Ispanijos miestelio gyventojai nusprendė liesėti kartu

Ispanijos Narono miestelio gyventojai užsibrėžė numesti tūkstančius kilogramų, mat ketvirtadalis jų turi nemažai antsvorio. Gydytojai sudarė specialias sporto ir mitybos programas. Pirmieji rezultatai jau matyti.

Gydytojas C.Pineiro kasdien stebi Narono gyventojų svorį ir fiksuoja pokyčius.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Gydytojas C.Pineiro kasdien stebi Narono gyventojų svorį ir fiksuoja pokyčius.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Local“ ir „Lietuvos rytas“

Sep 28, 2018, 3:09 PM

Narono gyventojai išsikėlė tikslą iki 2020 metų kartu numesti net 100 tūkst. kilogramų. Skamba neįtikėtinai, bet 9 tūkst. iš 40 tūkst. šio miestelio gyventojų kenčia nuo antsvorio, dar 3 tūkst. yra nutukę, tad akivaizdu, kad veiksmų reikia imtis nedelsiant.

„XXI amžiuje žmonės pamiršo, kad turi judėti“, – apgailestavo 63 metų šeimos gydytojas ir miestelio lieknėjimo programos sumanytojas Carlosas Pineiro.

Jo metų pradžioje pasiūlytą programą patvirtino ir miestelio valdžia. C.Pineiro dažnai traukia į parką, kur padeda dešimtims žmonių mankštintis. Reguliariai jo organizuojamas mankštas lanko ir 65-erių Conrado Vilela Villamaras.

„Ispanijoje sakoma, kad galima valgyti visas kiaulės dalis, bet dabar atsisakiau kai kurių gaminių“, – pasakojo C.Vilela Villmaras.

Galisijos regione, kuriame yra Narono miestelis, yra daugiausia antsvorio turinčių žmonių.

„Lietingi orai dažnai priverčia žmones likti namuose, o čia jie įprastai suvartoja nemažai kalorijų“, – pasakojo C.Pineiro.

Prie jo projekto prisidėjo daugiau nei 4 tūkst. Narono gyventojų. Reikšdami jiems paramą miestelio meras Marianas Ferreiro bei vietos tarybos nariai taip pat sutiko viešai pasisverti.

Narono gyventojams lieknėjimo programą sudarė vietos gydytojai. Jie ne tik padeda koreguoti kiekvieno jų mitybą, bet ir sudarė kiekvienam tinkamą fizinio aktyvumo planą.

Pasisverti žmonės eina į mieste esančius sveikatos centrus.

„Vaikštau kartu su draugais. Kovo mėnesį svėriau 82 kilogramus, dabar – 70 kilogramų“, – pasakojo 55 metų vietos gyventoja Maria Teresa Rodriguez.

Pusantros valandos per dieną M.T.Rodriguez skiria sportui.

Palaikyti lieknėjimo programą nusprendė ir vietos restoranai. 18 iš jų dabar siūlo sveikesnius patiekalus, kuriuose daug jūrų gėrybių.

„Druską pakeičiu dumbliais, žuvies užpilu. Vietoj sviesto naudoju tyrą alyvuogių aliejų“, – pasakojo Narono restorano savininkas Diego Platas.

Ispanijoje neseniai garsiai nuskambėjo vieno gyventojo, kurio svoris siekia 385 kilogramus, istorija. Ne vieną ji privertė susimąstyti, tačiau to nepakanka.

„Nėra paprasta įtikinti suaugusius žmones pakeisti savo gyvenimo būdą. Kai kurie jų tikina nenorintys klausytis, kaip turėtų gyventi“, – pasakojo C.Pineiro.

Bet jis tikisi, kad paveikti vaikus ir jaunimą bus lengviau. Vienoje Narono mokyklų jau pradėtas bandomasis sveikos gyvensenos propagavimo projektas.

„Per pertraukas su vaikais einame pasivaikščioti“, – pasakojo 55-erių mokytoja Maria Jose Cazorla, kuri jau numetė 14 kilogramų.

224 mokyklos mokiniams sudaroma galimybė valandą per dieną skirti sportui. Vaikai taip pat raginami į mokyklas eiti pėsčiomis, atvažiuoti dviračiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.