Prieš Pirmojo pasaulinio karo metines pasaulio lyderiai atiduoda pagarbą žuvusiems kariams

Padėkos žodžiais, tylos minutėmis ar žinutėmis tviteryje pasaulio lyderiai šeštadienį pagerbia milijonus karių, žuvusių per ketverius Pirmojo pasaulinio karo metus, prieš susirinkdami Paryžiuje dalyvauti karo pabaigos šimtųjų metinių minėjime.

 Anksti ryte Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau nuvyko į Šiaurės Prancūzijoje esantį Vimi miestelį, kur Pirmojo pasaulinio karo metu netoliese vyko Vimi Ridžo mūšis, kuriame kanadiečiai nugalėjo vokiečius.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Anksti ryte Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau nuvyko į Šiaurės Prancūzijoje esantį Vimi miestelį, kur Pirmojo pasaulinio karo metu netoliese vyko Vimi Ridžo mūšis, kuriame kanadiečiai nugalėjo vokiečius.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 10, 2018, 3:48 PM, atnaujinta Nov 10, 2018, 3:54 PM

Anksti ryte Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau nuvyko į Šiaurės Prancūzijoje esantį Vimi miestelį, kur Pirmojo pasaulinio karo metu netoliese vyko Vimi Ridžo mūšis, kuriame kanadiečiai nugalėjo vokiečius.

Žvelgdamas į baltus antkapius ir pilką dangų Kanados vyriausybės vadovas pareiškė, kad tai, ką Kanada pasiekė per pastarąjį šimtmetį, yra „istorija, pastatyta ant jūsų pasiaukojimo. Jūs atspindite vertybes, kuriomis yra paremta Kanada“.

Belgijos pietuose esančiame Monso mieste kanadiečiai taip pat pagerbė ir George'ą Price'ą  – paskutinį Tautų Sandraugos karį, žuvusį šiame kare. Vokiečių snaiperis jį nušovė likus dviem minutėms iki paliaubų.

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas savo ruožtu pažvelgė plačiau, neminėdamas karo aukų ir sugriovimų, ir tviteryje parašė: „Kas gali būti geriau, nei švęsti karo pabaigą, ypač tokio, kuris buvo vienas kruviniausių istorijoje?“

Anksčiau buvo planuota, kad po dvišalio susitikimo su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu D. Trumpas vyks į Belo mišką, esantį už 90 km į šiaurės rytus nuo Paryžiaus. Ten 1917 metais prie karo prisijungę amerikiečių kariai dalyvavo itin svarbiame mūšyje ir sustabdė link Paryžiaus žygiavusius vokiečių karius.

Karui pasibaigus, amerikiečių pajėgos buvo netekusios bent jau tiek pat karių, kiek ir kitos didžiosios kariuomenės. Per ketverius karo metus iš viso žuvo beveik 10 mln. karių.

Vis dėlto Baltieji rūmai vėliau paskelbė dėl itin lietingų orų atšaukiantys D. Trumpo apsilankymą Eno-Marnos kapinėse, kur palaidota dalis iš daugiau kaip 1,8 tūkst. ten žuvusių amerikiečių. Prezidentas turėjo į renginio vietą nuskristi sraigtasparniu ir padėti vainiką bei dalyvauti tylos minutėje.

Skelbiama, kad vietoj prezidento, ten nuvyks Baltųjų rūmų administracijos vadovas Johnas Kelly, jūrų pėstininkų atsargos generolas, ir jo žmona, taip pat valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.

Prancūzija, Britanija ir jos imperija, Rusija ir Jungtinės Valstijos sudarė didžiausias kariuomenes, kovojusias prieš Vokietijos vadovautą koaliciją, kuriai priklausė ir Austrijos-Vengrijos bei Osmanų imperijos.

Prancūzija Pirmajame pasauliniame kare neteko 1,4 mln. karių, o Vokietija – 2 milijonų. Tačiau po karo, turėjusio padaryti galą visiems karams, kilo ir Antrasis pasaulinis karas, kuriame Prancūzija ir Vokietija vėl kovojo priešingose barikadų pusėse. Vis dėlto dabar šios dvi šalys yra artimos sąjungininkės ir yra laikomos tikruoju Europos Sąjungos branduoliu.

Dėl to E. Macronas ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel apsilankys ir toje vietoje, kur prieš 100 metų traukinio vagone Kompjenėje, esančioje į šiaurę nuo Paryžiaus, buvo pasirašyta paliaubų sutartis. Dokumentas įsigaliojo 1918 metų vienuolikto mėnesio vienuoliktą dieną vienuoliktą valandą.

Sekmadienį 69 šalių lyderiai pažymės kautynių pabaigos šimtąsias metines per ceremoniją prie Nežinomo kario kapo po Triumfo arka Paryžiaus centre.

Tuo metu trys feminisčių judėjimo „Femen“ aktyvistės, apnuoginusios krūtines, ant kurių buvo užrašyta „Netikri taikdariai“, šeštadienį ryte prie Triumfo arko surengė demonstraciją.

Nuotraukose matyti, kaip moterys laiko plakatus, aptaškytus netikru krauju, ant kurių taip pat parašyta „Sveiki atvykę, karo nusikaltėliai“.

Prancūzijos spauda skelbia, kad policija suskubo pašalinti protestuotojas iš šios vietos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.