Po neramumų Barselonoje Ispanijos premjeras kritikuoja Katalonijos lyderį

Ispanijos premjeras Pedro Sanchezas antradienį, kitą dieną po susirėmimų Barselonoje, kritikavo Katalonijos separatistų lyderį Quimą Torrą už „radikalų skatinimą“.

Ispanijos premjeras Pedro Sanchezas antradienį, kitą dieną po susirėmimų Barselonoje, kritikavo Katalonijos separatistų lyderį Quimą Torrą už „radikalų skatinimą“. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ispanijos premjeras Pedro Sanchezas antradienį, kitą dieną po susirėmimų Barselonoje, kritikavo Katalonijos separatistų lyderį Quimą Torrą už „radikalų skatinimą“. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 2, 2018, 1:40 PM, atnaujinta Oct 2, 2018, 1:44 PM

Pirmadienį, minint uždrausto katalonų nepriklausomybės referendumo metines, šimtai nepriklausomybės šalininkų Barselonoje išvertė barjerus prie įėjimo į regiono parlamentą, taip išprovokuodami susirėmimus su policija. Dėl vėlai vakare kilusių susirėmimų atsiskyrimui nepritariančios partijos „Ciudadanos“ lyderis Katalonijoje iš pastato turėjo išeiti su apsauga.

Šiais susirėmimais Katalonijoje baigėsi nerami diena, kai radikalūs aktyvistai, kurių daugelis slėpė veidus, blokavo kelius ir geležinkelio linijas. Q. Torra anksčiau pirmadienį išreiškė pritarimą tokiai spaudimo formai.

„Prezidentas Torra privalo laikytis savo įsipareigojimų ir nekelti pavojaus politiniam normalizavimui skatinant radikalus apsiausti institucijas, atstovaujančias visiems katalonams“, – parašė P. Sanchezas socialiniame tinkle „Twitter“. Tai pirmoji jo reakcija į Katalonijos nepriklausomybės referendumo metines.

„Smurtas neveda į priekį“, – pridūrė jis.

Referendumą 2017 metų spalio 1-ąją temdė policijos smurtinės priemonės rinkimų apylinkėse. Nufilmuoti jų vaizdai išplito visame pasaulyje.

Tačiau po metų buvo įamžinti vaizdai, kaip radikalūs nepriklausomybės šalininkai blokuoja kelius ir geležinkelio linijas, veržiasi į vieną vyriausybės pastatą ir susiremia su policija.

Smurtą pasmerkė net buvęs Katalonijos prezidentas Carlesas Puigdemont'as, kuris po praėjusių metų spalio bandymo atskirti regioną nuo Ispanijos buvo nušalintas ir pabėgo į Belgiją.

„Jei jie su gobtuvais, jie ne iš 1-0“, – tviteryje parašė jis, paminėdamas praėjusių metų referendumą, sudariusį sąlygas spalio 27-ąją paskelbti trumpai gyvavusią vienašališką nepriklausomybės deklaraciją.

Po jos tuometinis Ispanijos premjeras Mariano Rajoy atleido regiono vyriausybę, paleido jo parlamentą ir sušaukė pirmalaikius vietos rinkimus.

„Jei jie naudoja smurtą, jie nėra iš 1-0. Mes tai padarėme nedangstydami savo veidų ir taikiai“, – rašė C. Puigdemont'as.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.