Europos Teisingumo Teismas: Jungtinė Karalystė vienašališkai gali atšaukti „Brexit“

Europos Sąjungos šalys gali vienašališkai nutraukti išstojimo iš bloko procesą, antradienį sakė ES aukščiausios instancijos teismo patarėjas teisiniais klausimais Manuelis Camposas Sanchezas-Bordona.

Europos Teisingumo Teismas antradienį paskelbė, kad Jungtinei Karalystei nereikia Europos Sąjungos pritarimo ar kitų šalių leidimo, kad galėtų atšaukti „Brexit“ procesą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europos Teisingumo Teismas antradienį paskelbė, kad Jungtinei Karalystei nereikia Europos Sąjungos pritarimo ar kitų šalių leidimo, kad galėtų atšaukti „Brexit“ procesą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 4, 2018, 10:31 AM, atnaujinta Dec 4, 2018, 12:47 PM

Atidžiai stebimą bylą šiuo klausimu iškėlė „Brexit“ nepritariantys britų politikai. Europos Teisingumo Teismui (ETT) ją perdavė Škotijos teismas. Byla susijusi su tuo, ar Didžiosios Britanijos parlamentarai galėtų paprasčiausiai atšaukti šalies išstojimo procesą pagal ES sutarties 50-ąjį straipsnį.

„Generalinis advokatas Camposas Sanchezas-Bordona siūlo Europos Teisingumo Teismui paskelbti, kad pagal 50-ąjį straipsnį galima vienašališkai atšaukti pranešimą apie ketinimą išstoti iš Sąjungos“, – sakoma Teismo pareiškime.

„Ta galimybė egzistuoja, kol oficialiai sudaromas išstojimo susitarimas“, – pridūrė ETT.

ETT teisėjai paprastai, bet ne visada, vadovaujasi generalinio advokato teisine nuomone.

Kad toks atšaukimas galiotų, dėl jo turi būti „nuspręsta pagal konstitucines taisykles“, galiojančias toje valstybėje narėje, be to, turi būti „oficialus pranešimas“ ES lyderiams, nurodė Teismas.

Ministrės pirmininkės Theresos May vyriausybė teigia neketinanti stabdyti „Brexit“ ir sako, kad byla yra politinis taktinis proeuropietiškų oponentų žingsnis.

Th. May stengiasi priešiškai nusiteikusiuose Bendruomenių Rūmuose prastumti susitarimą dėl „sklandaus ir tvarkingo „Brexit“ ir įrodinėja, kad parlamentarai turi pasirinkti: paremti susitarimą arba pasirengti ekonomikos problemoms išstojus iš ES be jokio susitarimo.

Tačiau ES šalininkai viliasi, jog jei ETT patvirtins, kad Britanija turi teisę sustabdyti išstojimo procesą, atsiras trečia galimybė: visiškas „Brexit“ sustabdymas ir tolesnė narystė Bendrijoje.

ES institucijos taip pat nepritaria Škotijos bylai ir baiminasi, kad valstybės narės galėtų būti paskatintos pradėti savus rizikingus išstojimo procesus siekdamos išpešti nuolaidų iš Briuselio, o tada nutraukti procesą.

Pagal ES sutarties 50-ąjį straipsnį bet kuri bloko narė gali deklaruoti savo ketinimą išstoti iš Sąjungos. Britanijos atveju šis sprendimas įsigalios kitų metų kovo 29 dieną.

Britanija procedūrą pagal 50-ąjį straipsnį inicijavo 2017 metų kovo 29-ąją, šalies rinkėjams per referendumą ankstesniais metais pritarus išstojimui. Iš bloko šalis turi išstoti jau mažiau nei po penkių mėnesių.

Vis dėlto šis sprendimas išlieka itin kontroversiškas ir grupė politikų – Škotijos, JK parlamentų ir Europos Parlamento narių – iškėlė minimą bylą teigdami, kad Britanija turėtų turėti teisę apsigalvoti.

Šaltinis Teisme naujienų agentūrai AFP sakė, kad sprendimas galėtų būti priimtas iki metų pabaigos, bet pirmiausia teisėjai turi nuspręsti, ar ETT išvis prisiima jurisdikciją šioje byloje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.