Skandalas Lenkijoje: Varšuvos teatrą sudrebino priekabiavimo drama

Lietuvos kultūrinį gyvenimą anksčiau supurtė lytinio priekabiavimo skandalai Panevėžio Juozo Miltinio bei Rusų dramos teatre Vilniuje, o dabar Lenkiją sudrebino panaši istorija.

Merginos ateidavo mokytis teatro meno, o išeidavo pažemintos, pasibjaurėjusios.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Merginos ateidavo mokytis teatro meno, o išeidavo pažemintos, pasibjaurėjusios.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Sep 26, 2018, 11:39 AM

Gavusi vienos jaunos merginos laišką apie patirtą priekabiavimą Akademiniame teatre (AT) Varšuvoje, televizija TVN nusprendė atlikti žurnalistinę provokaciją.

Kadangi AT kasmet vasaros pabaigoje vidurinėse mokyklose, technikumuose, universitetuose, modelių agentūrose platina skelbimus apie priėmimą į aktorių kursus, redakcija į juos slapta išsiuntė ir dvi jaunas žurnalistes.

Pastarųjų per tokius kursus slapta nufilmuoti vaizdai ir įrašyti pokalbiai su studentėmis bei penkiasdešimtmečiu AT direktoriumi Ryszardu Adamskiu nepaliko abejonių, jog direktorius agresyviai siekia lytinių kontaktų su studentėmis.

Individualiai pamokai pasikvietęs patikusią savo kursų studentę direktorius siūlė tapti seksualiniais partneriais ir žadėjo tuomet padėti siekti aktorės karjeros.

Šokiruojantys darbo metodai

Televizija TVN negalėjo transliuoti visų įrašytų R.Adamskio kalbų, nes didelė dalis jų netiko viešam eteriui.

Pavyzdžiui, į kursus pirmą kartą atėjusiai aštuoniolikametei direktorius pareiškė, esą jos lūpos yra tokios putlios turbūt todėl, kad mėgsta oralinį seksą.

Direktorius pagyrė merginą už tai ir liepė jai paduotą tekstą skaityti taip garsiai, kad jis patirtų erekciją. Vaikščioti scenoje ir šokti mergina esą irgi turi išmokti taip, kad direktorius nuolat būtų susijaudinęs.

Direktorius studentėms liepdavo scenoje nusimauti kelnaites, nusisegti liemenėles, kad taip jos neva priprastų demonstruoti nuogą kūną scenoje.

R.Adamskis mokė, kad tekstą merginos turėtų skaityti taip, lyg patirtų intymaus malonumo viršūnę su savo vaikinu.

Teatro vadovas taip pat tvirtino, kad jei mergina neturi vaikino arba su juo neįstengia pasiekti malonumo viršūnės, galinti užsirašyti į jo individualias pratybas. Tokias „pamokas“ direktorius rengė restoranuose, viešbučiuose, jose nedviprasmiškai siūlydavo pasimylėti.

Dangstėsi garsiais vardais

AT buvo įsikūręs Lenkijos kino ir teatro aktorių sąjungos patalpose ir dvidešimt penkerius metus veikė kaip Varšuvos universiteto Akademinis teatras.

Šie vardai tapo reklama teatro įkūrėjui R.Adamskiui, kuris nei savo aktoriniais, nei režisieriaus gabumais visiškai negarsėjo.

R.Adamskis girtis galėjo tiktai artimomis pažintimis su kitų teatrų vadovais, garsiais senosios kartos aktoriais.

Kai prieš penkerius metus vienos abiturientės tėvas scenos užkulisiuose išgirdo seksualinius direktoriaus gundymus, pastarasis pareiškė, esą kalba ne savo, bet personažo vardu.

Po šio skundo Varšuvos universiteto vadovybė paprašė teatro nebesieti su jų mokykla, tačiau R.Adamskis ir toliau viliojo abiturientes į keistas pratybas.

Reikia teismo sprendimo

TVN laidoje dalyvavęs seksologas direktoriaus veiksmus pavadino žodiniu priekabiavimu ir tvirtino, kad teatro vadovas turi rimtų psichologinių problemų. Tai, ar R.Adamskis vertė studentes lytiškai santykiauti, esą privalėtų įrodyti teismas.

Apžvalgininkai stebisi, kad iki šiol nė viena mergina nebuvo apskundusi R.Adamskio teismui ir jis, nepaisydamas prastos reputacijos, toliau rengė pratybas Aktorių sąjungos patalpose.

Manoma, kad R.Adamskis suviliotas studentes vėliau perleisdavo kitų teatrų vadovams, o jie merginas įdarbindavo ir paversdavo meilužėmis.

Tai kol kas yra vien gandai, tačiau kelios Akademinio teatro kursus lankiusios merginos televizijai TVN pareiškė, jog po tokios patirties metė pratybas ir atsisakė svajonių tapti aktorėmis.

Komentatoriai tvirtina, kad panašių skandalų yra buvę ir kitose teatrų mokyklose, nes jauni žmonės žūtbūt siekia tapti aktoriais, o kai kurie jų mokytojai piktnaudžiauja žadėdami padėti siekti karjeros mainais už intymius santykius.

Kaip garsiausias tokio elgesio pavyzdys nurodomas žymus lenkų kilmės režisierius Romanas Polanskis, kuris žadėdamas vaidmenį savo filme atėmė nekaltybę nepilnametei merginai, už tai JAV teisėsauga iki šiol jį persekioja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.