Singapūre gėjui tėvui leista tapti surogatinės motinos pagimdyto sūnaus globėju

Singapūre vienam gėjui tėvui leista tapti Jungtinėse Valstijose surogatinės motinos jam pagimdyto sūnaus globėju, šios konservatyviosios miesto valstybės teismui paskelbus precedento neturintį sprendimą.

 Singapūre vienam gėjui tėvui leista tapti Jungtinėse Valstijose surogatinės motinos jam pagimdyto sūnaus globėju, šios konservatyviosios miesto valstybės teismui paskelbus precedento neturintį sprendimą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Singapūre vienam gėjui tėvui leista tapti Jungtinėse Valstijose surogatinės motinos jam pagimdyto sūnaus globėju, šios konservatyviosios miesto valstybės teismui paskelbus precedento neturintį sprendimą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 17, 2018, 11:42 AM, atnaujinta Dec 17, 2018, 12:09 PM

Nors Singapūras yra turtingas ir daugeliu požiūrių modernus, jame įsišaknijęs konservatyvus požiūris į homoseksualumą nuolat kritikuojami ir vadinami pasenusiais.

Šioje Pietryčių Azijos valstybėje gėjams neleidžiama tuoktis, o dviejų vyrų lytiniai santykiai draudžiami įstatymu, priimtu, kai Singapūras dar priklausė Didžiosios Britanijos imperijai, bet retai taikomu.

Kalbant apie vėliausią bylą, ilgalaikius santykius užmezgęs vyras visų pirma kreipėsi dėl įvaikinimo į Singapūro institucijas, tačiau jam buvo pasakyta, kad homoseksualų pora veikiausiai negautų leidimo.

Vėliau jis surado Jungtinėse Valstijose surogatinę motiną, sutikusią pagimdyti jam vaiką už 200 tūkst. JAV dolerių (176 tūkst. eurų). Moteris pagimdė sūnų prieš penkerius metus.

Neįvardytas patologu dirbantis 46 metų vyras pasiėmė berniuką į Singapūrą ir pateikė prašymą tapti jo formaliu globėju, tikėdamasis gauti jam Singapūro pilietybę.

Apygardos teismas pernai gruodį atmetė tokį prašymą, bet vyras apskundė nutartį Singapūro Aukštajam Teismui, o šis priėmė jam palankų sprendimą.

Skelbdamas verdiktą vyriausiasis teisėjas Sundareshas Menonas pažymėjo, kad „įrodymai mums pademonstravo, kad išdavus įvaikinimo leidimą būtų atsižvelgta į vaiko interesus“.

„Jo perspektyvos gauti Singapūro pilietybę galėtų reikšmingai pagerėti išdavus įvaikinimo leidimą, kuris savo ruožtu sąlygotų stabilesnę jo gyvenimą Singapūre“, – pridūrė S. Menonas.

Vis dėlto teismo vadovas pažymėjo, kad toks sprendimas susijęs su šia konkrečia byla ir neturėtų būti vertinamas kaip pritarimas ieškovo ir jo partnerio poelgiui.

Pasak vaiko tėvo advokato Ivano Cheongo, jo klientas yra „labai nudžiugęs ir laimingas, kad ilgo įvaikinimo proceso pabaigoje buvo atsižvelgta į vaiko gerovę“.

„Galų gale svarbiausia yra atsižvelgti į vaiko interesus“, – pareiškė teisininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.