Šventvagyste kaltintos pakistanietės advokatas: ES ir JT privertė pabėgti iš šalies

Pakistane šventvagyste apkaltintos ir nuo mirties bausmės išgelbėtos krikščionės advokatas pirmadienį pareiškė, kad Jungtinės Tautos ir Europos Sąjunga privertė jį išvykti iš šalies dėl jo gyvybei iškilusio pavojaus.

AFP/Scanpix nuotr.
AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-11-05 19:05

Į Nyderlandus pabėgęs Saifas ul Mulookas sakė, kad jis susisiekė su vienu JT pareigūnu Islamabade po to, kai trečiadienį Pakistano Aukščiausiasis Teismas panaikino krikščionei Asiai Bibi už šventvagystę skirtą mirties bausmę ir tai išprovokavo islamistų protestus.

„Ir tada (Jungtinės Tautos) ir Europos šalių ambasadoriai Islamabade prieš mano valią laikė mane tris dienas, o po to įsodino į lėktuvą“, – sakė advokatas per spaudos konferenciją Hagoje.

„Primygtinai jiems aiškinau, kad nepaliksiu šalį, kol neišlaisvinsiu Asią iš kalėjimo... Nesu laimingas, kad esu čia be jos, bet visi man sakė, jog esu šią akimirką esu pagrindinis taikinys, o Asia Bibi rūpinasi visas pasaulis“, – nurodė teisininkas.

„Jie manė, kad esu pagrindinis žudikų taikinys, ir kad mano gyvybei iškilo pavojus. Jie tris dienas neleido man atidaryti durų, o aš vieną dieną paskambinau Prancūzijos ambasadoriui ir pasakiau, kad nenoriu būti čia“, – pridūrė S. ul Mulookas.

Prieš išvykimą šeštadienį advokatas pareiškė naujienų agentūrai AFP, kad palieka šalį, nes „dabartinėje padėtyje negaliu gyventi Pakistane“.

S. ul Malookui atvykti į Hagą padėjo fondas HVC – Olandijoje įsikūrusi grupė, ginanti krikščionių mažumų teises.

Į ginčą su savo kaimo gyventojais įsivėlusi A. Bibi buvo nuteista myriop beveik prieš dešimtmetį.

Šventvagystė – daug aistrų keliantis kaltinimas Pakistane, kurio gyventojų dauguma sudaro musulmonai. Asmuo, apkaltintas įžeidęs islamą ir musulmonų pranašą Muhammadą, gali būti užmuštas keršytojų, netgi jei šis nusikaltimas yra neįrodytas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.