Buvęs Malaizijos premjeras nepripažįsta kaltės pagal naujus kaltinimus korupcija

Buvęs Malaizijos premjeras Najibas Razakas ketvirtadienį padarė kaltės nepripažinimo pareiškimą dėl 25 naujų kaltinimų piktnaudžiavimu valdžia ir pinigų plovimu, susijusių su šimtų milijonų dolerių išgrobstymu iš valstybinio investicinio fondo 1MDB.

 Iš viso Najibui Razakui po jo netikėto pralaimėjimo gegužės 9-osios rinkimuose jau buvo pateikti 32 kaltinimai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Iš viso Najibui Razakui po jo netikėto pralaimėjimo gegužės 9-osios rinkimuose jau buvo pateikti 32 kaltinimai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 20, 2018, 3:24 PM

Iš viso Najibui Razakui po jo netikėto pralaimėjimo gegužės 9-osios rinkimuose jau buvo pateikti 32 kaltinimai.

Ekspremjeras, kuris vilkėjo mėlyną kostiumą ir ryšėjo kaklaraištį, sausakimšoje teismo salėje ramiai padarė kaltės nepripažinimo pareiškimus dėl keturių kaltinimų 2011-2014 metais piktnaudžiavus valdžia, siekiant gauti bendrai 2,3 mlrd. ringitų (476,5 mln. eurų, 556 mln. dolerių). Jis taip pat bus teisiamas dėl 21 kaltinimo gavus, naudojus ir pervedus neteisėtas lėšas.

Pagal kovos su korupcija įstatymus už kiekvieną kaltinimą piktnaudžiavus valdžia jam gresia įkalinimas iki 20 metų, o už kiekvieną iš 21 kaltinimo pagal kovos su pinigų plovimu įstatymus – įkalinimas iki penkerių metų.

Najibas Razakas, kuris trečiadienį buvo sulaikytas, bet teisme paleistas už užstatą, sveikino progą susigrąžinti gerą vardą. Jis pakartojo, kad minimi pinigai didele dalimi buvo Saudo Arabijos karališkosios šeimos politinė auka prieš 2013 metų nacionalinius rinkimus ir kad dauguma jų netrukus po rinkimų buvo grąžinti.

„Džiaugiuosi ... Šiandienos kaltinimai suteiks man galimybę susigrąžinti gerą vardą, įrodyti, kad nesu vagis“, – žurnalistams sakė Najibas Razakas.

Liepos ir rugpjūčio mėnesiais jam buvo pateikti septyni kaltinimai piktnaudžiavus pasitikėjimu, korupcija ir pinigų plovimu, susiję su 42 mln. ringitų (8,65 mln. eurų, 10,1 mln. dolerių), nukeliavusių į jo banko sąskaitas iš vieno buvusio 1MDB padalinio. Ekspremjeras savo kaltę paneigė, o teismo procesas turi prasidėti kitais metais.

Najibas Razakas 1MDB įsteigė 2009-aisiais atėjęs į valdžią. Fondas turėjo skatinti ekonominį vystymąsi, bet sukaupė milijardus skolų. Dėl jo JAV ir dar keliose valstybėse atliekami tyrimai, susiję su įtariamu tarptautiniu grobstymu ir pinigų plovimu.

Skandalas kilo 2015 metais, kai nutekinti dokumentai atskleidė, kad 681 mln. dolerių (583,7 mln. eurų) buvo pervesti į Najibo Razako banko sąskaitą. Gatvėse prasidėjo masiniai mitingai, kurių dalyviai ragino premjerą atsistatydinti. Najibas Razakas atleido kritikus vyriausybėje, įskaitant vicepremjerą bei generalinį prokurorą, ir bandydamas išsilaikyti ėmėsi priemonių suvaržyti žiniasklaidą.

Naujasis generalinis prokuroras 2016 metų sausį išteisino Najibą Razaką. Tačiau JAV tyrėjai sako, kad jo bendrininkai iš minimo fondo pavogė ir išplovė 4,5 mlrd. dolerių (3,86 mlrd. eurų), įskaitant pinigus, atsidūrusius Najibo Razako banko sąskaitose.

Visuomenės pasipiktinimas skandalu galiausiai nulėmė ilgai valdžiusios Najibo Razako koalicijos nušalinimą per gegužę įvykusius rinkimus, kurie atnešė pirmąjį valdžios pasikeitimą nuo britų valdytos Malaizijos nepriklausomybės paskelbimo 1957 metais.

Naujoji vyriausybė atnaujino tyrimus, užgniaužtus valdant Najibui Razakui, ir uždraudė jam bei jo žmonai išvykti iš šalies. Policija iš įvairių nekilnojamojo turto objektų, siejamų su ekspremjeru, konfiskavo dizainerių rankinių, laikrodžių, papuošalų ir kitų vertybių už daugiau kaip 1,1 mlrd. ringitų (234 mln. eurų, 273 mln. dolerių).

Kaip sakė policija, tyrimai rodo, kad iš trijų kompanijų, susijusių su 1MDB, į Najibo Razako banko sąskaitas buvo pervesti 972 mln. dolerių (833 mln. eurų).

65 metų Najibas Razakas kaltino naująją premjero Mahathiro Mohamado vyriausybę siekiant politinio keršto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.