Sergejaus Skripalio istorija – agentas galingą priešą įgijo jau seniai

Jungtinei Karalystei paviešinus įtariamųjų, galimai apnuodijusių buvusį dvigubą agentą Sergejų Skripalį ir jo dukrą Juliją, nuotraukas, ši istorija vėl atsidūrė dėmesio centre. Tiesa, patys įtariamieji tvirtino esantys paprasti žmonės, o ne Rusijos žvalgybos agentai, kaip teigė Londonas.

 Sputnik/Scanpix nuotr.
 Sputnik/Scanpix nuotr.
 Sputnik/Scanpix nuotr.
 Sputnik/Scanpix nuotr.
 Reuters/Scanpix nuotr.
 Reuters/Scanpix nuotr.
 Reuters/Scanpix nuotr.
 Reuters/Scanpix nuotr.
 AFP/canpix nuotr.
 AFP/canpix nuotr.
 Cheminė medžiaga buvo kvepalų buteliuke. <br> Capital Pictures/Scanpix nuotr.
 Cheminė medžiaga buvo kvepalų buteliuke. <br> Capital Pictures/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2018-09-15 20:09, atnaujinta 2018-09-16 08:46

S.Skripalis, 2010 m. išvykęs iš Rusijos į Vakarus, tuo metu buvo mažai kam žinomas. Tačiau jis turėjo vieną galingą priešą – Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.

Abu šie žmonės dirbo žvalgyboje, o žlugus Sovietų Sąjungai, abu ieškojo sau naujos vietos po saule. Tačiau V.Putinui pasisekė geriau – jam pavyko užkopti į Rusijos politikos olimpą, rašo „The New York Times“.

Gavęs valdžią V.Putinas ėmė suvedinėti sąskaitas, o labiausiai jis nekentė tų, kurie išdavė žvalgybos „šeimą“.

2010 m., kai S.Skripalis ir trys kiti šnipinėjimu kaltinti asmenys buvo paleisti ir jiems leista išvykti iš Rusijos į vakarus, V.Putinas pareiškė, kad svajoja apie jų mirtį. Reikšmės neturėjo net tai, kad S.Skripalis iš esmės tėra tik menka žuvelė.

Praėjusio amžiaus dešimtame dešimtmetyje S.Skripalis grįžo iš Madrido į Rusiją, kur jis dirbo apsimesdamas diplomatu Rusijos ambasadoje. Rusijoje tuo metu tvyrojo chaosas. Darbininkai mėnesiais negaudavo atlyginimo, ekonomika smuko.

Tačiau S.Skripalio tokios bėdos nespaudė. Kartu su juo Maskvos apskrities gubernatoriaus administracijoje Olegas Ivanovas teigė, kad iš pažiūros jis buvo paprastas žmogus – gyveno paprastame bute, važinėjo senu automobiliu. Tiesa, restorane visuomet siūlydavo už visus sumokėti.

Pasak O.Ivanovo, S.Skripalis visuomet stengėsi užsidirbti papildomai.

„Jis buvo materialistas. Jis tiesiog mėgo pinigus“, – kalbėjo O.Ivanovas.

Kaip tikino O.Ivanovas, būtent siekis turėti daugiau pinigų ir pakišo koją S.Skripaliui. 2006 m. jis buvo suimtas. Kaip teigė prokurorai, dirbdamas Ispanijoje S.Skripalis susipažino ir ėmė bendrauti su šios šalies žvalgybininku. Pastarasis supažindino jį su asmenimis iš britų žvalgybos.

Teigiama, kad S.Skripalis su britais slaptai susitikdavo nuo 1996 m. ir gavo 100 tūkst. dolerių mainais į slaptą informaciją.

Rusijos teismas už tai skyrė jam 13 metų kalėjimo bausmę.

Šeimą prispaudė bėdos

V.Putino karjera praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje klostėsi panašiai. 1990 m. jis buvo anksčiau laiko išsiųstas iš slaptos KGB būstinės Dresdene. Kurį laiką jis neturėjo jokių pajamų ir darbo. Tuo metu pernelyg daug šnipų traukė atgal į Rusiją ir įdarbinti visų šalis negalėjo.

Nemažai Rusijos šnipų tuo metu pasiūlė savo paslaugas Vakarams. Juos V.Putinas vadino kiaulėmis ir žvėrimis.

„Išdavikams visuomet blogai baigiasi. Kaip taisyklė, jie miršta arba nuo alkoholizmo, arba nuo narkotikų“, – kalbėjo V.Putinas.

V.Putinui atėjus į valdžią, pirmiausia jis ėmėsi bausti visus išdavimus. Per pirmuosius kelerius vadovavimo šaliai metus, šnipinėjimu buvo apkaltinta visa eilė žmonių.

Maža to, Rusijos Federalinė saugumo tarnyba tyčia nutekino informaciją apie britų specialiosios tarnybos MI6 darbuotoją, kuris, kaip paaiškėjo, anksčiau užverbavo S.Skripalį.

Po to, kai 2006 m. S.Skripalis buvo nuteistas, nuo jo šeimos nusisuko visi ankstesni draugai. Jo žmonai Liudmilai sunku buvo susitaikyti su tuo, kad kai kurie sutuoktinio draugai netgi liudijo prieš jį. Ji tikino, kad nemažai buvusių šnipų gyvena Vakarų šalyse, tačiau jų niekas nevadino išdavikais.

Skripalių šeimą užgriuvo ir finansinės bėdos. L.Skripal neužteko pinigų, kad galėtų juos siųsti kalėjime esančiam sutuoktiniui. Ji bandė kreiptis į aukštus postus turinčius kariškius, prašė sugrąžinti jos vyrui anksčiau mokėtą pensiją. Tačiau nieko nepešė. Belsdama į visas įmanomas duris dvejus metus, ji tegavo apie tūkstantį dolerių.

l.Skripal sveikata suprastėjo, tačiau ji atsisakė eiti pas gydytoją, kol vyras sėdi kalėjime. Pats S.Skripalis mėgino į laisvę ištrūkti anksčiau ir dėl to kreipėsi į karo teismą. Buvęs agentas paaiškino esą perdavė informaciją britui galvodamas, kad šis yra verslininkas, o ne šnipas. Be to, britas esą S.Skripaliui pasiūlė dirbti jo įmonėje po to, kai baigs diplomatinę tarnybą Ispanijoje. Tačiau teismas tuo nepatikėjo.

Pasiūlė mainus

2010 m. JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktorius Leonas Panetta pasiūlė Rusijos vidaus žvalgybos vadui Michailui Fradkovui apsikeisti šnipais. Mat kaip tik tuo metu Amerika suėmė savo teritorijoje 10 rusų šnipų, veikusių JAV maždaug 10 metų. Mainais į juos CŽV pasakė norinti iš Rusijos 3-4 žmonių.

Nors įprastai tokie sandoriai yra sunkiai galimi, 2010 m. rusai šį pasiūlymą priėmė. Tarp žmonių, kurie buvo perduoti JAV, buvo ir S.Skripalis.

Tačiau tuo metu ministro pirmininko postą užėmęs V.Putinas neslėpė savo neapykantos nei S.Skripaliui, nei kartu su juo į JAV išsiųstiems dar trims asmenims. Jis keikė juos už šalies išdavystę.

„Net jei jie nemirs, jie kentės, turės visą gyvenimą slėptis ir negalės bendrauti su savo šeima“, – kalbėjo V.Putinas.

Tuo metu S.Skripalis iš tiesų į JAV išvyko vienas. Su šeima jam buvo leista trumpai atsisveikinti Rusijoje.

2012 m. V.Putinas vėl užėmė Rusijos prezidento postą ir kaip mat sugriovė visus pirmtako Dmitrijaus Medvedevo bandymus pagerinti santykius su tuomečiu JAV prezidentu Baracku Obama. Tačiau apie Amerikai perduotus šnipus, tarp kurių buvo ir S.Skripalis, garsiai nekalbėta, o ir jie apgyvendinti jau buvo skirtingose vietose.

Skraidė į kitas šalis

Apsigyvenęs Solsberyje, Jungtinėje Karalystėje S.Skripalis iš pradžių vengė kalbėti apie savo praeitį. Kartais sakydavo, kad yra statybos įmonės direktoriumi ir neseniai atvyko iš Ispanijos.

Vienas artimiausių S.Skripalio draugų Jungtinėje Karalystėje Rossas Cassidy tikino, kad rusas labai ilgėjosi savo tėvynės.

Tuo metu jo kaimynė Lisa Carey prisiminė, jog S.Skripalis ne kartą gyrėsi buvęs šnipas, tačiau juo niekas netikėjo ir manė, kad vyras pamišę.

Tačiau S.Skripalis turėjo savo paslapčių. Jis neretai kažkur išvažiuodavo vykdyti MI6 užduotis, Europos ir Amerikos žvalgybininkams pasakojo apie GRU. Buvęs rusų agentas taip pat lankydavosi Ispanijoje, Estijoje ir Čekijoje.

Kaip tikino vienas žvalgybos darbuotojas Europoje, šiose šalyse S.Skripalis susitikdavo su tokiais pačiais kaip ir jis tiesiog anksčiau jie dirbo skirtingose barikadų pusėse.

Apie ką buvo kalbėta susitikimuose ir kokia informacija perduodama, buvo nelabai aišku. Tačiau, panašu, rusai tam dėmesio skirdavo daugiau, nei manė britai.

„Kai patenki ten, negali dirbti prieš mus. Tokios yra taisyklės. Tai niekur neparašyta, tačiau visiems žinoma. Jeigu žmogui leido išvykti, jam atleido už praeityje padarytas klaidas, jis turėtų likusį gyvenimą gyventi ramiai ir niekur nesikišti. Jie neturėtų naudoti savo gebėjimų ir žinių veikdami prieš Rusiją. O ką padarė S.Skripalis? Patvirtinta, kad jis pažeidė šią taisyklę“, – kalbėjo „Echo Moskvy“ vyriausiasis redaktorius Aleksejus Venediktovas.

Išvyko į Solsberį

S.Skripalio dukra Julija pas jį atvyko šių metų kovą. Kaip tikino Diana Petik – moteris, kuri tuo metu turėjo prižiūrėti kaip vykdomas remontas Julijos bute – pas tėvą ji išvyko norėdama gauti palaiminimą, nes ruošėsi tuoktis ir norėjo susilaukti vaikų.

Pats S.Skripalis atvykti į Rusiją negalėjo.

Kaip tikino britų žvalgyba, dieną anksčiau į Jungtinę Karalystę atvyko du Rusijos žvalgybos agentai. Jie neišsiskyrė iš kitų, atrodė kaip paprasti žmonės.

Teigiama, kad viename jų krepšių gulėjo kvepalų buteliukas, kurio viduje ir buvo nuodinga cheminė medžiaga „Novičiok“.

Kovo 4-ąja S.Skripalis ir jo dukra buvo apnuodyti, o britų žvalgyba tikino, kad du rusų žvalgybos agentai būtent tuo tikslu ir atvyko į Jungtinę Karalystę – pagaliau atkeršyti išdavikui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.