JT lėktuvu iš Jemeno bus evakuota 50 sužeistų sukilėlių

Iš Jemeno sostinės pirmadienį gydymui bus evakuota 50 sužeistų sukilėlių, pranešė Saudo Arabijos vadovaujama koalicija, Jungtinių Tautų (JT) pasiuntiniui išskridus į Saną prieš numatomas taikos derybas Švedijoje.

 Iš Jemeno sostinės pirmadienį gydymui bus evakuota 50 sužeistų sukilėlių, pranešė Saudo Arabijos vadovaujama koalicija, Jungtinių Tautų (JT) pasiuntiniui išskridus į Saną prieš numatomas taikos derybas Švedijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Iš Jemeno sostinės pirmadienį gydymui bus evakuota 50 sužeistų sukilėlių, pranešė Saudo Arabijos vadovaujama koalicija, Jungtinių Tautų (JT) pasiuntiniui išskridus į Saną prieš numatomas taikos derybas Švedijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2018, 3:22 PM, atnaujinta Dec 3, 2018, 3:23 PM

Sužeistųjų išgabenimas JT užsakytu lėktuvu yra svarbus žingsnis įstrigusiose Jemeno taikos derybose, galingosioms šalims siekiant užbaigti žiaurių ketverių metų konfliktą, atvedusį Jemeną prie bado slenksčio.

Sužeistųjų sukilėlių likimas buvo viena pagrindinių kliūčių, trukdžiusių pradėti nutrūkusių derybų ratą rugsėjo mėnesį. JT bando įkalbėti konflikto šalis susėsti prie derybų stalo dar šį mėnesį.

Kaip pranešė koalicijos atstovas Turki al Maliki, JT užsakomuoju skrydžiu iš Sanos į Omano sostinę bus evakuota 50 sužeistų kovotojų, kuriuos lydės trys Jemeno medikai ir vienas JT gydytojas.

Pirmadienį sužeistieji sukilėliai greitosios pagalbos automobiliais buvo pervežti per visą Irano palaikomų husių sukilėlių kontroliuojamą sostinę į seniai nebeveikiantį Sanos tarptautinį oro uostą.

Oro uosto išvykimo salėje išsirikiavo ir daugiau sužeistų evakuacijos į Muskatą laukiančių sukilėlių. Kai kurie jų vilkėjo kostiumus ir sėdėjo neįgaliųjų vežimėliuose.

Tuo metu JT pasiuntinys Martinas Griffithsas pirmadienį Sanoje turėjo susitikti su husių sukilėliais, pranešė vienas anoniminis šaltinis naujienų agentūrai AFP.

JT pasiuntinys į Saną atvyksta didėjant spaudimui vėl atidaryti sukilėlių kontroliuojamą oro uostą, kuris prieš daugiau nei trejus metus buvo uždarytas po Saudo Arabijos vadovaujamo aljanso antskrydžių .

Koalicija sutiko patenkinti M. Griffithso prašymą padėti išgabenti sužeistuosius iš Sanos dėl „humanitarinių priežasčių“. Šis gestas taip pat yra „pasitikėjimo kūrimo“ priemonė, nurodė koalicijos atstovas.

Kol kas iš husių sukilėlių ir Jungtinių Tautų pranešimų apie sužeistųjų išgabenimą nėra.

Pasak vieno šaltinio JT, Sanos tarptautinio oro uosto atidarymas yra vienas svarbiausių klausimų planuojamose taikos derybose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.