Aliaską supurtė 7 balų žemės drebėjimas, paskelbtas cunamių pavojus

Aliaską penktadienį ryte supurčius 7 balo žemės drebėjimui buvo paskelbtas cunamių pavojus, pranešė JAV Geologijos tarnyba (USGS).

 Pranešimų apie sugriovimus arba aukas kol kas negauta.<br> PA Images/Scanpix nuotr.
 Pranešimų apie sugriovimus arba aukas kol kas negauta.<br> PA Images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2018, 8:31 PM, atnaujinta Nov 30, 2018, 9:03 PM

Drebėjimo, užfiksuoto 8 val. 29 min. vietos (19 val. 29 min. Lietuvos) laiku, epicentras buvo vos už 13 km nuo pagrindinio valstijos miesto Ankoridžo, nurodė USGS.

Nacionalinė vandenynų ir atmosferos administracija (NOAA) pranešė, kad cunamių pavojus paskelbtas Aliaskos pietinio Kenajaus pusiasalio pakrantėms.

„Kitose JAV ir Kanados Ramiojo vandenyno pakrantėse Šiaurės Amerikoje cunamio pavojaus lygis vertinamas“, – sakoma NOAA JAV cunamių perspėjimo sistemos pranešime.

Ramiojo vandenyno cunamių perspėjimo centras paskelbė, kad niokojantis Ramiojo vandenyno masto cunamis neprognozuojamas ir kad Havajų saloms pavojaus nėra.

Socialiniuose tinkluose paskelbtose nuotraukose matyti nukritusios lubų plokštės vienoje Ankoridžo vidurinėje mokykloje ir kai kur bangomis iškilnota gatvių danga.

Stiprūs požeminiai smūgiai, kurių židinys buvo apie 41 km gylyje, didžiausio Aliasko miesto prekybos centruose išbarstė lentynose buvusias prekes; namuose nuo sienų krito veidrodžiai ir paveikslai.

Pranešimų apie nukentėjusius žmones kol kas negauta.

Ankoridže gyvenantis teisininkas Justinas Cappas sakė, kad drebėjimas smogė jam ruošiantis važiuoti į darbą.

Koridoriuje užsitrenkusios durys nubrozdino jam delną.

J. Cappas sakė gyvenantis Ankoridže jau aštuonerius metus ir pridūrė, kad šis žemės drebėjimas buvo smarkiausias iš jo patirtų.

Kitas teisininkas Hankas Graperis prasidėjus požeminiams smūgiams vairavo. Iš pradžių jis pagalvojo, kad sprogo automobilio padanga, bet pamatęs gatvėje siūbuojančius stulpus suprato, kas vyksta.

Pasak H. Graperio, šis drebėjimas buvo „nuožmiausias“ per 20 jo gyvenimo Ankoridže metų.

1964 metų kovo 27 dieną Aliaskai smogė 9,2 balo žemės drebėjimas – smarkiausias per JAV seisminių matavimų istoriją. Tąsyk požeminiai smūgiai, kurių epicentras buvo maždaug 120 km į rytus nuo Ankoridžo, truko apie puspenktos minutės ir sukėlė cunamį, nusinešusį apie 130 žmonių gyvybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.