Įspūdinga kelionė: Antarktidą perėjo be kitų pagalbos

Vienas amerikietis galės ypač džiaugtis tuo, ką jam pasisekė nuveikti šiemet. Iš JAV Oregono valstijos kilęs Colinas O’Brady tapo pirmuoju žmogumi, kuris be palydos pėsčiomis skersai perėjo Antarktidą.

C.O’Brady Antarktidą skersai kirto per 54 dienas.<br>AP nuotr.
C.O’Brady Antarktidą skersai kirto per 54 dienas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 29, 2018, 5:04 PM

C.O’Brady vienas nužygiavo ir slidėmis nušliuožė 1,5 tūkst. kilometrų spaudžiant kaulus stingdančiam šalčiui. Jo kelionė užtruko 54 dienas.

Visas maisto atsargas ir 170 kg sveriančią įrangą jis tempė ant rogių. Kelionę gerokai apsunkino tai, kad didžiąją jos dalį teko kopti į įkalnę ir kirsti vadinamuosius zastrugų laukus – vėjo supustytus banguotus sniegynus.

Jo kelionę buvo galima stebėti gyvai internete, sekti jo maršrutą. Būtent tai darė visa 33-ejų keliautojo šeima, kuriai jis paskambino atsidūręs prie finišo.

„Jis susigraudinęs mums paskambino ir sušuko: „Aš tai padariau!“ – pasakojo rekordininko sutuoktinė Jenna Besaw. – Jis buvo labai susijaudinęs ir visiems mums dėkojo už meilę ir palaikymą.“

Savo ekspediciją jis pavadino „Neįmanoma pirmąja“. Paskutinę kelionės dieną jis įveikė maždaug 130 kilometrų ir vėliau nakvojo galutiniame kelionės taške.

„Paskutinės 31 valanda buvo vienos sunkiausių per visą mano gyvenimą. Vis dėlto jos buvo ir pačios geriausios, kokias tiktai esu patyręs“, – savo gerbėjams socialiniame tinkle „Facebook“ rašė amerikietis.

Nors yra žmonių, kurie dar prieš C.O’Brady skersai kirto Antarktidą, jiems pakeliui buvo papildytos maisto atsargos. Jie taip pat turėdavo aitvarus, kurie leisdavo jiems lengviau čiuožti.

2016 m. britų keliautojas Henry Worsley mirė bandydamas be jokios pagalbos pereiti šaltąjį žemyną – jis mirė nuo išsekimo pačioje kelionės pabaigoje.

Šio keliautojo bičiulis anglas Louisas Ruddas velionio garbei leidosi į kelionę per Antarktidą panašiu metu kaip C.O’Brady.

Vyrai varžėsi, kuriam pavyks tai padaryti pirmam. Pergale per šventes džiaugėsi amerikietis.

„Kelis kartus norėjau sustoti, įlįsti į palapinę ir nieko nebedaryti, – sakė C.O’Brady. – Tuomet pagalvodavau, kiek daug teigiamų emocijų man skiria tie, kurie mane palaiko. Giliai įkvėpdavau, susitelkdavau ir judėdavau toliau.“

Parengta pagal AP informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.