Dėl atakos prieš Skripalius apkaltinta Rusija jau keičia plokštelę

Jungtinės Karalystės dėl nervus paralyžiuojančios medžiagos „Novičiok“ atakos apkaltinti rusai yra paprasti, niekuo nenusikaltę civiliai. Taip tikino Rusijos vadovas Vladimiras Putinas.

Britų policija mano, kad apnuodijimu įtariami R.Boširovas (kairėje) ir A.Petrovas slepiasi po slapyvardžiais.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Britų policija mano, kad apnuodijimu įtariami R.Boširovas (kairėje) ir A.Petrovas slepiasi po slapyvardžiais.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC, „Lietuvos rytas“

Sep 15, 2018, 9:57 AM

„Žinome, kas jie yra, radome juos, – Vladivostoke surengtame ekonomikos forume kalbėjo šalies lyderis. – Jie yra civiliai. Čia nėra jokio nusikaltimo.“

V.Putinas taip pat užsiminė, kad vyrų, Jungtinės Karalystės įvardytų kaip Vyriausiosios žvalgybos valdybos (GRU) pareigūnai Ruslanas Boširovas ir Aleksandras Petrovas, tikroji tapatybė yra žinoma.

Britų pareigūnai praėjusią savaitę išplatino vyrų, įtariamų buvusio Rusijos šnipo Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimu Solsberyje, tapatybę ir nuotraukas.

Vyrai, kurie, kaip manoma, tarnauja Rusijos karinės žvalgybos agentūroje GRU, Londono buvo apkaltinti pasikėsinimu nužudyti S.Skripalį, jo dukterį Juliją ir policininką, kuris pirmasis atvyko į įvykio vietą.

Skotland Jardas išplatino stebėjimo kamerų nuotraukas, kuriose R.Boširovas ir A.Petrovas užfiksuoti Solsberio traukinių stotyje pasikėsinimo dieną. Policija mano, kad pasuose įrašyti vardai gali būti pseudonimai.

Įtariamųjų niekas nematė nuo kovo mėnesio, dėl jų britai išdavė ir Europos arešto orderį.

Rusijos naujienų agentūra „Fontanka“ aptiko kelias R.Boširovui skirtas baudas už Eismo taisyklių pažeidimą ir jo vardu registruotą butą Maskvoje.

Bet kaimynai teigia niekada jo nematę.

Dar mažiau žinoma apie A.Petrovą. Žmogus ta pačia pavarde ir gimimo data dirba valstybinėje Rusijos kompanijoje, kuri gamina vakcinas.

Jungtinės Karalystės policija teigė, kad jų pasuose yra gausybė užsienio šalių vizų, „Fontanka“ nurodė, kad juodu per pastaruosius dvejus metus daug kartų lankėsi Milane, Ženevoje, Amsterdame ir Paryžiuje.

V.Putinas paragino įtariamuosius pasirodyti viešai ir apsiginti: „Noriu kreiptis į juos tiesiai.“

Rusijos lyderio žodžiai – dar vienas nukrypimas nuo ankstesnės Maskvos pozicijos šioje byloje.

Iki šiol visus britų policijos išplatintus įkalčius Rusija vadino fabrikavimu, o dar pirmadienį Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas tikino, kad šalies valdžia neturi jokių žinių apie šių žmonių tapatybę.

Užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova anksčiau tikino, kad vyrus Getviko oro uoste užfiksavusios nuotraukos yra padirbtos, nes jose matyti, kad įtariamieji pasų kontrolę pereina vienu metu.

Tačiau oro uoste yra daugiau nei vienas identiškas koridorius, kuriame užfiksuojami atvykėliai.

Rusams tikriausiai taip pat bus pateikti kaltinimai dėl 44-erių britės Dawn Sturgess mirties. Jos partneris Charlie Rowley jai netyčia padavė išmestą kvepalų buteliuką, kuriame buvo medžiaga „Novičiok“.

Žinoma, įtariamiesiems beveik garantuotai pavyks išvengti teisingumo Jungtinėje Karalystėje. Šalies vidaus reikalų sekretorius Sajidas Javidas pripažino, kad Rusija niekada neleis jiems išvykti į užsienį.

„Tačiau jeigu jie žengs bent žingsnį už Rusijos ribų, mes juos sučiupsime ir nuteisime“, – grasino ministras.

Britanijos vyriausybė pareiškė, kad galutinė atsakomybė už pasikėsinimą į Skripalius tenka Rusijos prezidentui V.Putinui, tačiau Maskva tai įnirtingai neigia ir tvirtina, kad visus cheminius ginklus Rusija sunaikino prižiūrint Cheminio ginklo draudimo organizacijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.