Pusės amžiaus dominavimas baigėsi: rinkėjai nubaudė už padarytas klaidas

Rinkėjai Bavarijoje perbraižė šios Vokietijos žemės politinį žemėlapį. Pusę amžiaus tvirtai čia laikėsi Krikščionių socialinė sąjunga, o dabar į priekį žengia kitos jėgos. Neabejojama, kad tai turės įtakos visai šaliai.

Bavarijos pirmasis ministras M.Söderis (viduryje) pripažino, kad rinkimų rezultatai buvo skaudūs.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
Bavarijos pirmasis ministras M.Söderis (viduryje) pripažino, kad rinkimų rezultatai buvo skaudūs.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“, DW, „Lietuvos rytas“

Oct 24, 2018, 10:17 AM

„Žlugimas“, „skaudus pralaimėjimas“, „pažeminimas“ – tokie epitetai pasirodė laikraščių publikacijose po to, kai pasklido pirmoji informacija apie balsavimo rezultatus turtingiausioje Vokietijos žemėje – Bavarijoje.

Kad rezultatas išties yra skausmingas, pripažino ir Bavarijos pirmasis ministras, vienas Krikščionių socialinės sąjungos (CSU) lyderių Markus Söderis.

CSU vadovui Horstui Seehoferiui, užimančiam dar ir Vokietijos vidaus reikalų ministro postą, taip pat neliko nieko kita, tik pripažinti, kad jo partija patyrė skaudžią nesėkmę.

Po pusės amžiaus dominavimo Bavarijoje CSU, esanti Vokietijos kanclerės Angelos Merkel Krikščionių demokratų sąjungos partnerė, dabar tegavo 37,2 proc. balsų ir bus priversta žvalgytis koalicijos partnerių.

Tačiau juos rasti nebus taip paprasta.

Rinkimuose Bavarijoje neįtikėtinai gerai pasirodė Žaliųjų partija. Ji liko antroje vietoje su 19 proc. balsų, taip nuo praėjusių rinkimų dvigubai pagerindama savo rezultatą.

Į Bavarijos parlamentą pateko ir „Alternatyva Vokietijai“ (AfD), gavusi apie 11 proc.

Tiesa, šis rezultatas buvo jau iš anksto nuspėjamas, nes šios kraštutinės dešinės politinės jėgos stiprėjimas matomas visoje šalyje.

O štai centro kairiosios Socialdemokratų partijos, kuri taip pat yra šalies kanclerės A.Merkel federalinės koalicijos narė, rezultatai smuko perpus. Dabar ji sulaukė tik 10 proc. rinkėjų palaikymo.

Nors M.Söderis tikino, kad jo partija Bavarijoje vis tiek turi mandatą formuoti koaliciją, kol kas neaišku, kas ją sudarys.

Nors tokį norą reiškė Žaliųjų partija, jis anksčiau išsakė nematąs galimybės sudaryti koalicijos su žaliaisiais dėl pernelyg didelių ideologinių skirtumų.

CSU – konservatyvi partija, pasisakanti prieš migrantų priėmimą.

Tuo metu Žaliųjų partija pasisako už liberalias idėjas. Būtent liberaliai nusiteikę bavarai nusisuko nuo CSU ir kaip alternatyvą pasirinko žaliuosius.

Vienas variantų CSU – į koaliciją kviesti protesto partiją „Laisvieji rinkėjai“, kuri surinko 11 proc. balsų.

„Šiandien Bavarija balsavo už žmogiškumo ir žmogaus teisių išsaugojimą“, – po balsavimo kalbėjo itin gerą rezultatą parodžiusios Žaliųjų partijos lyderė Annalena Baerbock.

Kaip tikino 50-metis Thomas Steinleitneris, nusisukti nuo CSU jį privertė pastarosios sprendimas perimti AfD retoriką.

„Jie kartoja tai, ką sako AfD. Daugiau savęs netapatinu su jais. Be to, susidaro įspūdis, kad CSU ir CDU – didžiosios partijos – dirba su verslininkais, o paprasti žmonės joms neįdomūs“, – sakė Th.Steinleitneris.

Neabejojama, kad šių rinkimų rezultatai turės atgarsį ir Berlyne. Neatmetama ir galimybė, kad H.Seehoferis gali pasitraukti iš vidaus reikalų ministro posto.

Visai neseniai jis, grasindamas pasitraukti iš šių pareigų, vos nesužlugdė A.Merkel vyriausybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.