Čekija perspėjo dėl Huawei ir ZTE įrangos keliamos grėsmės

Čekijos kibernetinio saugumo agentūra pirmadienį perspėjo dėl Kinijos telekomunikacijų bendrovių „Huawei“ ir ZTE programų bei įrangos, esą keliančios grėsmę valstybės saugumui.

 Čekijos kibernetinio saugumo agentūra pirmadienį perspėjo dėl Kinijos telekomunikacijų bendrovių „Huawei“ ir ZTE programų bei įrangos, esą keliančios grėsmę valstybės saugumui.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Čekijos kibernetinio saugumo agentūra pirmadienį perspėjo dėl Kinijos telekomunikacijų bendrovių „Huawei“ ir ZTE programų bei įrangos, esą keliančios grėsmę valstybės saugumui.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 18, 2018, 10:47 AM, atnaujinta Dec 18, 2018, 10:49 AM

„Pagrindinis klausimas yra teisinė ir politinė aplinka Kinijos Liaudies Respublikoje, kur daugiausiai veikia minimos įmonės“, – sakoma Čekijos nacionalinės kibernetinio ir informacinio saugumo agentūros pranešime.

„Be kita ko, Kinijos įstatymai reikalauja, kad Kinijoje registruotos privačios bendrovės bendradarbiautų su žvalgybos tarnybomis – taigi, jos atveriamos svarbioms valstybinėms sistemoms, galinčioms kelti grėsmę“, – pridūrė agentūra.

„Huawei“ padalinys Čekijoje pasmerkė šį pranešimą ir paprašė agentūros pateikti faktų, o ne juodinti bendrovės reputaciją, pranešė Čekijos naujienų agentūra (ČTK).

Anksčiau čekų žvalgyba paskelbė ataskaitą, kurioje perspėjama apie suintensyvėjusį kinų diplomatų vykdomą šnipinėjimą 10,6 mln. gyventojų turinčioje Čekijoje.

Pastaruoju metu kreipiama daugiau dėmesio į „Huawei“ numanomus ryšius su Kinijos žvalgybos tarnybomis. Dėl to kelios šalys, tarp jų JAV, Australija ir Japonija uždraudė šiai bendrovei dalyvauti kuriant naujos kartos itin spartaus 5G mobiliojo interneto ryšio tinklus.

Tačiau Čekijos vakarinė kaimynė Vokietija šį mėnesį atsisakė pasekti jų pavyzdžiu ir pareiškė neturinti jokių įrodymų, kad „Huawei“ gali panaudoti savo įrangą šnipinėti Pekino naudai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.