Japonijos imperatorių kritikavęs Jasukunio šventyklos šventikas traukiasi

Prieštaringai vertinamos Jasukunio šventyklos Tokijuje vyriausiasis šventikas atsistatydins dėl „itin nederamos“ kalbos imperatoriaus atžvilgiu, kuri buvo nutekinta žiniasklaidai, ketvirtadienį paskelbė šventykla.

 Prieštaringai vertinamos Jasukunio šventyklos Tokijuje vyriausiasis šventikas atsistatydins dėl „itin nederamos“ kalbos imperatoriaus atžvilgiu, kuri buvo nutekinta žiniasklaidai, ketvirtadienį paskelbė šventykla.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Prieštaringai vertinamos Jasukunio šventyklos Tokijuje vyriausiasis šventikas atsistatydins dėl „itin nederamos“ kalbos imperatoriaus atžvilgiu, kuri buvo nutekinta žiniasklaidai, ketvirtadienį paskelbė šventykla.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 11, 2018, 1:42 PM, atnaujinta Oct 11, 2018, 1:46 PM

Ši šventykla, kurioje pagerbiami 2,5 mln. per karus žuvusių japonų, įskaitant kai kuriuos nuteistus karo nusikaltėlius, dažnai atsiduria Japonijos ginčų su kaimyninėmis Azijos valstybėmis, karo metais patyrusiomis žiaurius japonų nusikaltimus, centre.

Japonijos aukšto rango politikai, tarp jų premjeras Shinzo Abe, kartais apsilanko Jasukunio šventykloje, bet imperatorius Akihito nuo pat savo karūnavimo 1989 metais nė karto nėra to padaręs. Jo tėvas Hirohito į Jasukunio šventyklą nesugrįžo nuo 8-ojo dešimtmečio vidurio, kai ten buvo įamžintas nuteistų karo nusikaltėlių atminimas.

Naujausia kontroversija kilo savaitiniam žurnalui „Shukan Post“ naujausiame numeryje pacitavus 68 metų vyriausiojo šventiko Kunio Kohori žodžius, pasakytus per birželio mėnesį įvykusį uždarą susitikimą.

„Imperatorius bando sunaikinti Jasukunio šventyklą“, – tąsyk pareiškė K. Kohori ir pridūrė, kad kuo dažniau imperatorius vyksta į žuvusiųjų karuose paminėjimo keliones, tuo labiau silpsta Jasukunio šventyklos pozicijos.

Akihito, kuris ketina balandį atsisakyti sosto, per visą savo viešpatavimą reikšdavo pacifistines pažiūras, labai besiskiriančias nuo agresyvaus ekspansionizmo, vykdyto valdant jo tėvui.

Jis yra apsilankęs keliuose buvusiuose mūšio laukuose Ramiojo vandenyno salose, kur meldėsi už ten žuvusius karius ir civilius.

Nors imperatorius politinės valdžios neturi, monarchas kėlė apmaudą Japonijos dešiniajai stovyklai savo pripažinimu, kad šalis sukėlė „didelių kančių“ Kinijai, taip pat apgailestavimu dėl Japonijos brutalaus valdymo Korėjos pusiasalyje.

K. Kohori, kaip pranešta, taip pat sakė, kad sosto įpėdinis princas Naruhito ir jo žmona Masako tapę imperatoriumi ir imperatoriene, tikriausiai taip pat nesilankys Jasukunyje.

Būsimoji imperatorienė „nekenčia“ japonų šintoizmo religijos, pareiškęs šventikas.

Šventyklos pareiškime, kurį ketvirtadienį gavo naujienų agentūra AFP, sakoma, kad „nutekinus itin nederamą kalbą ... viename susitikime“ K. Kohori atsistatydins iš vyriausiojo šventiko posto.

K. Kohori „pats apsilankė Imperatoriškųjų rūmų agentūroje, atsiprašė dėl šio reikalo ir pareiškė ketinimą atsistatydinti“ iš posto, nurodė šventykla.

Pranešime priduriama, kad jo įpėdinis bus išrinktas vėliau šį mėnesį.

Šventyklos atstovė atsisakė patvirtinti pranešimus apie minimus komentarus, bet pripažino, kad K. Kohori atsistatydinimas yra susijęs su „Shukan Post“ straipsniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.