„Time“ pagerbė žurnalistus kovojančius už teisybę

Amerikiečių žurnalas „Time“ Metų žmogaus titulą šįkart skyrė grupei žmonių – žurnalistams, kurie kovojo už tiesą arba žuvo dėl savo darbo. 2018 metai iš tiesų buvo vieni sunkiausių žiniasklaidai.

Žurnalas „Time“ išleis kelis skirtingus viršelius pagerbdamas pasaulio žurnalistus.
Žurnalas „Time“ išleis kelis skirtingus viršelius pagerbdamas pasaulio žurnalistus.
Daugiau nuotraukų (1)

„Time“, „Washington Post“, „Lietuvos rytas“

Dec 12, 2018, 9:08 AM, atnaujinta Feb 15, 2019, 8:34 AM

„Jie yra didelės kovos, kuri vyksta visame pasaulyje ir kurioje dalyvauja nesuskaičiuojamai daug jų kolegų, atspindys“, – pristatydamas sprendimą sakė „Time“ redaktorius Edwardas Felsenthalis.

„Tiesos sergėtojais“, kurie nusipelnė šios premijos, buvo įvardyti: nužudytasis Saudo Arabijos žurnalistas Jamalis Khashoggi, šiuo metu Mianmare kalinami naujienų agentūros „Reuters“ reporteriai Wa Lone’as ir Kyawa Soe Oo, taip pat Anapolio, esančio Merilando valstijoje JAV, dienraščio „Capital Gazette“ redakcija. Tarp jų – 5 šio leidinio darbuotojai, žuvę per birželį redakcijoje surengtas šaudynes.

„Už tai, kad jie smarkiai rizikavo ieškodami tikrosios tiesos. Už netobulą, tačiau būtiną siekį patvirtinti faktus. Už kalbėjimą garsiai ir už drąsą prabilti“, – taip savo pasirinkimą aiškino E.Felsenthalis.

Šį sprendimą „Time“ redaktorius paskelbė antradienį kanalo NBC laidoje „Today“.

Žurnalas skiria apdovanojimą „žmogui ar grupei, kuri labiausiai dominavo naujienose arba turėjo geros ar blogos įtakos pasaulio įvykiams tais metais“.

„2018 m. žurnalistai rašė, ką žmonės sakė ir ką darė. Kai šie du dalykai nesutapdavo, jie tai pažymėdavo. Šie metai smarkiai nepakeitė to, ką daro žurnalistai ar kaip jie tai daro. Pasikeitė tai, kokią reikšmę turime teikti jų darbui“, – rašoma žurnalo vedamajame straipsnyje.

Iki sprendimo paskelbimo buvo paviešintas trumpasis pretendentų sąrašas. Jame buvo ir JAV prezidento Donaldo Trumpo, ir Rusijos lyderio Vladimiro Putino pavardės.

Komentuodami Rusijos prezidento V.Putino įtraukimą redaktoriai pažymėjo, kad Metų žmogumi tampama nebūtinai už gerus darbus.

Jie pabrėžė, kad Rusijos vadovas pavasarį „užtikrintai laimėjo rinkimus pratęsdamas savo buvimą prezidentu dar šešerius metus“. Be to, jis valdo tvyrant įtampai dėl su jo šalimi susijusių svarbių pasaulio įvykių: buvusio šnipo Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimo, Rusijos kišimosi į JAV rinkimus, konflikto Ukrainoje.

Į 2018-ųjų apdovanojimą taip pat pretendavo Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas, kuris ne kartą šiais metais susitiko su Šiaurės Korėjos vadovu Kim Jong-unu.

Pretendentė buvo amerikietė Christine Blasey Ford, prabilusi apie dabartinio JAV Aukščiausiojo teismo teisėjo Bretto Kavanaugh lytinį priekabiavimą.

Tarp pretendentų atsidūrė ir aktorė Meghan Markle, į tradicijas puoselėjančią britų karališkąją šeimą atnešusi naujo vėjo gūsį.

„Time“ Metų žmogų renka nuo 1927 m.

Pernai laimėjo grupė moterų, pavadinta „Tylos laužytojomis“ („The Silence Breakers“). Šios moterys kovojo su seksualiniu išnaudojimu ir padėjo išpopuliarėti judėjimui „MeToo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.