Badas Jemene šienauja tūkstančių vaikų gyvybes

Jemene jau daugiau kaip trejus metus vyksta pilietinis karas. Tačiau jame žūsta ne tik skirtingų pusių kovotojai: karo nusiaubtoje šalyje nuo bado ir ligų kenčia ir miršta dešimtys tūkstančių bejėgių vaikų.

Dėl karo sukelto bado Jemene kiekvienais metais miršta tūkstančiai vaikų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Dėl karo sukelto bado Jemene kiekvienais metais miršta tūkstančiai vaikų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

CNN, „Lietuvos rytas“

Nov 24, 2018, 2:07 PM

Britų labdaros organizacija „Gelbėkit vaikus“ skelbia, jog, remiantis Jungtinių Tautų duomenimis, nuo 2015 m. balandžio iki 2018 m. spalio Jemene nuo sunkaus mitybos nepakankamumo mirė 84 701 vaikas, jaunesnis negu 5 metų. Paprasčiau kalbant, vaikai mirė tiesiog nuo bado.

Šių šiurpių skaičių, nusakančių didžiausios pasaulyje humanitarinės krizės mastą, paskelbimas sutapo su naujomis kovomis strateginiame Jemeno al Chudaidos mieste – Jungtinių Tautų Organizacijai ir kitiems humanitarinės pagalbos tiekėjams gyvybiškai svarbiame Raudonosios jūros uoste.

Beveik per ketverius metus, kai nerimsta konfliktas tarp JAV remiamos Saudo Arabijos vadovaujamos koalicijos ir Irano palaikomų hučių, jau žuvo mažiausiai 10 tūkst. žmonių, o šalį ištiko didžiausias pasaulyje badas per pastaruosius 100 metų.

Jungtinių Tautų duomenimis, maisto trūksta net 14 mln. Jemeno gyventojų.

Nuo tada, kai koalicijos pajėgos užblokavo al Chudaidos uostą, komercinis maisto produktų importas sumažėjo 55 tūkst. tonų per mėnesį.

Tai maistas, reikalingas 4,4 mln. žmonių, iš kurių pusė yra vaikai.

Jeigu maisto importas dar labiau sumažėtų, šalis atsidurtų ties visuotinio bado riba.

„Gelbėkit vaikus“ padalinio Jemene direktorius Tameras Kirolos sakė, kad šios organizacijos darbuotojai pasibaisėję, kiek daug vaikų mirė nuo bado.

„Vaikai, kurie miršta dėl šios priežasties, labai kenčia – jų gyvybiškai svarbūs organai pamažu silpsta ir galiausiai visai nustoja veikti.

Jų imunitetas taip nusilpsta, kad tampa nebeatsparus jokiai infekcijai. Kai kurie net nebeturi jėgų verkti, – sakė T.Kirolos. – Tėvai priversti stebėti, kaip jų vaikai tiesiog nyksta akyse, bet nieko negali padaryti.“

Jungtinės Tautos skaičiuoja, kad dėl katastrofiško maisto trūkumo 2018-aisiais Jemene kentėjo apie 400 tūkst. vaikų – maždaug 15 tūkst. daugiau nei pernai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.