Vašingtone susitinka Ukrainos ir JAV karinių jūrų pajėgų vadai

Ukrainos karinio jūrų laivyno vadas šią savaitę Vašingtone susitinka su JAV karinių jūrų pajėgų operacijų vadu, o jų diskusijų metu numatyta aptarti praėjusį mėnesį Kerčės sąsiauryje įvykusį incidentą, ketvirtadienį pranešė amerikiečių pareigūnai.

 Ukrainos karinio jūrų laivyno vadas šią savaitę Vašingtone susitinka su JAV karinių jūrų pajėgų operacijų vadu, o jų diskusijų metu numatyta aptarti praėjusį mėnesį Kerčės sąsiauryje įvykusį incidentą, ketvirtadienį pranešė amerikiečių pareigūnai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Ukrainos karinio jūrų laivyno vadas šią savaitę Vašingtone susitinka su JAV karinių jūrų pajėgų operacijų vadu, o jų diskusijų metu numatyta aptarti praėjusį mėnesį Kerčės sąsiauryje įvykusį incidentą, ketvirtadienį pranešė amerikiečių pareigūnai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-12-14 09:09, atnaujinta 2018-12-14 09:14

Lapkričio 25 dieną Rusijos pasieniečiai Kerčės sąsiauryje netoli Maskvos aneksuoto Krymo krantų apšaudė ir užėmė tris ukrainiečių karinio laivyno laivus, plaukusius iš Juodosios jūros į Azovo jūrą.

Per incidentą 24 įgulų nariai buvo sulaikyti; trys jų yra sužeisti.

Pentagono atstovas spaudai Ericas Pahonas sakė, kad Ukrainos karinių jūrų pajėgų vadas admirolas Ihoris Vorončenka ir JAV karinių jūrų pajėgų operacijų vadas admirolas Johnas Nicholsonas kalbėjosi ketvirtadienį, o penktadienį numatytas dar vienas jų susitikimas.

J. Nicholsonas ir kiti Pentagono pareigūnai „pakartos, kad JAV remia Ukrainos suverenitetą ir teritorinį vientisumą atsižvelgiant į tarptautiniu mastu pripažintas jos sienas, įskaitant jos teritorinius vandenis, taip pat teisę jos laivams kirsti tarptautinius vandenis“, – sakė E. Pahonas naujienų agentūrai AFP.

Amerikiečių gynybos sekretorius Jamesas Mattisas anksčiau šį mėnesį griežtai pasmerkė Rusijos įvykdytą „įžūlų“ sutarties, leidžiančios tiek rusų, tiek ukrainiečių laivams plaukti Kerčės sąsiauriu, pažeidimą.

E. Pahonas sakė, kad JAV vyriausybė remia „Ukrainos pastangas rasti diplomatinį ir taikų sprendinį dėl Rusijos vykdomos agresijos, įskaitant pastarąją neišprovokuotą Rusijos ataką prieš ukrainiečių karinių jūrų pajėgų laivus Juodojoje jūroje“.

Ukrainos užsienio reikalų ministras ketvirtadienį paragino tarptautinę bendriją nedelsiant reaguoti į Rusijos agresiją, kai ji užėmė tris Ukrainos karinius laivus ir sulaikė jų įgulas.

Lapkričio 25-osios incidentas Kerčės sąsiauryje buvo pirmoji atvira karinė konfrontacija tarp Rusijos ir Ukrainos nuo 2014 metų, kai Maskva įvykdė Krymo aneksiją ir Ukrainos rytuose įsiplieskė konfliktas tarp Rusijos palaikomų separatistų ir vyriausybės pajėgų, jau nusinešęs per 10 tūkst. gyvybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.