Mianmare sudeginta laukinių gyvūnų dalių už 1,1 mln. eurų

Mianmare ketvirtadienį buvo sudeginta neteisėtai gautų laukinių gyvūnų dalių, vertinamų 1,3 mln. dolerių (1,1 mln. eurų), įskaitant dramblių odas, dūminių leopardų dalis ir tigrų kaulus.

 Mianmare ketvirtadienį buvo sudeginta neteisėtai gautų laukinių gyvūnų dalių, vertinamų 1,3 mln. dolerių (1,1 mln. eurų), įskaitant dramblių odas, dūminių leopardų dalis ir tigrų kaulus.<br> SIPA/Scanpix nuotr.
 Mianmare ketvirtadienį buvo sudeginta neteisėtai gautų laukinių gyvūnų dalių, vertinamų 1,3 mln. dolerių (1,1 mln. eurų), įskaitant dramblių odas, dūminių leopardų dalis ir tigrų kaulus.<br> SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 4, 2018, 3:03 PM, atnaujinta Oct 4, 2018, 3:07 PM

Mianmare tai pirmas viešas tokio pobūdžio renginys prieš šią neteisėtą prekybą.

Šalyje labai paplitusi retų gyvūnų kontrabanda ir pardavinėjimas, ypač pasienio rajonuose, kurie tapo svarbia vieta pasaulinei prekybai laukiniais gyvūnais – vertai 20 mlrd. dolerių (178,3 mlrd. eurų) per metus.

Paklausą didele dalimi kursto senas tikėjimas kaimyninėje Kinijoje, kad reti gyvūnai turi medicininę vertę.

Dramblių dalys, įskaitant odos skiautes, Mianmaro brakonieriams yra pelningiausios prekės.

Per ketvirtadienio ceremoniją sostinėje Neipide buvo padegta 850 kg konfiskuotos kontrabandos, be kitų dalykų – dramblio kaulo, antilopių ragų, tigrų kailių ir kaulų, skujuočių plokštelių.

„Reti laukiniai gyvūnai, įskaitant Mianmaro dramblius, tigrus, lokius ir skujuočius, yra mūsų šalies gamtos paveldas“, – sakoma Miškų departamento generalinio direktoriaus Nyi Nyi Kyawo pareiškime.

Jis atkreipė dėmesį į nerimą keliantį nelegalios dramblių medžioklės intensyvėjimą. Dėl to kaltinamos gaujos, iš Pietų Mianmaro atsikrausčiusios į šiaurinius ir vakarinius Rachinų valstijos rajonus, kur eina laukinių dramblių migracijos kelias į Bangladešą.

Miškų departamentas „imsis veiksmų“ ir kur tik bus įmanoma konfiskuos jų ginklus, sakė Nyi Nyi Kyawas ir nurodė, kad kampanijai padės nauji teismo ekspertizės rinkiniai pirštų atspaudams nuo konfiskuoto dramblio kaulo paimti.

Mianmarui sunku kovoti su brakonieriais, kurie pelnosi iš nereguliuojamos prekybos laukiniais gyvūnais.

Sapai Min iš gamtosaugos fondo „WWF Myanmar“ sakė, kad vyriausybė daro „gerą pažangą kovoje su nusikaltimais laukinei gamtai“, ir atkreipė dėmesį, kad intensyviausio brakonieriavimo rajonuose patruliuoja prižiūrėtojai.

Tačiau kritikai sako, kad vyriausybei trūksta politinės valios kovoti su rafinuotais nusikaltėlių tinklais, kuriuos, kaip manoma, ginkluoja ir finansuoja įtakingos figūros Kinijoje.

Edwinas Wiekas iš ne pelno organizacijos „Wildlife Friends Foundation in Thailand“ sakė, kad sudeginimo ceremonijos laikas buvo priderintas prie Pasaulinės prekybos laukiniais gyvūnais konvencijos (CITES) susitikimo Rusijoje.

„Man svarbiau ... žmonės, susiję su (laukinių gyvūnų dalių už) 1,3 mln. dolerių konfiskavimu – kas buvo šie žmonės, ar buvo pripažinta jų kaltė, ar jiems skirtos baudos arba įkalinimo bausmės? – sakė jis. – Jei taip būtų, tai pademonstruotų realų politikos pasikeitimą.“

Mianmaras yra CITES narys ir tai reiškia, kad laukinių gyvūnų medžioklė šioje šalyje yra nelegali.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.