„The Washington Post“ teigia, kad Turkijoje dingo valdžią kritikavęs Saudo Arabijos žurnalistas

Saudo Arabijos žurnalistas veteranas, nevengęs kritikuoti šalies vyriausybės, antradienį dingo po apsilankymo karalystės konsulate Stambule, pranešė JAV dienraštis „The Washington Post“.  

 Buvęs vyriausybės patarėjas J.Khashoggi (dešinėje) pernai išvyko į Jungtines Valstijas, kad išvengtų galimo arešto.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Buvęs vyriausybės patarėjas J.Khashoggi (dešinėje) pernai išvyko į Jungtines Valstijas, kad išvengtų galimo arešto.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-10-03 10:07

Anot dienraščio, apie Jamalą Khashoggi, rašiusį „The Washington Post“ nuomonių skilčiai, neturima jokių žinių nuo tada, kai jis antradienio popietę užėjo į konsulatą, teigia žurnalistą palydėjusi ir prie pastato likusi laukti jo sužadėtinė.  

Buvęs vyriausybės patarėjas J.Khashoggi pernai išvyko į Jungtines Valstijas, kad išvengtų galimo arešto. Jis dažnai kritikuodavo kai kuriuos Saudo Arabijos sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano sprendimus irar Rijado intervenciją Jemene.  

„Mums nepavyko šiandien susisiekti su Jamalu, todėl labai nerimaujame, kur jis gali būti“, – sakė „The Washington Post“ tarptautinių nuomonių skilties redaktorius Eli Lopezas. 

„Atidžiai stebime padėtį ir mėginame gauti informacijos... Būtų nesąžininga ir smerktina, jei jis būtų sulaikytas už savo, kaip žurnalisto ir apžvalgininko, darbą“, – pažymėjo jis. 

JAV valstybės departamentas nurodė tiriantis faktus. 

„Matėme šiuos pranešimus ir šiuo metu bandome gauti daugiau informacijos“, – sakė departamento atstovas. 

J.Khashoggi yra parašęs ne vieną straipsnį, kuriame kritikavo kai kuriuos Saudo Arabijos sosto įpėdinio politikos aspektus. Žurnalistas sakė, kad prieš jam išvykstant iš Saudo Arabijos vyriausybė blokavo jo socialinio tinklo „Twitter“ paskyrą, „kai aš įspėjau dėl per daug entuziastingo požiūrio į prezidentu ką tik išrinktą Donaldą Trumpą.    

Pernai rugsėjį savo straipsnyje „The Washington Post“ nuomonių skilčiai J. Khashoggi rašė: „Kai kalbu apie baimę, bauginimą, areštus bei intelektualų ir religinių lyderių, kurie drįsta sakyti tai, ką galvoja, viešą drabstymą purvais, o tada pasakau, kad esu iš Saudo Arabijos, ar jūs nustembate?“ 

Organizacijos „Reporteriai be sienų“ (RSF) sudarytame Pasaulio žiniasklaidos laisvės indekse Saudo Arabija užima 169 vietą tarp 180 šalių. 2017 metais princui Mohammedui oficialiai tapus sosto įpėdiniu, buvo pradėta šalies modernizacijos kampanija. 

Tačiau ultrakonservatyvi karalystė, birželį galiausiai panaikinusi draudimą moterims vairuoti transporto priemones ir dėl to sulaukusi tarptautinių pagyrų, smarkiai kritikuojama dėl griežtų priemonių valdžios kritikų atžvilgiu. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.