Japonijoje pakorus du žmogžudžius per metus įvykdytų egzekucijų skaičius pakartojo rekordą

Japonijoje ketvirtadienį buvo pakarti du vyrai, nuteisti už žmogžudystę, paskelbė Teisingumo ministerija.

 Japonijoje ketvirtadienį buvo pakarti du vyrai, nuteisti už žmogžudystę, paskelbė Teisingumo ministerija.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Japonijoje ketvirtadienį buvo pakarti du vyrai, nuteisti už žmogžudystę, paskelbė Teisingumo ministerija.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 27, 2018, 8:56 AM, atnaujinta Dec 27, 2018, 8:58 AM

Taigi, šiemet egzekucijų skaičius šalyje pasiekė ankstesnį per metus įvykdytų mirties bausmių rekordą – 15.

Japonija yra viena iš nedaugelio išsivysčiusių valstybių, tebetaikančių mirties bausmę. Nepaisant tarptautinės kritikos ir žmogaus teisių organizacijų smerkimo, tokioms bausmėms pritaria daugelis japonų.

Šiuo metu šalyje mirties bausmės laukia daugiau kaip 100 žmonių.

Pasak teisingumo ministro, du pakarti vyrai yra 60 metų Keizo Kawamura ir 67 metų Hiroya Suemori. Jiedu buvo nuteisti už 1988 metais įvykdytą nusikaltimą, kai vyrai pasmaugė vienos investicinės įmonės vadovą ir darbuotoją.

Vyrai pavogė 100 mln. jenų (apie 790 tūkst. eurų dabartiniu kursu) ir sudegino aukų kūnus kalnuose. Nusikaltėliams skirta mirties bausmė buvo galutinai patvirtinta 2004 metais.

„Tai buvo itin šlykštus nusikaltimas, sukrėtęs visuomenę“, – spaudos konferencijoje kalbėjo teisingumo ministras Takashi Yamashita.

Anksčiau prokuroru dirbęs ministras pareiškė, kad leido įvykdyti egzekuciją po ilgų svarstymų ir užsiminė, jog Japonijoje tokia bausmė dar ilgai bus taikoma.

„Piktavališkų, bjaurių nusikaltimų atveju negalima išvengti mirties bausmės taikymo, – sakė jis. – Manau, kad panaikinti mirties bausmę būtų neteisinga.“

Japonijoje šiemet buvo pakarti 15 kalinių. Toks pat rekordinis egzekucijų skaičius buvo įvykdytas 2008-aisiais. Šalis mirties bausmių statistiką viešai skelbti pradėjo 1998 metais.

Penkiais mėnesiais anksčiau šalyje buvo įvykdyta mirties bausmė vienos sektos nariams, 1995 metais įvykdžiusiems pražūtingą zarino dujų ataką Tokijo metropolitene.

Liepą egzekucija buvo įvykdyta iš viso 13-ai apokaliptinio kulto „Aum Shinrikyo“ („Aukščiausioji tiesa“) narių, įskaitant jo „guru“ Shoko Asaharą. Taip buvo padėtas taškas byloje dėl šio šiurpaus išpuolio, sukrėtusio pasaulį ir Japonijos visuomenę.

Šią masinę egzekuciją kritikavo kai kurios žmogaus teisių organizacijos, tokios kaip „Amnesty International“.

Anot vietos žiniasklaidos, valdžia siekė įvykdyti mirties bausmes „Aum Shinrikyo“ sektantams iki kitų metų, kai Japonijos imperatorius atsisakys sosto ir prasidės naujoji valdymo era.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.