Proturkiški sukilėliai neigia pranešimus apie atsitraukimą iš šiaurinių Sirijos rajonų

Turkijos remiamų Sirijos sukilėlių aljansas paneigė pranešimus, jog atsitraukia iš Sirijos šiaurinių rajonų. Tai agentūrai AFP sekmadienį patvirtino grupuotės atstovas, paneigęs pranešimus, kad proturkiški sukilėliai sekmadienį pradėjo trauktis iš šiaurinių Sirijos rajonų pagal Ankaros ir Maskvos pasiektą susitarimą, kuriuo siekiama išvengti didelio masto karinės operacijos prieš Sirijos paskutinį didelį opozicijos bastioną.

Sirija.<br>AP nuotr.
Sirija.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 30, 2018, 7:14 PM

Britanijoje veikianti Sirijos žmogaus teisių observatorija anksčiau pranešė, kad „Faylaq al-Sham“ grupuotės nariai „pradėjo trauktis iš pietinių Alepo gubernijos rajonų bei vakarinių Alepo miesto priemiesčių kartu su sunkiąja ginkluote, įskaitant tankus ir patrankas“.

Toks atsitraukimas esą yra dalis plano, dėl kurio anksčiau šį mėnesį susitarė Sirijos režimo rėmėja Rusija ir sukilėlius remianti Turkija, kad būtų išvengta didelio masto vyriausybės karinės kampanijos Idlibo provincijoje ir besiribojančiose sukilėlių kontroliuojamose teritorijose, kurios buvo įtraukos formuojant demilitarizuotą zoną.

„Faylaq al-Sham“ grupuotė turi maždaug 8500–10 000 kovotojų, priklausančių Turkijos remiamam „Nacionaliniam išlaisvinimo frontui“ (NLF), sakė minėtos stebėtojų organizacijos vadovas Rami Abdelis Rahmanas.

NLF pasveikino Maskvos ir Ankaros susitarimą, tačiau sekmadienį pareiškė, kad jokia jos karinė technika nepajudėjo iš planuojamos demilitarizuotos zonos.

„Nėra jokio sunkiosios ginkluotės atitraukimo ir šio ar kito rajono. Šis pranešimas yra paneigiamas, visiškai paneigiamas“, – agentūrai AFP sakė NLF atstovas Naji Mustafa.

NLF buvo suformuotas rugpjūtį susijungus islamistinėms grupuotėms „Ahrar al-Sham“ ir „Nureddine al-Zinki“ su kitomis sukilėlių grupuotėmis, kurias remia Turkija. NLF tikslas yra sukurti atsvarą augančiai grupuotės „Hayat Tahrir al-Sham“ (HTS), kuriai vadovauja anksčiai su „Al-Qaeda“ Sirijoje siejami asmenys, įtakai. Ši grupuotė kontroliuoja 60 proc. Idlibo.

Likusią Idlibo provincijos dalį kontroliuoja NLF, tačiau ji veikia ir kai kuriuose kaimyninių Alepo, Hamos ir Latakijos provincijų dalyse.

„Tai yra antra galingiausia grupuotė Šiaurės Sirijoje kalbant apie karinę techniką ir trečia didžiausia pagal žmonių skaičių“, – sakė R. Abdelis Rahmanas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Turkijos vadovas Recepas Tayyipas Erdoganas rugsėjo 17 d. po derybų Sočyje sutarė, kad Sirijoje bus suformuota demilitarizuota zona. 15–20 kilometrų pločio koridorius atsiras iki spalio 15 d. ir visi džihadistai kovotojai privalo atsitraukti, kad turkų ir rusų pajėgos galėtų šioje zonoje patruliuoti.

Rusijos remiamos Sirijos vyriausybinės pajėgos pastarosiomis savaitėmis sutelktos aplink Idlibo provinciją, kas sukėlė nerimą, kad ruošiamasi greitai įvyksiančiam opozicijos bastiono puolimui iš oro ir ant žemės.

Jungtinės Tautos atsargiai parėmė Rusijos ir Turkijos susitarimą ir perspėja, kad Idlibo puolimas gali sukelti humanitarinę katastrofą ir veikiausiai vieną didžiausių kraujo praliejimų per septynerius metus trunkantį Sirijos karą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.