Sirijos pajėgoms numušus Rusijos karinį orlaivį – rusai grasina atsaku

Virš Viduržemio jūros pirmadienį vėlai vakare dingo Rusijos karinis orlaivis Il-20, kuriuo skrido 15 karių, pranešė Gynybos ministerija.

Prie Sirijos krantų dingo Rusijos karinis orlaivis su 14 karių.  <br> Sputnik/Scanpix nuotr.
Prie Sirijos krantų dingo Rusijos karinis orlaivis su 14 karių.  <br> Sputnik/Scanpix nuotr.
Prie Sirijos krantų dingo Rusijos karinis orlaivis su 14 karių.  <br>Scanpix nuotr.
Prie Sirijos krantų dingo Rusijos karinis orlaivis su 14 karių.  <br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 18, 2018, 6:10 AM, atnaujinta Sep 18, 2018, 5:41 PM

Žvalgybos lėktuvas dingo tuo metu, kai Izraelis apšaudė raketomis Sirijos teritoriją.

„Virš Viduržemio jūros, 35 kilometrai nuo Sirijos pakrantės, nutrūko ryšys su Rusijos orlaivio Il-20 įgula. Tai įvyko lėktuvui grįžtant į Hmeimimo oro pajėgų bazę“, – nurodė ministerija.

Karių likimas nežinomas, vyksta orlaivio paieška, rašoma antradienį anksti ryte ministerijos išplatintame pranešime.

Lėktuvas iš radarų ekranų dingo apie 23 val. Maskvos (ir Lietuvos) laiku, kai keturi Izraelio naikintuvai F-16 atakavo Sirijos infrastruktūros objektus Viduržemio jūros pakrantėje esančioje Latakijos provincijoje, iš kur kilusi prezidento Basharo al Assado šeima.

Naujienų agentūra „RIA Novosti“ informavo, kad Sirijos oro erdvės gynybos sistema atrėmė raketų ataką.

Tuo tarpu JAV televizija CNN savo ruožtu pranešė, kad Vašingtone manoma, jog rusų lėktuvas Il-20 buvo netyčia numuštas Sirijos oro erdvės gynybos sistemos.

Anot televizijos šaltinio, orlaivis buvo „netyčia numuštas Sirijos oro erdvės gynybos priemonėmis, kurias šiai šaliai prieš kelerius metus pardavė Rusija“.

Pasak jo, katastrofa įvyko, kai Sirijos vyriausybės pajėgos mėgino numušti į Sirijos teritoriją paleistas Izraelio raketas.

Tokią informaciją vėliau patvirtino ir Rusijos gynybos ministerija, kuri paskelbė, kad dėl to kalti asmenys gali sulaukti atsako.

Tačiau apkaltintos buvo ne Sirijos, bet Izraelio pajėgos. Rusijos gynybos ministerija tvirtino, kad Izraelio naikintuvai pasinaudojo rusų lėktuvu kaip priedanga.

Izraelio pilotai, vykdę atakas prieš Sirijos taikinius, „pasinaudojo rusų lėktuvu kaip priedanga“, todėl jis atsidūrė „Sirijos oro gynybos ugnyje“, per televiziją sakė Rusijos gynybos ministerijos atstovas generolas majoras Igoris Konašenkovas.

„Šiuos Izraelio provokacinius veiksmus laikome priešiškais“, – nurodė atstovas ir pridūrė, kad Rusija „pasilieka teisę imtis deramo atsako“.

Pažadėjo atsaką 

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį pareiškė, kad Rusijos karinio lėktuvo su 15 žmonių įgula numušimą nulėmė „virtinė tragiškų atsitiktinių aplinkybių“.

„Tai greičiau panašu į virtinę tragiškų atsitiktinių aplinkybių“, – sakė jis žurnalistams, atsisakydamas lyginti šį įvykį su 2015-aisiais įvykusiu incidentu, kai Turkijos pajėgos numušė Rusijos lėktuvą.

Pasak V.Putino, Rusijos atsakomieji veiksmai, susiję su Rusijos lėktuvo numušimu Sirijoje, bus visų pirma nukreipti į rusų karių saugumą šioje šalyje.

„Kalbant apie atsakomuosius veiksmus, jie visų pirma bus nukreipti į didesnio mūsų karių ir objektų saugumo užtikrinimą Sirijos Arabų Respublikoje“, – po susitikimo su Vengrijos premjeru Viktoru Orbanu pareiškė V. Putinas.

„Tai bus tokie žingsniai, kuriuos pastebės visi“, – per spaudos konferenciją pabrėžė Rusijos vadovas.

Per vėlai informavo

Pasak I. Konašenkovo, Izraelis apie savo planą bombarduoti taikinius Sirijos Latakijos provincijoje Rusijos vadovybę informavo likus vos vienai minutei iki atakos, todėl rusų žvalgybos lėktuvas negalėjo pasitraukti į saugią zoną.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu antradienį telefonu kalbėdamasis su Izraelio gynybos ministru Avigdoru Liebermanu taip pat pažymėjo, kad rusų lėktuvo sudužimą nulėmė neatsakingi izraeliečių pilotų veiksmai.

Il-20 paieškos operacija Viduržemio jūroje tęsiasi. Rusija į paieškų rajoną nusiuntė aštuonis laivus, pranešė Gynybos ministerija.

Per Izraelio antskrydį prieš vieną objektą Sirijos pakrantėje žuvo du sirų vyriausybės kariai, kurių kūnai buvo rasti nurimus sprogimų sukeltam gaisrui, antradienį pranešė viena padėtį šalyje stebinti organizacija.

Anot Didžiojoje Britanijoje įsikūrusios „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), karių tapatybės kol kas nenustatytos. Antskrydžio prieš valstybinio Techninės pramonės instituto objektą faktą patvirtino ir Damaskas.

Sirijos vyriausybė nurodė, kad jos priešlėktuvinės gynybos sistemos buvo aktyvuotos, netoli pakrantės pastebėjus Izraelio lėktuvų. Pasirodo, kad šios sistemos atsitiktinai numušė rusų žvalgybos lėktuvą, skridusį atgal į Rusijos bazę Sirijos pakrantėje. Visi 15 šiuo orlaiviu skridusių rusų žuvo.

Kaip informavo SOHR, Sirijos oro erdvės gynybos sistemos, numušę rusų lėktuvą, buvo dislokuotos Banijase – apie 40 km atstumu į pietus nuo Latakijos esančiame miestelyje. Rusija turi karinių ir laivyno bazių Sirijose pajūryje esančiose Latakijos ir Tartuso provincijose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.