Turkijos TV paviešino su žurnalisto dingimo byla susijusius stebėjimo kamerų įrašus

Turkijos televizija trečiadienį paskelbė vaizdo stebėjimo kamerų nufilmuotą medžiagą, kurioje matyti, kaip Saudo Arabijos žurnalistas Jamalas Khashoggi užeina į karalystės konsulatą Stambule. 

 59 metų J.Khashoggi, pastaruoju metu rašęs straipsnius JAV dienraščiui „The Washington Post“, dingo spalio 2 dieną.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
 59 metų J.Khashoggi, pastaruoju metu rašęs straipsnius JAV dienraščiui „The Washington Post“, dingo spalio 2 dieną.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 10, 2018, 3:00 PM

Stebėjimo kameros taip pat užfiksavo grupės žmonių, kurie įtariami prisidėję prie žurnalisto dingimo, judėjimą.  

59 metų J.Khashoggi, pastaruoju metu rašęs straipsnius JAV dienraščiui „The Washington Post“, dingo spalio 2 dieną, kai užėjo į konsulatą atsiimti santuokai reikalingo oficialaus dokumento. Nuo tada apie jį neturima jokių žinių.  

Praėjusį savaitgalį šaltiniai Turkijos vyriausybėje pranešė, jog policija mano, kad J. Khashoggi nužudė specialiai į Stambulą iš Saudo Arabijos atsiųsta 15 žmonių komanda.  

Tačiau ar Rijadas tvirtina, kad žurnalistas išėjo iš konsulato, o kalbos apie  jo nužudymą neturi jokio pagrindo. 

J.Khashoggi, buvęs Saudo Arabijos vyriausybės patarėjas, pernai pabėgo į Jungtines Valstijas, kad išvengtų arešto. Pastaraisiais metais jis parašė virtinę straipsnių, kuriuose kritikavo kai kuriuos Saudo Arabijos sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano politikos aspektus  ir Rijado intervenciją Jemene.  

Turkijos policija renka informaciją apie du privačius lėktuvus, spalio 2 dieną skirtingu metu nusileidusius Stambulo Ataturko oro uoste. Šiais orlaiviais atskrido asmenys, kurie domina žurnalisto dingimo bylos tyrėjus. 

Pareigūnai vieną po kitos tikrina 150 stebėjimo kamerų, vildamiesi aptikti tai, kas padėtų išaiškinti šį mįslingą įvykį. 

Turkijos užsienio reikalų ministerija antradienį pranešė, kad Saudo Arabija leido apieškoti konsulato patalpas. Tai kol kas nepadaryta. 

Galimas pagrobimas 

Televizijos „24 TV“ trečiadienį paviešintame stebėjimo kamerų vaizdo įraše matyti, kaip vyras, manoma, J. Khashoggi 13 val. 14 min. (ir Lietuvos laiku) užeina į konsulatą. 

Įraše taip pat matyti, kaip į Stambulą atvyksta grupė vyrų iš Saudo Arabijos, atskridusių pirmuoju lėktuvu, nusileidusiu spalio 2-ąją kiek po 3 val. nakties. Matyti, kaip vėliau jie užsiregistruoja viešbutyje. 

Dienraštis „Aksam“ pranešė, kad keli iš šių vyrų užėjo į Saudo Arabijos konsulatą prieš atvykstant J. Khashoggi. 

Įraše matyti, kaip į konsulato teritoriją įvažiuoja mašina, kuri vėliau, apie 15 val., dvi valandos po to, kai J. Khashoggi užėjo į diplomatinę atstovybę, nuvažiuoja prie netoliese esančios generalinio konsulo rezidencijos. 

„Aksam“ vyriausiasis redaktorius Muratas Kelkitlioglu televizijai „24 TV“ sakė, kad J.Khashoggi tikriausiai buvo išvežtas ta mašina.

„Beveik nėra abejonių,kad jis buvo tame mikroautobuse“, – sakė jis. 

Turkijos žiniasklaida antradienį pranešė, kad J.Khashoggi galėjo būti pagrobtas ir išskraidintas į užsienį vienu iš tų privačių lėktuvų.  

Abu orlaiviai vėliau parskrido į Rijadą. Pakeliui vienas jų buvo nusileidęs Dubajuje, kitas – Egipte, rašo provyriausybinis dienraštis „Sabah“.  

Anot laikraščio „Hurriyet“, devyni  Saudo Arabijos gyventojai, atvykę į Stambulą tą pačią dieną, kai dingo J. Khashoggi, turguje nusipirko lagaminą. Tačiau policija išsiaiškino, kad jie paliko tą lagaminą. 

„Sabah“ trečiadienį paskelbė tos numanomos „žudikų komandos“ narių nuotraukas ir pavardes. Tarp tų asmenų minimas ir Salahas Muhammedas Al Tubaigy. Anot dienraščio, Saudo Arabijos teismo ekspertizės departamente dirba pulkininkas leitenantas tokia pat pavarde.  

„Sabah“ pridūrė, kad Stambulo oro uoste atlikta su žurnalisto dingimo byla siejamų asmenų bagažo patikra rentgeno spindulių įrenginiu parodė, kad lagaminuose nėra jokių „žmogaus kūno dalių“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.