Prasideda sutrumpintas Nobelio premijų sezonas: vienos iš premijų šiemet neteiks

Šiemetinis sutrumpintas Nobelio premijų sezonas, kai dėl „#MeToo“ skandalo pirmą kartą per 70 metų nebus paskirta literatūros premija, pirmadienį prasidės medicinos premijos laureato paskelbimu.

Nobelio literatūros premija atidėta pirmą kartą nuo to laiko, kai Williamo Faulknerio 1949-ųjų premija buvo paskirta 1950-aisiais. 
Nobelio literatūros premija atidėta pirmą kartą nuo to laiko, kai Williamo Faulknerio 1949-ųjų premija buvo paskirta 1950-aisiais. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-10-01 09:14, atnaujinta 2018-10-01 12:11

Kaip ir kiekvienais metais, Nobelio premijų entuziastai įnirtingai spėliojo dėl medicinos, fizikos, chemijos, taikos ir ekonomikos premijų galimų laimėtojų.

Medicinos premijos komitetas Stokholmo Karolinskos institute pirmasis paskelbs savo išrinktą laureatą. Tai įvyks pirmadienį 11 val. 30 min. (12 val. 30 min. Lietuvos laiku).

Bet šį pranešimą bent iš dalies gali užtemdyti maždaug tuo pačiu metu laukiamas Stokholmo teismo sprendimas dėl išžaginimu kaltinamo prancūzo Jeano-Claude'o Arnault.

Jo glaudūs ryšiai su Nobelio literatūros premijas skiriančia Švedijos akademija sukėlė skandalą ir smarkiai suskaldė šią instituciją, kuri buvo priversta metams atidėti šiemetinio laureato paskelbimą.

Nobelio literatūros premija atidėta pirmą kartą nuo to laiko, kai Williamo Faulknerio 1949-ųjų premija buvo paskirta 1950-aisiais.

Kadangi šiemet literatūros premijos laureatas nebus paskelbtas, labiausiai laukiama taikos premijos paskyrimo šį penktadienį Osle.

Tačiau iki jo bus išdalytos mokslo premijos, tarp kurių laureatų tradiciškai dominuoja vyrai, dirbantys JAV institucijose.

Tačiau Švedijos visuomeninis radijas SR užsiminė, kad šiemet Nobelio medicinos premija galėtų atitekti dviem moterims už genų redagavimo technologiją CRISPR-Cas9, kai tam tikromis genetinėmis „žirklėmis“ mutavęs genas „iškerpamas“ iš žmogaus embriono genomo ir pakeičiamas į jo vietą „įklijuojant“ pakoreguotą versiją.

Vis dėlto skirti Nobelio premiją šiam atradimui dar gali būti ankstoka, nes neseniai atliktas tyrimas rodytų, kad CRISPR-Cas9 gali labiau nei manyta pakenkti DNR. Taip pat vyksta teisinis ginčas dėl to, kas atrado šią technologiją.

Iš vienos pusės į autorius pretenduoja prancūzės ir amerikietės duetas Emmanuelle Charpentier ir Jennifer Doudna, o iš kitos – Kinijoje gimęs amerikietis Feng Zhangas.

Klausa, genai, opiatai? 

Tarp kitų paminėtų tyrimų, galimai vertų Nobelio premijos, yra sraigės – vidinės ausies dalies – implantas, galintis grąžinti klausą kurtiems žmonėms, ir genų sekvenavimas, jau pagerbtas 1980 metų Nobelio chemijos premija, bet vėliau padaręs didžiulę pažangą ir perversmą medicinos, biologijos ir evoliucijos srityse.

Švedų dienraštis „Svenska Dagbladet“ tuo tarpu paminėjo opiatų ir skausmo malšinimo tyrimus, naujų kraujagyslių auginimą ir didžiulės genų bei genomų duomenų bazės sukūrimą.

Nobelio fizikos premijos laureatas bus paskelbtas antradienį.

SR prognozavo, kad Karališkoji Švedijos mokslų akademija galėtų pagerbti tyrimus, susijusius su nulinės dimensijos kvantiniais taškais – labai mažomis puslaidininkių dalelėmis, labai svarbiomis duomenų perdavimui, šviesos diodams, Saulės baterijoms ir medicininiam vizualizavimui.

Tuo tarpu „Svenska Dagbladet“ rašė, kad premija galėtų būti paskirta vadinamojo „Hallo (Holo) sukinio efekto“ puslaidininkiuose atradimui ar novatoriškiems metodams galaktikų amžiui, dydžiui ir atstumui tarp jų nustatyti. 

Taip pat buvo minimas darbas, susijęs su superkondensatorių, galinčių saugoti didelį elektros energijos kiekį, mechanizmais.

Chemijos premija, kurios laureatas turi būti paskelbtas trečiadienį, galėtų atitekti nuolat tarp pretendentų minimam 96 metų elektrochemikui Johnui Goodenoughui, prognozavo SR. Pastarojo darbai sudarė sąlygas sukurti įkraunamas ličio jonų baterijas, naudojamas mobiliuosiuose telefonuose, kompiuteriuose ir elektriniuose automobiliuose.

Taikos premija Korėjai? 

Į taikos premijos – vienintelės Osle skiriamos Nobelio premijos – laureatus šiemet buvo pasiūlyti 329 kandidatai, bet jų vardai laikomi paslaptyje.

Tarp pretendentų buvo minimas JAV prezidentas Donaldas Trumpas, dėl savo pastangų atnešti taiką į Korėjos pusiasalį.

Tačiau Stokholmo tarptautinio taikos tyrimų instituto (SIPRI) vadovas Danas Smithas sakė manantis, kad „nederėtų“ pagerbti D. Trumpo, kuriam vadovaujant JAV pasitraukė iš tarptautinių sutarčių dėl klimato ir Irano branduolinės programos.

Be to, vienintelė žinoma D. Trumpo nominacija, pateikta Nobelio komitetui, pasirodė esanti netikra.

Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas taip pat buvo minimas – dėl savo pastangų gerinti santykius su Šiaurės Korėja.

Tačiau D. Smithas sakė, kad tai būtų per ankstyvas žingsnis, ir priminė sudužusias viltis po premijos paskyrimo Moon Jae-ino pirmtakui Kim Dae-jungui 2000 metais.

Tarp kitų minimų žmonių yra Kongo chirurgas Denisas Mukwege ir jezidų aktyvistė Nadia Murad, vykdantys kampanijas prieš lytinį smurtą, taip pat Jungtinių Tautų Pasaulinė maisto programa (WFP), JT pabėgėlių agentūra UNHCR, kalinamas Saudo Arabijos tinklaraštininkas Raifas Badawi, žiniasklaidą ginančios organizacijos ir Rusijos žmogaus teisių gynėjai.

2018-ųjų Nobelio premijų sezonas baigsis spalio 8 dieną, ekonomikos premijos paskyrimu.

Šiemet kiekvieną Nobelio premiją sudaro 9 mln. kronų (871 tūkst. eurų). Jei vienos premijos laureatų bus daugiau nei vienas, suma jiems bus padalyta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.