Nyderlandai skelbia: rusai taikėsi į cheminių ginklų uždraudimo organizaciją

Nyderlandų saugumo tarnybos pranešė, kad balandžio mėnesį iš šalies buvo deportuoti 4 rusai, kurie dirba slaptosiose tarnybose. Jiems buvo pareikšti kaltinimai nusitaikius į Cheminių ginklų uždraudimo organizaciją, skelbia BBC.

Cheminių ginklių priežiūros organizacija.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Cheminių ginklių priežiūros organizacija.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 4, 2018, 1:11 PM, atnaujinta Oct 4, 2018, 3:46 PM

Rusijos saugumo tarnybos ketino atlikti kibernetinę ataką prieš Hagoje įsikūrusią Cheminio ginklo uždraudimo organizaciją (OPCW), skelbia Nyderlandų pareigūnai.

Ši organizacija tyrė bandymo Jungtinėje Karalystėje nunuodyti buvusį Rusijos dvigubą Sergejų Skripalį aplinkybes. Taip pat ir cheminio ginklo atakas Sirijoje.

Rusija kiekvieną kartą jai pareiškus kaltinimus neigė savo atsakomybę.

Kaltina Rusiją „pasaulinių vertybių nepaisymu“

Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May ir Nyderlandų ministras pirmininkas Markas Rutte ketvirtadienį apkaltino Rusiją, kad ji savo bandymais įsilaužti į pasaulinių institucijų, tokių kaip Cheminio ginklo draudimo organizacija (OPCW) Hagoje, sistemas nepaiso pasaulinių vertybių.

„Šis bandymas patekti į tarptautinės organizacijos, siekiančios išnaikinti pasaulyje cheminius ginklus,.. sistemą demonstruoja, kad GRU (Rusijos karinė žvalgyba) nepaiso pasaulinių vertybių ir taisyklių, kurios užtikrina visų mūsų saugumą“, – sakoma bendrame jų pareiškime.\

Išsikvietė ambasadorių

Nyderlandų gynybos ministrė Ank Bijleveld ketvirtadienį pranešė, kad šalies Užsienio reikalų ministerija dėl keturių rusų vykdyto šnipinėjimo iškvietė Rusijos ambasadorių.

„Rusijos ambasadorius buvo ką tik iškviestas į Užsienio reikalų ministeriją“, – spaudos konferencijoje sakė A. Bijleveld.

Tuo tarpu olandų užsienio reikalų ministras Stefas Blokas pareiškė, kad rusų specialiųjų tarnybų vykdytas tarptautinių organizacijų šnipinėjimas yra nepriimtinas.

„Ardomoji veikla tarptautinių organizacijų atžvilgiu pasitelkiant kibernetines operacijas mūsų šalies teritorijoje yra nepriimtina“, – parašė jis savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

Gresia naujos sankcijos

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas ketvirtadienį, Nyderlandams pranešus apie Maskvos šnipinėjimą, pareiškė, kad Rusijos atžvilgiu gali būti įvesta naujų sankcijų.

„Svarstysime su savo sąjungininkais, kokios tolesnės sankcijos (Rusijai) turi būti įvestos“, – sakė J. Huntas žurnalistams.

Be to, jis pasakė, kad Britanija „svarstys, kaip turėtume bendradarbiauti su savo draugais ir sąjungininkais, kad pasipriešintume virtinei kibernetinių atakų – naujo tipo atakų“.

„Nenorime eskalacijos (santykiuose) su Rusija. Norime sureguliuoti nesutarimus taip, kad Rusija suprastų: jei panašūs dalykai kartosis, ji susidurs su pasekmėmis, o jų kaina bus pernelyg didelė“, – pareiškė J. Huntas.

ES pasmerkė „agresyvų“ kibernetinį šnipinėjimą

Europos Sąjunga ketvirtadienį pasmerkė Rusijos galbūt vykdomą kibernetinio šnipinėjimo kampaniją, Nyderlandams išsiuntus keturis įtariamus Maskvos agentus, o Didžiajai Britanijai ir Australijai – bedus pirštu į Rusijos karinę žvalgybą (GRU).

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris, Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas ir ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini pasmerkė numanomą Rusijos „mėginimą pakenkti Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) vientisumui“.

„Šis agresyvus aktas liudija panieką Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos svarbiai misijai – remiantis Jungtinių Tautų mandatu atsikratyti ginklų visame pasaulyje“, – teigiama jų pareiškime.

Maskva Vakarus kaltina užsikrėtus „šnipų manija“

Maskva ketvirtadienį apkaltino Vakarus „šnipų manija“ po to, kai Nyderlandų saugumo tarnybos pranešė, kad sutrukdė rusų kibernetinei atakai prieš pasaulinę cheminių ginklų priežiūros organizaciją ir deportavo keturis rusų agentus.

„Vakarų šnipų manija įgauna pagreitį“, – naujienų agentūrai AFP pareiškė vienas Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.