Pakistane palaidotas nežinomų įsibrovėlių nužudytas „Talibano tėvas“

Pakistane šeštadienį palaidotas nežinomų įsibrovėlių nužudytas „Talibano tėvu“ vadintas dvasininkas Maulana Sami ul Haqas.

 Pakistane šeštadienį palaidotas nežinomų įsibrovėlių nužudytas „Talibano tėvu“ vadintas dvasininkas Maulana Sami ul Haqas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Pakistane šeštadienį palaidotas nežinomų įsibrovėlių nužudytas „Talibano tėvu“ vadintas dvasininkas Maulana Sami ul Haqas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 3, 2018, 5:03 PM, atnaujinta Nov 3, 2018, 5:06 PM

Į 8-ą dešimtį įžengęs M. Sami ul Haqas penktadienio vakarą buvo subadytas nežinomų asmenų, įsibrovusių į jo namus Pendžabo provincijos mieste Ravalpindyje. Pakistano ministras pirmininkas Imranas Khanas nurodė ištirti šią žmogžudystę.

Dvasininkas buvo palaidotas savo gimtajame mieste Akora Chatake, esančiame maždaug už 115 kilometrų į šiaurės vakarus nuo sostinės Islamabado.

Kaip pasakojo ten buvęs naujienų agentūros AFP žurnalistas, laidotuvių maldose dalyvavo tūkstančiai žmonių, kuriuos saugojo dešimtys policijos pareigūnų. Prieš atvežant mirusįjį, kapines patikrino išminuotojai.

M. Sami ul Haqo seminarija parengė kai kuriuos iš pagrindinių Afganistano ir Pakistano Talibano lyderių. Pats dvasininkas ir jo bendraminčiai apie tai su pasididžiavimu pasakodavo juos aplankiusiems žurnalistams.

Tarp seminarijos auklėtinių, kurių pavardės užrašytos ant šios mokyklos sienų, yra Pakistano Talibano lyderiai.

Benazir Bhutto (Benazir Bhuto) nužudymo tyrimas atskleidė, kad žudikai buvo apsistoję šioje seminarijoje, prieš vykdami į Ravalpindį, kur buvo nužudyta buvusi Pakistano premjerė.

Afganistano Talibanas paskelbė pareiškimą, kuriame M. Sami ul Haqo nužudymą pavadino „didele netektimi visai islamo tautai“.

„Jis suteikė nepamirštamą pagalbą prispaustai Afganistano tautai kovoje prieš sovietų ir amerikiečių invazijas,“ – sakoma pareiškime.

Afganistano pasiuntiniai Pakistane, pradėdami derybas su Afganistano Talibanu, paprašė M. Sami ul Haqo pagalbos.

Vis dėlto apžvalgininkai abejoja, ar dvasininkas turėjo realios įtakos.

„Jis neturėjo jokios įtakos Afganistano Talibanui, bet palaikė jų siekius,“ – agentūrai AFP sakė apžvalgininkas Rahimullah Yusufzai.

„Daugelis Afganistano lyderių ir kovotojų mokėsi jo religinėje mokykloje,“ – pridūrė jis.

Pakistano žiniasklaida pavadino dvasininko nužudymą smūgiu Afganistano taikos procesui, bet R. Yusufzai abejojo, ar tai turės įtakos deryboms.

Socialinių tinklų vartotojai Afganistane vadino M. Sami ul Haqą „ramybės drumstėju“.

„Talibanas neteko tėvo, dabar jie – našlaičiai,“ – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė afganas Bilalis Noori.

Dvasininko nužudymą pasmerkė daugelis Pakistano politikų ir religinių lyderių, o premjeras nurodė atlikti tyrimą.

2014 metais M. Sami ul Haqas priklausė grupuotės „Tehreek-e-Taliban Pakistan“ (TTP) derybų komitetui ir tarpininkavo paliauboms su vyriausybe, tačiau derybos vėliau žlugo.

Dvasininkas du kartus buvo Pakistano Senato narys.

M. Sami ul Haqo partija JUI-S buvo ministro pirmininko I. Khano vadovaujamos valdančiosios partijos „Pakistan Tehreek-e-Insaf“ (PTI) sąjungininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.