Paskutinį kartą soste gimtadienį švenčiantis Japonijos imperatorius meldžia taikos

Sekmadienį 85-ajį gimtadienį švenčiantis Japonijos imperatorius Akihito, kitąmet atsisakysiantis sosto, sako jaučiąs palengvėjimą, kad jo valdymo laikotarpiu šalis nepatyrė karo, ir pažymi, jog svarbu nuolat priminti jaunimui tautos karo metų istoriją.

 Sekmadienį 85-ajį gimtadienį švenčiantis Japonijos imperatorius Akihito, kitąmet atsisakysiantis sosto, sako jaučiąs palengvėjimą, kad jo valdymo laikotarpiu šalis nepatyrė karo, ir pažymi, jog svarbu nuolat priminti jaunimui tautos karo metų istoriją.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
 Sekmadienį 85-ajį gimtadienį švenčiantis Japonijos imperatorius Akihito, kitąmet atsisakysiantis sosto, sako jaučiąs palengvėjimą, kad jo valdymo laikotarpiu šalis nepatyrė karo, ir pažymi, jog svarbu nuolat priminti jaunimui tautos karo metų istoriją.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 23, 2018, 4:57 PM, atnaujinta Dec 23, 2018, 5:00 PM

„Mane labai guodžia, kad „Heisei“ era artėja prie pabaigos be karo Japonijoje,“ – per rūmuose surengtą spaudos konferenciją iš susijaudinimo virpančiu balsu sakė monarchas. Spaudos konferencija buvo įrašyta šią savaitę, o įrašas išplatintas sekmadienį.

„Svarbu nepamiršti, kad Antrasis pasaulinis karas nusinešė nesuskaičiuojamą daugybę gyvybių ir kad taika bei klestėjimas pokario Japonijoje buvo sukurti daugelio Japonijos žmonių aukomis ir nenuilstamomis pastangomis, ir šią istoriją tiksliai perduoti gimusiesiems po karo,“ – pažymėjo jis.

30 metų trukusi Akihito valdymo era, vadinama „Heisei“, yra vienintelis laikotarpis be karo Japonijos šiuolaikinėje istorijoje. Taikos meldimas ir jo tėvo imperatoriaus Hirohito vardu kariauto karo padarytos žalos atitaisymas tapo 1989-aisiais į sostą įžengusio monarcho misija.

Sekmadienį Akihito paskutinį kartą švenčia gimtadienį būdamas imperatoriumi. Planuojama, kad jis atsisakys sosto kitų metų balandžio 30 dieną, o kitą dieną naujuoju monarchu taps jo vyriausias sūnus – sosto įpėdinis princas Naruhito.

Gimtadienio proga prie Tokijo imperatoriškųjų rūmų susirinko dešimtys tūkstančių žmonių. Minia mojavo Japonijos vėliavėlėmis ir džiugiai sutiko imperatorių ir jo šeimos narius, išėjusius į balkoną pasveikinti susirinkusiųjų bei jiems padėkoti.

Akihito stengėsi priartinti uždarus imperatoriaus rūmus prie žmonių ir dėkojo visiems, tarp jų ir savo nekilmingai žmonai Michiko, už tai, kad suprato jo požiūrį ir palaikė jo darbus.

„Artėdamas prie savo, kaip imperatoriaus, kelionės pabaigos, norėčiau iš visos širdies padėkoti daugeliui žmonių, kurie priėmė ir toliau palaikė mane kaip valstybės simbolį,“ – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.