Belgijos premjeras užsitikrino parlamento palaikymą JT migracijos paktui

Belgijos ministras pirmininkas Charles'is Michelis trečiadienį galiausiai užsitikrino parlamento pritarimą planams pasirašyti Jungtinių Tautų migracijos paktą, kilus ginčui, grasinančiam sugriauti jo koaliciją.

 Belgijos ministras pirmininkas Charles'is Michelis trečiadienį galiausiai užsitikrino parlamento pritarimą planams pasirašyti Jungtinių Tautų migracijos paktą, kilus ginčui, grasinančiam sugriauti jo koaliciją.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
 Belgijos ministras pirmininkas Charles'is Michelis trečiadienį galiausiai užsitikrino parlamento pritarimą planams pasirašyti Jungtinių Tautų migracijos paktą, kilus ginčui, grasinančiam sugriauti jo koaliciją.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 6, 2018, 9:19 AM, atnaujinta Dec 6, 2018, 9:20 AM

Šis laimėjimas veikiausiai atveria kelią Ch. Micheliui vykti į ateinančią savaitę Marakeše vyksiančią JT konferenciją ir išreikšti palaikymą Pasaulinei saugios, tvarkingos ir reguliarios migracijos sutarčiai.

Kita vertus, jeigu jis tai padarys, Ch. Michelio vyriausybė gali netekti flamandų nacionalistų partijos N-VA palaikymo ir tokiu būdu prarasti daugumą parlamente.

Teisiškai neprivaloma JT sutartis, turinti skatinti bendrą tarptautinės bendruomenės požiūrį į migrantų srautus, tapo parankiu taikiniu prieš imigrantus nusistačiusioms Europos partijoms.

Liberalių pažiūrų Ch. Michelis nesugebėjo užsitikrinti vieningo savo vyriausybės palaikymo šiam paktui, todėl kreipėsi pagalbos į parlamentą, o šio Užsienio reikalų komitetas parėmė JT sutartį.

„Mūsų šalyje parlamentas yra demokratijos širdis. Jo žinia yra labai svarbi“, – premjeras sakė radijui RTL.

Tačiau N-VA nariai balsavimo neblokavo, o Ch. Michelis sakė palaikysiantis JT susitarimą Marakeše Belgijos parlamento, bet ne savo susiskaldžiusios vyriausybės vardu.

N-VA parlamentinės frakcijos lyderis Peter De Rooveris savo ruožtu atmetė prielaidas, kad vyriausybė subyrės. Pasak jo, flamandų nacionalistai pasiliks, nes dar reikia išspręsti daug su imigracija nesusijusių klausimų.

JT susitarimo projekte išdėstyti 23 uždaviniai, turintys atverti galimybes vykti teisėtai migracijai ir geriau valdyti persikeliančių žmonių srautus. JT duomenimis, šiuo metu migrantų yra apie 250 mln.; jie sudaro 3 proc. pasaulio gyventojų.

Jungtinės Valstijos praeitais metais pasitraukė iš derybų dėl šios sutarties. Jai nepritarimą taip pat yra išreiškusios kai kurios kitos šalys, tarp jų Vengrija, Austrija, Lenkija, Bulgarija, Slovakija ir Australija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.