Bandys nutolinti kraupios pranašystės išsipildymą: britai jau imasi veiksmų

Yra sakoma, kad jeigu Londono Tauerio tvirtovėje liks mažiau nei šeši varnai, karalystei iškils didžiulis pavojus. Šiandien valdžia susiduria su problema: ką daryti, kad pranašystė neišpildytų.

Pilyje dabar gyvena tiktai 7 varnai.<br>„123rf.com“ nuotr.
Pilyje dabar gyvena tiktai 7 varnai.<br>„123rf.com“ nuotr.
Pilyje dabar gyvena tiktai 7 varnai.<br>„123rf.com“ nuotr.
Pilyje dabar gyvena tiktai 7 varnai.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„The Telegraph“, BBC, „Lietuvos rytas“

2018-09-21 20:14, atnaujinta 2018-09-21 21:20

Varnų svarbą karalystei jau XVII amžiuje išreiškė karalius Karolis II. Jis skelbė, kad paukščiams palikus tvirtovę sugrius jos pastatai, o visa šalis nugrims į chaosą.

Siekdama išvengti pranašystės išsipildymo Jungtinės Karalystės valdžia nusprendė įkurti atskirą varnų veisyklą, kad užtikrintų rūšies išlikimą.

Pilyje šiuo metu tegyvena 7 varnai. Prižiūrėtojai jau pareiškė abejonių, ar šie paukščiai dar gali pratęsti savo giminę.

Visoje šalyje varnų skaičius jau kurį laiką mažėja, tad karališkieji rūmai suteikė visus reikiamus statybos leidimus, kad tūkstančius turistų pritraukianti vieta ir toliau juos viliotų savo išskirtinumu.

Veisiamiems varnams kitais metais bus įrengtas 12 metrų ilgio, 5 metrų pločio, 3,5 metro aukščio gardas griovyje prie pilies.

Istorinių karališkųjų rūmų organizacija skelbia, kad tampa nepaprastai sunku rasti naujų varnų, nes Jungtinėje Karalystė yra išlikę tik keli legaliai jų veisimu užsiimantys asmenys.

Varnų veisykla šalia Londono Tauerio rūpinsis šių paukščių prižiūrėtojas Chrisas Skaife’as. Jis pasakojo, kad kiekvieną dieną varnas turi gauti po 170 gramų šviežios mėsos.

„Pilyje varnai kasdien yra šeriami pelių, viščiukų ir žiurkių dvėseliena. Kartais paukščiai palepinami kraujyje mirkytais sausainiais“, – pasakojo C.Skaife’as.

Anksčiau Jungtinėje Karalystėje buvo daugybė varnų. Bet šiandien per visą šalį jų suskaičiuojama tik 7,4 tūkst. veislinių porų.

Dauguma jų buvo išnaikinti karalienės Viktorijos valdymo metais. Vėliau varnai buvo naudojami Antrojo pasaulinio karo metu. Juos kariuomenė naudojo, kad aptiktų priešų bombonešius.

Tuo metu Tauerio tvirtovėje buvo likęs tik vienas gyvas varnas, tad premjeras Winstonas Churchillis įsakė kuo greičiau į pilį atgabenti naujų varnų, kurie būtų simbolis, kad šalis išliks.

Gyvūnų priežiūros organizacija RSPCA pasidžiaugė, kad „varnais bus rūpinamasi aukščiausiu lygmeniu, o valstybė išliks stipri“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.