Interpolo vadovo dingimo byloje naujos detalės: kinai kaltina kyšininkavimu

Interpolo vadovas Meng Hongwei išvyko į Kiniją ir prapuolė tarsi į vandenį. Šios savaitės pradžioje Pekinas pranešė, kad jis kaltinamas kyšininkavimu ir yra suimtas. Tačiau pareigūno žmona turi ir didesnių nuogąstavimų.

Iš Kinijos kilęs Meng Hongwei Interpolo vadovu paskirtas 2016 metais.<br>AP nuotr.
Iš Kinijos kilęs Meng Hongwei Interpolo vadovu paskirtas 2016 metais.<br>AP nuotr.
Interpolo vadovo žmona baiminasi, kad sutuoktinio gyvybei gresia pavojus.<br>AP nuotr.
Interpolo vadovo žmona baiminasi, kad sutuoktinio gyvybei gresia pavojus.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

AP, BBC, AFP, „Lietuvos rytas“

2018-10-12 14:09

Politinių įgaliojimų viršijimas ir korupcija – tokie kaltinimai įrašyti pasitraukusio Interpolo vadovo ir Kinijos viešojo saugumo viceministro Meng Hongwei byloje, apie kurią vakar pranešė Pekinas.

Praėjusią savaitę Prancūzijos policija pradėjo tyrimą dėl 64 metų Interpolo vadovo dingimo. Jis išvyko į gimtąją Kiniją, tačiau pradingo – jo žmona pranešė nebegalinti su vyru susisiekti nuo rugsėjo pabaigos.

Sekmadienį Interpolas išplatino pranešimą, kad Meng Hongwei pranešė apie atsistatydinimą, ir pareikalavo, kad Kinijos valdžia paaiškintų, kur dingo tarptautinės policijos vadovas.

Pekinas tada pranešė, kad jam pareikšti kaltinimai dėl nesąžiningo elgesio.

Apie kaltinimus tarptautinės policijos organizacijos vadovui pranešė valdančiajai Komunistų partijai priklausanti agentūra, tirianti lėšų grobstymo ir politinio lojalumo sulaužymo atvejus.

Meng Hongwei taip pat tapo dar vienu iš daugybės aukšto rango Kinijos pareigūnų, kuriems valdančioji partija metė sunkius kaltinimus.

Akivaizdu, jog tarptautinėje organizacijoje dirbusio vyro atvejis vertinamas rimtai, nes visuomenės saugumo ministras Zhao Lezhi ankstyvą pirmadienio rytą dėl jo rengė skubų pasitarimą su kitais savo ministerijos valdininkais.

Ministerija nepateikė jokių detalių, kada ir kaip vykdytas įtariamas kyšininkavimas, neįvardijo konkrečių atvejų, tiktai užsiminė apie įtariamus politinius nusižengimus.

Jau ne kartą pasitaikė, kad lyg į vandenį dingsta Kinijos politikai, tarptautinių organizacijų pareigūnai ar pramogų pasaulio įžymybės. Vėliau jiems pateikiami kaltinimai.

Kinija stengiasi, kad kuo daugiau jos šalies atstovų dalyvautų tarptautinių organizacijų veikloje, tačiau tokie staigūs pareigūnų dingimai neprisideda prie modernios teisinės valstybės įvaizdžio puoselėjimo.

Be to, buvusio Interpolo vadovo žmona Grace Meng nerimauja dėl vyro gyvybės.

Mat prieš dingimą lankydamasis Kinijoje jis jai atsiuntė žinutę su peilio ženklu, o tada parašė: „Lauk mano skambučio.“

Taip, pasak moteris, jis jai bandė pasakyti, kad atsidūrė pavojuje. Rugsėjo 25-ąją atsiųstos žinutės buvo paskutinės – nuo tada moteris iš sutuoktinio nebegirdėjo nė žodžio.

Visa tai ji sutiko papasakoti žiniasklaidai po to, kai Kinijos valdžia pranešė, kad sulaikė Meng Hongwei.

„Jis man taip ir nepaskambino. Ir aš nežinau, kas jam galėjo atsitikti Kinijoje“, – nerimo neslėpė moteris.

Grace Meng surengė spaudos konferenciją Lione, tačiau neleido žurnalistams rodyti savo veido, nes teigė bijanti dėl savo ir dviejų vaikų saugumo.

„Iš baimės ir sielvarto aš persiorientavau į tiesos, teisingumo ir atsakomybės paieškas.

Tai darau dėl vyro, kurį be galo myliu, ir dėl savo vaikų, savo tėvynainių. Tam, kad jokie tėvai ir sutuoktiniai niekuomet nedingtų kaip į vandenį“, – kalbėjo moteris.

Kaltinimai aktorei

Praėjusią savaitę Kinijos mokesčių inspektoriai nurodė bene garsiausiai šalies aktorei Fan Bingbing ir jos atstovaujamoms kompanijoms sumokėti iš viso 900 mln. juanių (112,6 mln. eurų) mokesčių ir baudų.

Prieš tai moteris beveik tris mėnesius nesirodė viešumoje, ilgai spėliota, kas nutiko geriausiai uždirbančiai Kinijos aktorei. Vėliau šalies valdžia pranešė, jog moteris bus teisiama dėl mokesčių vengimo, nes nuslėpė gautas pajamas.

Moteris buvo pasirašiusi 7,5 mln. dolerių (6,4 mln. eurų) vertės sutartį, bet valstybei deklaravo tik 1,5 mln. dolerių (1,3 mln. eurų) už filmą „Cell Phone“ („Mobilusis telefonas“) gautų pajamų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.