Rusijos logika: lėktuvą numušė sąjungininkai, bet kaltė verčiama priešams

Rusijos karinį lėktuvą Il-20 vakar numušė Sirija. Nors Maskva apie tai pranešė pati, kaltę dėl 15 žmonių gyvybę nusinešusios nelaimės ji suvertė Izraeliui.

Rusija dėl karinio lėktuvo sudužimo kaltina tragiškas aplinkybes ir Izraelį.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Rusija dėl karinio lėktuvo sudužimo kaltina tragiškas aplinkybes ir Izraelį.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC, AP, „Lietuvos rytas“

Sep 19, 2018, 4:16 PM

Pasak Rusijos gynybos ministerijos, šios šalies lėktuvas atsidūrė Sirijos oro gynybos sistemos raketų kelyje dėl Izraelio naikintuvų kaltės. Pastarieji taip pat esą per vėlai pranešė Maskvai apie savo planus pulti objektus Sirijoje.

Rusijos lėktuvas iš radarų dingo pirmadienio vakarą apie 23 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, 35 kilometrai nuo Sirijos krantų Viduržemio jūroje.

Izraelio gynybos pajėgos dėl rusų žūties pareiškė užuojautą, bet pridėjo, kad dėl incidento kaltu laiko Sirijos prezidento Basharo al-Assado, kurio pajėgos numušė Rusijos lėktuvą, režimą: „Mūsų naikintuvai jau buvo Izraelio oro erdvėje, kai raketos buvo paleistos.“

Rusijos lėktuvas tuo metu grįžo į Chmeimimo karinių oro pajėgų bazę netoli Latakijos. Iš pradžių Maskva paskelbė, kad dingęs lėktuvas buvo numuštas keturių Izraelio naikintuvų F-16, kurie puolė objektus Sirijoje.

Dar prieš dingstant lėktuvui Sirijos naujienų agentūra pranešė, kad šalies kariuomenė užfiksavo iš jūros link Latakijos atskriejančias priešo raketas.

Izraelis teigė taikęsis į Sirijos kariuomenės objektus, gaminančius mirtinus ginklus, kuriuos Iranas ruošiasi tiekti Libane veikiančiai teroristinei organizacijai „Hezbollah“.

Rusija prabilo ir apie galimą atsaką. Gynybos ministras Sergejus Šoigu savo kolegai iš Izraelio Avigdorui Liebermanui pranešė, kad visą kaltę rusai verčia jiems ir pasilieka „teisę imtis tolesnių atsakomųjų veiksmų“.

Rusija neapkaltino savo sąjungininkės Sirijos dėl numušto lėktuvo, tačiau neaišku, kokiais žodžiais šalių atstovai galėjo apsikeisti privačiai.

Maskva karines pajėgas į Siriją atsiuntė 2015 metais paraginta prezidento B.al-Assado, kuris kovoja su sukilėlių pajėgomis pilietiniame konflikte, jau nusinešusiame 350 tūkst. žmonių gyvybę.

Chmeimime įsikūrusi Rusijos bazė yra naudojama oro atakoms prieš sukilėlių pajėgas rengti. Dėl to Damasko režimo kariuomenė atsikovojo didžiąją dalį prieš trejus metus prarastų teritorijų.

Nors Rusija tikina, kad Sirijoje taikosi tik į teroristus ar grupuotę „Islamo valstybė“, aktyvistų teigimu, jos taikiniais dažnai tampa civiliai.

Šią savaitę Maskva susitarė su Turkija prie Sirijos Idlibo miesto sukurti demilitarizuotą buferinę zoną, atskirsiančią vyriausybės ir sukilėlių pajėgas.

Jungtinės Tautos įspėjo, kad B.al-Assado karių puolimas prieš paskutinį sukilėlių kontroliuojamą miestą galėtų tapti didžiausia šio amžiaus humanitarine katastrofa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.