Iš pragaro ištrūkęs žurnalistas papasakojo apie nelaisvę pas džihadistus

Jumpei Yasuda Sirijoje įkaitu buvo laikomas daugiau nei trejus metus. Į laisvę ištrūkęs japonas papasakojo apie nelaisvę džihadistų grupuotėje.

 Jumpei Yasuda Sirijoje įkaitu buvo laikomas daugiau nei trejus metus. Į laisvę ištrūkęs japonas papasakojo apie nelaisvę džihadistų grupuotėje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Jumpei Yasuda Sirijoje įkaitu buvo laikomas daugiau nei trejus metus. Į laisvę ištrūkęs japonas papasakojo apie nelaisvę džihadistų grupuotėje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 25, 2018, 7:39 PM

Vyras tvirtino, kad nėra tikras dėl savo ateities, rašo „The Guardian“.

44-erių J.Yasuda pasakojo, kad jam darosi sunku kalbėti gimtąja kalba, nes 40 mėnesių praleido su „Al Qaeda“ susijusios teroristinės grupuotės nelaisvėje.

„Džiaugiuose, kad galiu grįžti į Japoniją, tačiau tuo pačiu neįsivaizduoju, ką man reikės daryti“, – J.Yasuda pasakojo po jo paleidimo.

Į Turkiją patekęs vyras tvirtino, kad pagaliau ištrūko į saugią aplinką. Jis buvo pagrobtas „Nusra Front“ grupuotės Sirijos šiaurėje.

J.Yasuda yra žymiai sublogęs, per šį laiką jam užaugo ilga barzda. Artimiausiu metu žurnalistui teks dažnai varstyti įvairių tarnybų duris.

„Tai ką jis patyrė yra svarbi informacija. Norime panaudoti jo patirtį mėginant užbaigti karą Sirijoje“, – pasakojo „Japonijos Irako medicininio tinklo“ organizacijos vadovas Maki Sato.

Tai buvo jau antras kartas, kada J.Yasuda pateko į nelaisvę. 2004 metais jį ir dar kelis japonus buvo pagrobę Irake.

Žurnalisto tėvai sužinoję, kad sūnus grįžta namo, neslėpė džiaugsmo ašarų.

„Aš visą laiką meldžiausi“, – pasakojo jo mama Sachiko.

Tuo tarpu tėvas tvirtino, kad grįžusiam sūnus pasakys, kad jis gerai atsilaikė.

Japonijos premjeras Shinzo Abe skambino Turkijos prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui ir Kataro emirui Tamimui bin Hamadui, kad padėkotų už jų pagalbą išlaisvinant žurnalistą.

„Jo sveikata atrodo gera, tačiau mūsų gydytojai stebės jį ir perveš į Japoniją, kai tik galės“, – tvirtino Japonijos užsienio reikalų ministras Taro Kono.

Vyriausybės atstovas spaudai pranešė, kad jokia išpirka už žurnalistą nebuvo sumokėta.

Žmogaus teisių Sirijoje stebėjimo organizacija tvirtina, kad J.Yasuda greičiausiai buvo pagrobtas kinų džihadistų Sirijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.