Lenkijoje darželio auklėtoja nužudė keturis savo vaikus

Kalėdų nuotaikomis gyvenančią Lenkiją sukrėtė šiurpus nusikaltimas. Jauna moteris darželyje rūpindavosi svetimais vaikais, dirbo auklėtoja, tačiau savų kūdikių atsikratė vos tik jie gimė.

Sveiku protu nesuvokiama, kad po rūpestingos vaikų darželio auklėtojos kauke kartais gali slypėti monstras.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Sveiku protu nesuvokiama, kad po rūpestingos vaikų darželio auklėtojos kauke kartais gali slypėti monstras.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Dec 19, 2018, 8:22 PM

„Per apklausą Aleksandra J. prisipažino, kad gyvą gimusią dukrelę įdėjo į plastikinį maišiuką ir sudegino krosnyje. Tyrėjams ji vėliau parodė vietą, kur užkasė tą ir dar tris kitus naujagimius“, – pareiškė Kliučborko prokurorė Anita Dabrowa-Derda.

Žinia, kad keturis savo ką tik gimusius kūdikius nužudė ne kokia visiškai degradavusi pilietė, bet 27 metų vaikų darželio auklėtoja, sukrėtė Kalėdų šventei besiruošiančią Lenkiją.

Nuo kitų slėpė nėštumą

Mažas Cecežyno kaimelis, nutolęs septyniasdešimt kilometrų nuo Opolės miesto, šiuo metu atsidūrė visos Lenkijos žiniasklaidos centre.

Kaimynai atskleidė, kad į Cecežyną iš gretimo kaimo Aleksandra J. atsikraustė prieš aštuonerius metus, kai tapo devyneriais metais vyresnio Dawido W. partnere. Pora augino penkiametį sūnų ir planavo vestuves.

Dawidas W. dirbo tolimųjų reisų vairuotoju ir namuose būdavo mažai, o Aleksandra J. dirbo vaikų darželyje gretimame kaime.

Nors Aleksandra J. yra apkūni, kai kurioms bendradarbėms ne kartą kilo įtarimų, kad moteris laukiasi kūdikio. Tačiau ji visada joms atsakydavo, kad tiesiog dar papilnėjo, nes per daug valgė, arba antsvoris auga dėl ligos.

Artimiausi kaimynai tokiais tvirtinimais nebūtų patikėję, todėl Aleksandra J. šiems prisipažindavo pastojusi, bet sakydavo, kad kūdikius po gimdymo iš karto atiduoda įvaikinti. Taip moteris tvirtino net socialinės rūpybos darbuotojams, o jie nesigilino ir nepatikrindavo, ar tikrai kūdikiai buvo atiduoti įvaikinti.

Tarnybai paskundė kaimynas

Kažkuriam iš kaimynų vis dėlto kilo įtarimas, ar kasmet pastojanti Aleksandra J. tikrai vaikus palieka ligoninėje.

Kai moteris prieš savaitę vėl pagimdė, jis parašė laišką socialinės rūpybos tarnybos direktoriui ir jo paklausė, ar ką nors žino apie Aleksandros J. kūdikio likimą. Socialinės tarnybos darbuotojų netikėtai namuose aplankyta ir apklausta jauna lenkė prisipažino, kaip yra iš tikrųjų.

Ji prisipažino, kad negimdė ligoninėje, o sudegino savo naujagimę ir jos bei dar trijų anksčiau gimusių vaikų kūnelius užkasė sode.

Atgaivino debatus dėl abortų

Nusikaltimas vėl atgaivino audringas diskusijas dėl abortų draudimo. Lenkijoje galiojantis įstatymas yra vienas griežčiausių Europos Sąjungoje, nes abortus daryti leidžia tik trimis atvejais – po išprievartavimo, nustačius nepagydomą vaisiaus išsigimimą ir gresiant motinos gyvybei.

Per metus šalyje padaroma tik maždaug tūkstantis legalių abortų, tačiau moterų organizacijos spėja, kad nelegaliai bei užsienyje kasmet abortus pasidaro per šimtą tūkstančių lenkių.

Dėl šios priežasties dalis apžvalgininkų galiojantį įstatymą vadina spąstais vargingai gyvenančioms moterims, nes jos neturi galimybių pasidaryti nelegalų abortą.

Didžiausios aistros dėl abortų draudimo buvo užvirusios prieš penkiolika metų, kai netoli Liublino esančiame Černejuve policija bulvių lauke atrado penkis nužudytus naujagimius.

Per tyrimą paaiškėjo, kad savo naujagimius žudžiusi 37 metų Jolanta K. jų lavonėlius, sudėtus į plastikinius maišelius, laikė paslėptus šaldiklyje greta maisto produktų.

Šeimai pasistačius namą ir iš miesto atsikrausčius į kaimą, Jolanta K. kūdikių palaikus paslėpė raugintų kopūstų statinėje, ji rūsyje ėmė skleisti negerą kvapą.

Į svečius pavasarį atvykusi anyta nusprendė kopūstus iškratyti bulvių lauke, o juose paslėptus naujagimių lavonus aptiko kaimynai.

Pastarieji negalėjo patikėti, kad tai padarė labai religinga ir turtingiausia kaimo moteris, namuose įrengusi klestinčią parduotuvę.

Jolantos K. vyras tvirtino nieko nežinojęs apie kūdikių nužudymą, tačiau žmona išdavė, kad jis nuolat ją mušė ir prigrasė daugiau negimdyti, nes esą užtenka keturių auginamų vaikų.

Vyrui teismas už kurstymus nusikalsti skyrė kalėti aštuonerius metus, o žmonai – dvidešimt penkerius.

Įrodymus aptiko kompiuteryje

Prieš mėnesį Liublino teismas dvylika metų kalėti nuteisė pedagogikos universiteto studentę 23 metų Anetą P. už naujagimio nuskandinimą.

Mergina slapta pagimdė, kūdikį suvyniojo į rankšluostį ir paskandino upėje.

Po to mergina nuėjo į polikliniką pasiimti pažymos, kad nėra pastojusi, ir parašė pareiškimą policijoje, kad ją šmeižia, esą ji nėščia.

Po dienos vienam žvejui radus upėje kūdikio lavonėlį policininkai patikrino Anetos P. kompiuterį ir išsiaiškino, jog mergina internete ieškojo informacijos, kaip atsikratyti vaisiaus.

Medikų patikrinimas taip pat paliudijo, kad Aneta P. ką tik buvo pagimdžiusi.

Teismo ekspertas, psichologas Marcinas Borowskis pareiškė, kad, priešingai gandams, dauguma naujagimius žudančių moterų nėra vienišos – gyvena su vyru ar partneriu.

Dažniausia nusikaltimų priežastis yra prasta finansinė padėtis bei baimė būti pasmerktai vyro ar giminaičių, draugų.

Policijai per metus pavyksta atskleisti vos po kelis naujagimių nužudymo atvejus, bet ekspertai spėja, kad tam ryžtasi ne tiek jau mažai moterų, nenorinčių šeimos pagausėjimo.

Seksologai dėl to aršiai kritikuoja šalį valdančios katalikiškos Teisės ir teisingumo partijos sprendimą sugriežtinti kontraceptinių priemonių pardavimą. Tai esą padidino nepageidaujamų nėštumų skaičių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: A. Valinskas ir A. Zuokas apie rinkimus ir vatnikus