Rusija nutraukė sunkiojo bepiločio atakos lėktuvo kūrimo projektą

Rusija nutraukė sunkiojo bepiločio atakos lėktuvo „Altair“ kūrimo projektą, pirmadienį pranešė laikraštis „Vedomosti“, remdamasis neįvardytais šaltiniais.

 Rusija nutraukė sunkiojo bepiločio atakos lėktuvo „Altair“ kūrimo projektą, pirmadienį pranešė laikraštis „Vedomosti“, remdamasis neįvardytais šaltiniais.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 Rusija nutraukė sunkiojo bepiločio atakos lėktuvo „Altair“ kūrimo projektą, pirmadienį pranešė laikraštis „Vedomosti“, remdamasis neįvardytais šaltiniais.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-10-09 11:10, atnaujinta 2018-10-09 11:12

Laikraščio duomenimis, Rusijos gynybos ministerija nutarė nutraukti Kazanės mieste veikiančio Simonovo eksperimentinio konstruktorių biuro vykdytą projektą, kurio tikslas buvo sukurti didelės skrydžio trukmės smogiamąjį bepilotį aparatą. „Vedomosti“ nurodė šią informaciją gavusi iš Gynybos ministerijai artimo asmens ir dviejų šaltinių gynybos pramonėje.

Leidinys pažymėjo, kad „Altair“, dar žinomo kaip „Altius“, kūrimui nuo 2011 metų buvo išleista daugiau kaip 3 mlrd. rublių (apie 39 mln. eurų).

„Pašnekovas neatmeta prielaidos, kad užsakymas bus perduotas Uralo civilinės aviacijos gamyklai (UZGA), kur šiuo metu gaminama Izraelio bepilotės skraidyklės „Searcher“ rusifikuota versija „Forpost“ ir surenkami įvairūs pilotuojami skraidantys aparatai“, – rašo „Vedomosti“.

Praeitais metais buvo skelbta, kad Simonovo konstruktorių biuras pristigo lėšų tęsti „Altair“ projektui, nors buvo pradėti šio aparato bandymai ore.

„Vedomosti“ nesugebėjo gauti Gynybos ministerijos, konstruktorių biuro generalinio direktoriaus Aleksandro Gomzino ir UZLA komentarų šia tema.

Leidinio „Bezpilotnaja aviacija“ vyriausiasis redaktorius Denisas Fedutinovas sakė, kad kol kas neaišku, ar UZLA pajėgi vykdyti tokio masto projektą, nes iki šiol įmonė užsiėmė tik bepiločių aparatų surinkimu.

Šių metų gegužę tuometis gynybos viceministras Jurijus Borisovas, dabar paskirtas premjero pavaduotoju, sakė, kad sunkiojo bepiločio lėktuvo „Altius“, galinčio nešti iki dviejų tonų ginkluotės, kūrimas turėtų būti baigtas per metus.

Šių metų balandį Simonovo konstruktorių biuro vadovas A. Gomzinas buvo areštuotas iki birželio 10 dienos. Kazanės teismo atstovai sakė naujienų agentūrai „Interfax“, kad pareigūnas kaltinamas didelio masto sukčiavimu, įgaliojimų viršijimu ir netinkamu valstybės lėšų eikvojimu.

Kai biuro direktorius buvo suimtas, jo įstaigos darbuotojai atviru laišku paprašė Rusijos vadovybės įsikišti į šią situaciją.

„Kolektyvo nuomone, šis sulaikymas neteisėtas ir skirtas daryti spaudimą vyriausiajam konstruktoriui bei pagrindiniam įmonės akcininkui“, – sakoma laiške, kurį pasirašė daugiau kaip 290 biuro darbuotojų.

A. Gomzinas buvo paleistas iš arešto gegužės 21 dieną, bet turėjo pasirašyti pasižadėjimą neišvykti.

Birželį „Interfax“, remdamasi vieno informuoto šaltinio pateiktais duomenimis, pranešė, kad Rusija atlieka savo pirmojo sunkiojo bepiločio lėktuvo „Altius O“, sveriančio 7,5 tonas, bandymus.

„Bepilotis aparatas skirtas ilgos trukmės skrydžiams“, – agentūrai sakė šaltinis. Pasak jo, šio aparato pirmieji bandymai ore buvo pradėti 2016 metų liepą.

Šaltinis teigė, kad lėktuvas, kurio sparnų mojis – apie 28,5 metro, yra varomas dviejų dyzelinių variklių „Red Aircraft“ su stumiančiaisiais propeleriais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.