Rusijos padai svyla: Skripalių apnuodijimo istorijoje – naujos detalės

Britų specialiosios tarnybos nustatė trečio įtariamojo Skripalių apnuodijimu tapatybę. „The Telegrahp“ skelbia, kad trečiasis įtariamasis yra Rusijos karinės žvalgybos pareigūnas.

 Sputnik/Scanpix nuotr.
 Sputnik/Scanpix nuotr.
 Reuters/Scanpix nuotr.
 Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 28, 2018, 11:12 AM, atnaujinta Sep 28, 2018, 1:03 PM

Teigiama, kad jis į Solsberį atvyko anksčiau nei jo tariami kolegos atvežė į Jungtinę Karalystę kovinę cheminę medžiagą „Novičiok“.

„The Telegraph“ nenurodo trečio įtariamojo vardo, tačiau rašo, kad jis vykdė žvalgybos užduotį ir galimai padėjo planuoti išpuolį prieš buvusį Rusijos agentą Sergejų Skripalį ir jo dukrą Juliją.

Britų žvalgyba įtaria, kad juos apnuodijo žmonės, turėję Ruslano Baširovo ir Aleksandro Petrovo pasus.

Tiesa, Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi tiriamosios žurnalistikos grupė „Bellingcat“ bei „The Insider“ paskelbė, kad vienas iš įtariamų Skripalių apnuodijimu yra visai ne Ruslanas Baširovas. Tikroji Rusijos pulkininko, Vyriausios žvalgybos valdybos (GRU) darbuotojo pavardė yra Anatolijus Čepiga.

„Bellingcat“ taip pat paskelbė, kad A.Čepiga ne kartą buvo pasiųstas į Čečėniją, kur Rusijos pajėgos kovojo su islamistais sukilėliais. 2014 m. gruodį šiam karininkui įteiktas Rusijos didvyrio medalis esą už „taikdarišką“ misiją. Tačiau labiausiai tikėtina, jog šis apdovanojimas A.Čepigai buvo skirtas už dalyvavimą kariniame konflikte Rytų Ukrainoje.

Maskva suskubo neigti atliktą žurnalistinį tyrimą ir tikino, jog jis neturi nieko bendro su tikrove.

„Nėra nė vien įrodymo – taigi, jie tęsia savo informacijos kampaniją, kurios pagrindinis tikslas – nukreipti dėmesį nuo pagrindinio klausimo: kas vyko Solsberyje?“ – savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje rašė Rusijos Užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

Jai taip pat užkliuvo tai, jog ši informacija buvo paviešinta būtent tą akimirką, kai Niujorke Vykusioje Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos sesijoje kalbėjo Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May.

Pastaroji savo kalboje nepagailėjo Rusijai aštrių žodžių dėl dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters Julijos apnuodijimo.

Vis dėlto M.Zacharova tikino laukianti, kada pagaliau bus pateikti tikrieji įvykių Solsberyje įrodymai.

Į jos žodžius sarkastiškai sureagavo „The Insider“ redaktorius Romanas Dobrochotovas pasakęs, kad M.Zacharovos pasisakymas jį privertė susimąstyti, bet tik sekundei.

Ginti Maskvos pozicijos suskubo ir Kremliui tarnaujanti žiniasklaida. Leidinys „Komsomolskaja pravda“ pareiškė, kad „Bellingcat“ ir „The Insider“ tyrime daug trūkumų.

Rusijos žurnalistai citavo neprisistačiusi šaltinį šalies Gynybos ministerijoje, esą žurnalistų pateikti duomenys nesutampa, o A.Čepiga buvo įgijęs per gerą išsilavinimą, kad būtų pasiųstas į misiją, už kurią jis galėjo būti apdovanotas Rusijos didvyrio medaliu.

„Bellingcat“ tikino nustatę A.Čepigos tapatybę pradėję nuo Rusijos karinių akademijų absolventų nuotraukų peržiūros. Žinoję apytikslį R.Baširovo amžių, jie pasirinko 2001-2003 m. absolventų fotografijas.

Vienoje jų jie pamatė vyrą, panašų į R.Baširovą. Galiausiai paieškos naudojantis internete prieinamomis nutekintomis Rusijos duomenų bazėmis atvedė prie vieno karininko – A.Čepigos. Grupei pavyko surasti A.Čepigos paso failą, datuotą 2003 metais. Jame esančioje nuotraukoje matomas asmuo yra labai panašus į R.Baširovą.

„Bellingcat“ nurodė, kad 39 metų A.Čepiga yra baigęs Tolimųjų Rytų kariuomenės vadų aukščiausiąją mokyklą Blagoveščensko mieste – vieną pagrindinių Rusijos karo akademijų, rengiančių jūrų pėstininkus ir specialiųjų pajėgų karius.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas anksčiau sakė, kad Jungtinės Karalystės teisėsaugos pareigūnų įvardyti R.Baširovas ir Aleksandras Petrovas, įtariami apnuodiję Skripalius, yra civiliai ir nieko bendro su žvalgybos struktūromis neturi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.