Lenkiją sukrėtė dar vienas kunigų pedofilijos skandalas

Už nepilnametės išžaginimą Amerikoje nuteistas kunigas Lenkijoje toliau dirbo su vaikais. Ši į viešumą išlindusi istorija nerimtais pavertė šalies Bažnyčios vadovų teiginius apie netoleranciją kunigų pedofilijai.

JAV nuteistas kunigas Romanas K. viename Lenkijos mieste dirbo klebonu.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
JAV nuteistas kunigas Romanas K. viename Lenkijos mieste dirbo klebonu.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva.

Nov 7, 2018, 7:12 PM

Tiriamosios žiniasklaidos tinklalapis „OKO.press“ atskleidė, kad prieš 16 metų JAV už nepilnametės išprievartavimą nuteistas kunigas Romanas K. tėvynėje toliau dirba su vaikais.

Vietos vyskupai ignoravo ne tiktai JAV teismo nutartį neleisti Romanui K. dirbti su nepilnamečiais, bet ir nevykdė popiežiaus nurodymo apie tokius prasižengimus pranešti Vatikanui.

Kilus skandalui Olštyno vyskupija išplatino pareiškimą, kuriame atsiprašė tikinčiųjų ir informavo, kad sustabdė 56 metų Romano K. įgaliojimus, kreipėsi į Vatikaną.

Auką „gydė prievarta“

Prieš 16 metų JAV teisėsaugininkai areštavo Romaną K. Niu Briteno mieste Konektikuto valstijoje po to, kai 17-metė pasiskundė kunigui ją išprievartavus.

Į JAV atostogauti nuvykęs Romanas K. iš pažįstamos terapeutės sužinojo, kad jos paciente tapo netoliese gyvenanti išprievartavimą patyrusi paauglė.

Kunigas pats pasibeldė į merginos namus ir jos močiutei pareiškė norintis pakalbėti su paaugle, suteikti jai stiprybės.

Moksleivė vėliau policininkams teigė, kad kunigas klausinėjo jos, kurias vietas prievartautojas lietė, ir po to pats jas glostė. Tokiu būdu kunigas glostė merginos krūtis, šlaunis, lyties organus ir, paauglės teigimu, ją išprievartavo.

Policininkų suimtas per pirmąją apklausą Romanas K. prisipažino su 17-mete santykiavęs, bet esą vien terapijos tikslais – norėdamas, jog ji atsikratytų neigiamų prisiminimų ir suprastų, kad sueitis gali teikti malonumą.

Vėliau Romanas K. savo prisipažinimą paneigė – tvirtino, kad blogai moka angliškai ir nesuprato policininkų klausimo, o mergina meluoja.

Tokiais jo žodžiais patikėjo vietiniai lenkai, ėmę rinkti parašus dėl Romano K. išlaisvinimo ir pinigus jo advokatui. Lenkų tautinė organizacija ėmė skleisti diskredituojančią informaciją apie kunigą apkaltinusią paauglę, o ji dėl patirto streso buvo paguldyta į psichiatrijos ligoninę.

Deportavo į Lenkiją

Teismas neturėjo tvirtų išprievartavimo įrodymų, o tik merginos kaltinimus bei kunigo seilių pėdsakus ant jos kūno.

Romanas K. buvo nuteistas devyniems mėnesiams kalėti, uždraudžiant vėliau dirbti su jaunimu be suaugusiųjų priežiūros.

Atsėdėjęs kalėjime skirtą bausmę kunigas buvo deportuotas į Lenkiją.

„OKO.press“ nustatė, kad nuo 2008 m. Romanas K. dirbo klebonu Velbarko bažnyčioje ir dėstė tikybą tenykštėje gimnazijoje.

Tėvams sužinojus apie kunigo teistumą JAV ir pradėjus protestuoti, Romanas K. buvo perkeltas į nuošalų Ozechovo kaimelį, kur iki dabar dirbo klebonu, tikybos mokytoju ir globojo bažnyčioje patarnaujančius vaikus.

Per pastaruosius 16 metų Olštyno vyskupijai vadovavo 3 vyskupai, bet nė vienas jų neinformavo Vatikano apie Romano K. teistumą.

Tylėjimo tabu sudužo

Daug metų tvirtinusi, kad nepaprastai religingoje Lenkijoje kunigai nedaro seksualinių nusikaltimų, vietos Bažnyčia dabar patiria didžiulę krizę dėl gausėjančio tokių nusikaltimų atskleidimo.

Ekspertai spėja, kad anksčiau tokie nusikaltimai neiškildavo į dienos šviesą todėl, kad ryžto nerodė Vatikanas, o įtakinga Lenkijos bažnyčia piktnaudžiavo savo įtaka tiek aukoms, tiek teisėsaugai.

Tylėjimo tabu sudužo popiežiui Pranciškui paskelbus kovą su kunigų pedofilija ir ėmus šalinti iš pareigų net labai aukštas pareigas einančius dvasininkus.

Šiais metais Lenkijos teismas pirmą kartą privertė Bažnyčią mokėti milijono zlotų (232,2 tūkst. eurų) kompensaciją bei kasmėnesinę neįgalumo pašalpą kunigo pedofilo prievartautai ir dėl psichikos sukrėtimų neįgalia tapusiai merginai.

Prieš kelis mėnesius kunigų pedofilų aukas remianti organizacija, imdama pavyzdį iš JAV bei kitų Vakarų šalių, sudarė specialų žemėlapį, kuriame nurodė vietoves, kuriose dirba pedofilija įtariami kunigai.

Į sąrašą buvo įtraukti 67 už seksualinius nusikaltimus teisti arba aukų aprašyti kunigai, tačiau jų pavardės neįvardytos.

Įdomiausia, kad šalį valdanti katalikiška Teisės ir teisingumo partija šiemet sudarė oficialų pavojingų seksualinių nusikaltėlių sąrašą, bet į jį neįtraukė kunigų.

Sąrašas buvo sudarytas tam, kad švietimo įstaigos galėtų pasitikrinti, ar įsidarbinti pageidaujantis asmuo nebuvo teistas už tokius nusikaltimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.