Kanada reikalauja paleisti du piliečius: sulaikymai – Kinijos kerštas

Kanada šią savaitę pasigedo jau antro savo piliečio, buvusio Kinijoje. Pekinas patvirtino, kad vykdo tyrimą dėl dviejų kanadiečių veiklos, kuri kelia grėsmę nacionaliniam saugumui. Tačiau atrodo, kad neatsitiktinai pavojus įžvelgtas būtent dabar.

Kanada paprašė didesnės policijos apsaugos prie savo ambasados Pekine, nes ten rengiami protestai, atstovybės darbuotojai jaučiasi nesaugiai.<br>AP nuotr.
Kanada paprašė didesnės policijos apsaugos prie savo ambasados Pekine, nes ten rengiami protestai, atstovybės darbuotojai jaučiasi nesaugiai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The New York Times“, AP, „Lietuvos rytas“

Dec 22, 2018, 1:32 PM

Buvusiam Kanados diplomatui Michaelui Kovrigui ir verslo konsultantui Michaelui Spavorui skirtinguose Kinijos regionuose pradėtos taikyti „priverčiamosios priemonės“.

Kinijos užsienio reikalų ministerija vėliau patikslino, kad du vyrai yra suimti.

Europos Sąjunga ir išreiškė palaikymą Kanadai dėl ginčijamų areštų.

„Esame giliai susirūpinę dėl Kinijos tarnybų anksčiau šį mėnesį įvykdyto dviejų kanadiečių nepagrįsto sulaikymo ir raginame juos nedelsiant paleisti“, – sakoma Kanados užsienio reikalų ministrės Chrystios Freeland pareiškime.

M.Kovrigas yra vyresnysis patarėjas Šiaurės Azijos klausimais Tarptautinėje krizių grupėje – nevyriausybinėje organizacijoje, kuri siekia sumažinti smurtinių konfliktų skaičių.

M.Spavoras – verslininkas ir rašytojas, dažnai keliaujantis į Šiaurės Korėją.

„Įtariama, kad jie užsiėmė veikla, kuri kėlė grėsmę Kinijos nacionaliniam saugumui“, – sakė ministerijos atstovas Lu Kangas.

Po kanadiečių sulaikymo įtampa dar labiau išaugo.

Ji tvyro dėl Kinijos technologijų milžinės „Huawei“ vykdomosios direktorės Meng Wanzhou sulaikymo Kanadoje ir jai gresiančio išsiuntimo į JAV.

Manoma, kad kanadiečių sulaikymas – atsakas į šios šalies ir JAV elgesį su 46 metų „Huawei“ vadove, kuri, be kita ko, yra ir įmonės įkūrėjo Ren Zhengfei duktė.

Amerikos prašymu Vankuverio oro uoste gruodžio 1-ąją ją sulaikė Kanados pareigūnai. Pekinas išsyk pareikalavo paleisti Weng Wanzhou ir protestavo prieš tokį elgesį.

Gruodžio 11-ąją Meng Wanzhou buvo paleista už užstatą, tačiau Jungtinės Valstijos prašo Kanadą perduoti moterį amerikiečių teisėsaugai, kuri kaltina ją finansiniais nusikaltimais ir mokesčių slėpimu.

Meng Wanzhou ekstradicijos siekiantys JAV prokurorai teigia, kad ji 2009–2014 m., naudodamasi „Huawei“ antrine įmone „Skycom“, pažeidinėjo Iranui taikytas sankcijas, viešai pateikė klaidinančią informaciją, esą „Skycom“ yra atskira įmonė.

Taip ji nuslėpė nuo bankų tikrąjį ryšį tarp abiejų bendrovių.

„Huawei“ finansų vadovė – gerai žinomas Kinijos technologijų industrijos veidas, dažnai reprezentavo įmonę įvairiuose renginiuose visame pasaulyje, todėl jos sulaikymą Pekinas priėmė kaip didelį pažeminimą.

Kinija aršiai priešinasi moters išsiuntimui į JAV, tad kanadiečių sulaikymas – rimtas pagrūmojimas pirštu.

Kartą tokia situacija jau buvo susiklosčiusi: 2014 m., kai Kanada suėmė įtariamą Kinijos šnipą, kurio sulaikymo prašė JAV, Pekinas areštavo kanadietį Keviną Garrattą.

Jis buvo suimtas 750 dienų, nuteistas aštuoneriems metams kalėjimo, o tada parsiųstas į Kanadą.

Pekinas jau anksčiau perspėjo, kad jeigu Meng Wanzhou bus išsiųsta į JAV, Kanados laukia rimtos pasekmės.

„Jeigu jie išsiųs Meng Wanzhou į JAV, Kinijos revanšas bus daug aršesnis negu tiktai dviejų kanadiečių sulaikymas“, – vaizdo įraše rėžė Kinijos komunistų partijos leidinio „The Global Times“ redaktorius Hu Xijin.

Ant kanadiečių siunta ir paprasti kinai.

Kanada jau paprašė didesnės policijos apsaugos prie savo ambasados Pekine, nes ten rengiami protestai, atstovybės darbuotojai jaučiasi nesaugiai.

Otava penktadienį paragino Pekiną paleisti du Kanados piliečius, sulaikytus, kaip manoma, reaguojant į vienos svarbios Kinijos technologijų pareigūnės sulaikymą Vankuveryje pagal JAV išduotą arešto orderį.

JAV Valstybės departamento atstovas Robertas Palladino irgi paragino paleisti šiuos du asmenis. Tuo metu ES diplomatijos vadovės Federicos Mogherini atstovė sakė: „ES palaiko Kanados vyriausybės pastangas.“

Kinija gruodžio 10-ąją sulaikė buvusį Kanados diplomatą Michaelą Kovrigą ir verslo konsultantą Michaelą Spavorą. Manoma, kad šis žingsnis yra atsakas į gruodžio 1-ąją Kanados įvykdytą kinų telekomunikacijų milžinės „Huawei“ finansų direktorės Meng Wanzhou areštą, kai ši Vankuveryje ruošėsi persėsti į kitą lėktuvą.

Meng Wanzhou vėliau buvo paleista už užstatą, kol bus išnagrinėtas JAV prašymas ją išduoti. Jungtinės Valstijos, įsitraukusios į prekybos karą su Pekinu, kaltina šią pareigūnę sankcijų Iranui pažeidimais.

„Huawei“ finansų direktorė dabar yra laikoma viename prabangiame name Vankuverį ir privalo nešioti elektroninę apyrankę. Tačiau Meng Wanzhou gali kasdien priimti lankytojų ir rašyti tinklaraštį. Tuo metu M. Kovrigui ir M. Spavorui, laikomiems griežtesnėmis sąlygomis, nebuvo leista susitikti su advokatais.

„Kanada nesukels pavojaus ir įstatymų viršenybės bei teisinio procesui ir jo nepolitizuos“, – pabrėžė Ch. Freeland.

„Kanada Meng Wanzhou atžvilgiu vykdo sąžiningą, nešališką ir skaidrų teisinį procesą“, – sakė ministrė ir pridūrė, kad jos šalis „gerbia savo tarptautinius teisinius įsipareigojimus, įskaitant ekstradicijos sutartį su Jungtinėmis Valstijomis“.

F. Mogherini atstovė Maja Kocijančič savo ruožtu sakė, kad Kinijos paskelbtas kanadiečių arešto pagrindimas „kelia susirūpinimą dėl teisėtos tyrimų ir verslo praktikos Kinijoje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.