Kuba naujoje konstitucijoje atsisakys tos pačios lyties asmenų santuokų įteisinimo

Kuba neįtrauks į savo konstituciją naujų pataisų, kurios būtų sudariusios sąlygas tos pačios lyties asmenų santuokoms, nes vietų susirinkimuose joms nepritarė dauguma gyventojų, antradienį sakė vyriausybės pareigūnas.

 Santuokos klausimas sulaukė didžiausio dėmesio.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Santuokos klausimas sulaukė didžiausio dėmesio.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-12-19 08:53

Pagal pataisas vienintelėje Amerikos žemynų vienpartinėje komunistų režimo valstybėje būtų buvęs pakeistas santuokos šalių apibrėžimas. Jis būtų skambėjęs ne kaip „vyras ir žmona“, bet kaip „du žmonės“.

Toks pasiūlymas papiktino Evangelikų bažnyčią ir dalį Kubos gyventojų.

„(Tačiau) konstitucijos projekte nebus apibrėžta, kokios šalys sudaro santuoką... Tad tai dabar bendrai nebepriklauso konstitucijos reformos diskusijoms“, – valstybinei žiniasklaidai sakė Valstybės Tarybos sekretorius ir projekto rengimo koordinatorius Homero Acosta.

Visą konstitucijos projektą nuo rugpjūčio iki lapkričio aptarinėjo rajonų ir darboviečių susirinkimai. Santuokos klausimas sulaukė didžiausio dėmesio.

Nors Havanoje ir kai kuriuose kituose Kubos miestuose yra homoseksualų bendruomenių, dauguma gyventojų tebėra priešiškai nusiteikę jų atžvilgiu. Paprastai vyriausybės atvirai nekritikuojantys kubiečiai šįkart per viešas konsultacijas pasisakė prieš pasiūlymą į Konstituciją įtraukti tos pačios lyties asmenų santuokas įteisinti galinčią nuostatą.

Todėl tekstą parengęs Komitetas pasiūlė neįtraukti santuokos apibrėžimo į konstitucijos projektą, „gerbiant visas nuomones“.

Naujas projektas su pakeitimais penktadienį bus pateiktas Nacionalinei Asamblėjai, o 2019 metų vasario 24 dieną dėl jo bus balsuojama referendume.

Atskirai santuokos apibrėžimas bus paliktas Šeimos kodeksui, kur bus išaiškinta, kas gali sudaryti santuoką.

Laukta reforma neįvykdyta valdant pirmajam šalies prezidentui po Castro – balandį išrinktam Migueliui Diazui-Caneliui.

Tai būtų buvęs visiškas pasikeitimas saloje, kur seksualinės mažumos po 1959 metų revoliucijos buvo pasmerktos gėdai.

Seksualinėms mažumoms priklausantys žmonės būdavo puldinėjami, kai kurie jų būdavo siunčiami į perauklėjimo stovyklas, o po to negalėdavo būti paskirti į jokį valstybinį postą.

M.Diazas-Canelis rėmė tos pačios lyties asmenų santuokas ir sakė, kad šia permaina „reaguojama į visų tipų diskriminacijos visuomenėje eliminavimo problemą

Pakeitimams taip pat pritarė buvusio lyderio Raulio Castro duktė Mariela Castro, tvirtai remianti gėjų teises Kuboje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.