V. Putinas neatmeta galimybės kitoms šalims prisijungti prie branduolinių pajėgų sutarties

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį pirmą kartą užsiminė, kad neatmeta idėjos ir kitoms šalims prisijungti prie svarbios Šaltojo karo sutarties, kuria apribojama vidutinio nuotolio branduolinė ginkluotė, arba galimybės pradėti derybas dėl naujo susitarimo.

 Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį pirmą kartą užsiminė, kad neatmeta idėjos ir kitoms šalims prisijungti prie svarbios Šaltojo karo sutarties, kuria apribojama vidutinio nuotolio branduolinė ginkluotė, arba galimybės pradėti derybas dėl naujo susitarimo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį pirmą kartą užsiminė, kad neatmeta idėjos ir kitoms šalims prisijungti prie svarbios Šaltojo karo sutarties, kuria apribojama vidutinio nuotolio branduolinė ginkluotė, arba galimybės pradėti derybas dėl naujo susitarimo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 18, 2018, 2:50 PM, atnaujinta Dec 18, 2018, 2:52 PM

Prezidentas tai sakė Vašingtonui anksčiau šį mėnesį pareiškus, kad JAV per 60 dienų pasitrauks iš Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutarties (INF), jei Rusija neišmontuos raketų, kuriomis, pasak amerikiečių, pažeidžiama ši sutartis.

Per susitikimą Gynybos ministerijoje V. Putinas pakartojo kaltinimus, kad Vašingtonas pats pažeidė šią dvišalę sutartį, ir pasiūlė ją gelbstint prie susitarimo prisidėti kitoms šalims.

INF susitarimą 1987 metais pasirašė tuometis JAV prezidentas Ronaldas Reaganas ir paskutinis Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas. Šia sutartimi buvo išspręsta krizė, kilusi SSRS nutaikius į Vakarų sostines balistinių raketų su branduolinėmis kovinėmis galvutėmis.

Kadangi INF sutartis yra JAV ir tuometinės Sovietų Sąjungos dvišalis susitarimas, jis nenumato kokių nors apribojimų kitoms karinėms galybėms, pavyzdžiui, Kinijai.

„Taip, tikrai yra tam tikrų sunkumų dėl šios sutarties, – sakė V. Putinas. – Joje nedalyvauja kitos šalys, turinčios trumpojo ir vidutinio nuotolio raketų.“

„Tačiau kas trukdo (mums) pradėti derybas dėl jų prisijungimo prie esamos sutarties arba pradėti aptarinėti naujos sutarties parametrus?“ – klausė jis.

V. Putinas pakartojo grasinimą, kad Rusija turės imtis atsakomųjų priemonių, jei Jungtinės Valstijos atsisakys INF.

„Kad ir kokie būtų skundai dėl šios sutarties, dabartinėmis sąlygomis ji atlieka stabilizuojamą vaidmenį, paremia tam tikrą nuspėjamumo ir sulaikymo lygį karinėje sferoje“, – pabrėžė jis.

Šį mėnesį V. Putinas sakė, kad keliolika kitų šalių tikriausiai gamina vidutinio nuotolio raketas, kurių Rusija ir JAV pagal INF negali turėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.