Oro uoste įstrigusio pabėgėlio istorijos atomazga: vyro laukia žiaurus likimas

Kvala Lumpūro oro uoste beveik 7 mėnesius įstrigęs siras antradienį buvo sulaikytas policijos pareigūnų. Tokią informaciją paskelbė oro uosto atstovai.

 ​Kvala Lumpūro oro uoste beveik 7 mėnesius įstrigęs siras antradienį buvo sulaikytas policijos pareigūnų. Tokią informaciją paskelbė oro uosto atstovai.
 ​Kvala Lumpūro oro uoste beveik 7 mėnesius įstrigęs siras antradienį buvo sulaikytas policijos pareigūnų. Tokią informaciją paskelbė oro uosto atstovai.
Daugiau nuotraukų (1)

, BBC

2018-10-04 16:21

Hassanas al-Kontaras čia gyveno nuo kovo 7-osios, kada oro uosto darbuotojai uždraudė jam išskristi į Ekvadorą ir Kambodžią.

Malaizijos imigracijos departamento vadovas Mustafar Ali tvirtino, kad 37-erių vyras buvo sulaikytas, kadangi buvo draudžiamoje zonoje ir neturėjo reikiamų dokumentų, rašo BBC.

„Jo pareiškimai socialiniuose tinkluose taip pat kėlė gėda visai Malaizijai“, – kartu pridūrė M.Ali.

Imigracijos departamento atstovų teigimu dabar jie bendrauja su Sirijos pareigūnais ir ruošiasi deportuoti H.al-Kontarą į gimtąją šalį.

Bandė išvengti kariuomenės

Siriją 37 metų vyras paliko 2006 metais, kad išvengtų tarnybos kariuomenėje.

H.al-Kontaras svajojo apie ramią ateitį svetur. 10 metų jis dirbo draudimo sektoriuje Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE), kol nesusidūrė su problemomis.

Pasibaigus jo vizos ir paso galiojimui H.al-Kontaras nuvyko į Sirijos ambasadą, bet pilietinio karo draskomos šalies diplomatai atsisakė atnaujinti vyro dokumentus.

Neradęs kitos išeities vyras bandė nelegaliai dirbti, tačiau pernai sausį JAE pareigūnai išsiuntė jį į Malaiziją – vieną iš nedaugelio pasaulio šalių, kurioje sirai laikiną vizą gali gauti jau atvykę į šalį.

Po dvejų nepavykusių bandymų palikti šalį, šiuo metu siras laikomas pažeidusiu Malaizijos vizos galiojimo trukmę, tad buvo beveik 7 mėnesius buvo įkalintas Kvala Lumpūro oro uosto tranzitinėje zonoje ir sulaikymo šį antradienį.

Dalijosi savo istorija

H.al-Kontaras naujienomis apie savo gyvenimą kasdien dalijosi socialiniame tinkle „Twitter“ taip bandydamas kovoti su vienatve.

Kiekvieną rytą siras pradėdavo bandydamas susisiekti su įvairiomis vyriausybių agentūromis, nevyriausybinėmis organizacijomis ir žurnalistais.

Vėliau H.al-Kontaras laiką leisdavo vaikštinėdamas po terminalą ir spręsdamas problemas, apie kurias jam anksčiau net nereikėdavo susimąstyti.

Antai net prausimasis ir drabužių skalbimas sirui buvo tapę didelėmis bėdomis.

„Pavyzdžiui, aš neturiu kur išdžiaustyti rūbų. Jei atsiranda galimybė juos išsiskalbti, po to juos apsivelku dar šlapius“, – pasakojo H.al-Kontaras.

Vyras pasakoja, kad nusiprausti jam pavyksta tik po vidurnakčio, nes tiktai taip išvengia keistų kitų žmonių žvilgsnių. Laimei, terminale įstrigęs siras turi ką valgyti: oro linijų bendrovės jam tris kartus per dieną duoda maisto, o oro uoste jam taikomos nuolaidos.

Žinoma, sudėti bluostą niekada nemiegančiame oro uoste sunku.

Pirmus mėnesius siras miegojo ant kėdžių, vėliau savanoriai jam padovanojo čiužinį, kurį vyriškis pasitiesė nuošalioje vietoje po laiptais.

Tačiau bet kuriuo paros metu miegus išblaško nenutylantys pranešimai apie išskrendančius lėktuvus.

Tikėjosi rasti sprendimą

H.al-Kontaras prieš kelis mėnesius bendravęs su žurnalistais tikėjosi, kad netrukus jam pavyks išspręsti savo problemas, kurios šiek tiek primena pagal dar įspūdingesnę tikrą istoriją sukurtą 2004 metų filmą „Terminalas“, kuriame vaidina Tomas Hanksas.

Malaizija vyrą galėtų priimti atgal, bet ši šalis nėra ratifikavusi 1951 metų konvencijos dėl pabėgėlio statuso.

„Jie man siūlo likti kiek tik reikės, bet čia aš negalėsiu nei dirbti, nei gauti pabėgėlio statuso“, – kalbėjo H.al-Kontaras.

Siras kalbėdamas su žurnalistais juokavo, kad vienintelė jo viltis – Marsas.

H.al-Kontaras dalyvauja NASA paskelbtoje atrankoje keliauti gyventi į Marsą, nes Žemėje vietos jam nėra.

Tiesa, viena šalis sirą dar gali priimti. Kanadoje vyras turi artimųjų, o grupė savanorių surinko reikiamą sumą pinigų, kad H.al-Kontaras galėtų atvykti į šią šalį, ir net sukūrė peticiją, raginančią pareigūnus greičiau imtis veiksmų.

Tačiau pabėgėlio statuso suteikimas šioje šalyje gali užtrukti iki dvejų metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.