Amerikoje kalinama Rusijos šnipė panoro tartis ir papasakoti, ką veikė JAV

Šnipinėjimu kaltinama rusė Marija Butina nusprendė susitarti su teisėsauga ir pripažinti savo kaltę. Bendradarbiauti nutarusi moteris greičiausiai išvengs ilgų metų kalėjime, tačiau bus deportuota iš JAV.

M.Butina ilgai neigė esanti šnipė.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
M.Butina ilgai neigė esanti šnipė.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
M.Butina ilgai neigė esanti šnipė.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
M.Butina ilgai neigė esanti šnipė.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

CNN, „Lietuvos rytas“

Dec 13, 2018, 2:48 PM

Ilgai neigusi savo kaltę M.Butina nusprendė bendradarbiauti su prokurorais ir pripažinti, jog JAV šnipinėjo siekdama suteikti informacijos Rusijai ir daryti įtaką Amerikos politikams.

Rusijos šnipė pasiryžusi teisėsaugai papasakoti apie savo vaikino Paulo Ericksono vaidmenį operacijoje ir apie nurodymus, kuriuos jai perdavė asmenys Rusijoje.

Kalbos apie tai, kad M.Butina nutars bendradarbiauti, sklandė jau kelias savaites. Iki šiol ji tvirtino esanti tik universiteto studentė, siekianti geresnių santykių tarp JAV ir Rusijos. Ji neigė esanti Rusijos agentė.

Tačiau prokurorai laikėsi kitos nuomonės. Anot jų, M.Butina įsiliejo į respublikonų organizacijas, Nacionalinę šaunamųjų ginklų asociaciją (NRA) ir siekė daryti įtaką partijos politikams. Naudos iš to turėjo gauti Rusija.

Susitarime tarp M.Butinos ir JAV prokurorų teigiama, kad moteris nurodymus gaudavo iš Rusijos bankininko Aleksandro Toršino. Nors jo pavardė nėra paminėta, turima informacija esą rodo, kad M.Butinai nurodymus duodavo būtent jis.

Rusijos šnipė atsiskaitydavo A.Toršinui apie savo veiklą, taip pat pranešdavo apie politinę padėtį Amerikoje prieš 2016 m. prezidento rinkimus.

A.Toršinas taip pat prašė M.Butinos parūpinti jam galimybę dalyvauti JAV NRA susitikime. Šios įtakingos organizacijos suvažiavime dalyvavo ir politikai. A.Toršinui svarbu buvo su jais susitikti.

Tiesa, susitarime tarp prokurorų ir M.Butinos nebeminima, kad moteris politikams siūlė lytinius santykius mainais į informaciją ar priėjimą prie reikiamų žmonių. Moteris bus apkaltinta tik konspiracine veikla. Už tai rusei gresia iki pusės metų kalėjimo, bet ji belangėje ir taip jau yra 5 mėnesius. Todėl M.Butina gali būti paleista į laisvę ir išsiųsta į Rusiją.

M.Butina sulaikyta šiemet liepą. Ji apkaltinta šnipinėjimu Rusijos naudai.

Ginklų aktyvistė esą pasinaudojo savo 2011 m. įkurta organizacija, pasisakančia už ginklus, ir ėmė megzti ryšius su Nacionaline šaulių asociacija, Amerikoje vykdančia aktyvią lobistinę veiklą.

Vėliau M.Butina ėmė megzti ryšius ne tik su ginklų aktyvistais, bet ir politikais Amerikoje. Vienas jų buvo respublikonų politikas P.Ericksonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.