tarp lygių“ 300 mln. tikinčiųjų turinčios pasaulio ortodoksų krikščionių bendruomenėje.

Konstantinopolio patriarchatas yra seniausias Ortodoksų Bažnyčioje, bet Maskvos patriarchatas šiuo metu yra įtakingiausias ir turintis daugiausiai tikinčiųjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.