Su Pentagonu atsisveikinęs Jamesas Mattisas palinkėjo „tvirtai laikytis“

JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas pirmadienį atsisveikino su Pentagonu ir paragino kariškius „tvirtai laikytis“, jam atsistatydinus dėl esminių nesutarimų su prezidentu Donaldu Trumpu.

 Jamesas Mattisas atsistatydino iš JAV gynybos sekretoriaus posto.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Jamesas Mattisas atsistatydino iš JAV gynybos sekretoriaus posto.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Mattisas kalbėjo apie gynybą, ES ir NATO.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
J.Mattisas kalbėjo apie gynybą, ES ir NATO.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
J.Mattisas paragino NATO nares Europoje didinti išlaidas gynybai.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
J.Mattisas paragino NATO nares Europoje didinti išlaidas gynybai.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 1, 2019, 4:42 PM

J. Mattisas atsistatydino gruodžio 20-ąją, D.Trumpui apstulbinus savo vyriausybę ir įstatymų leidėjus nurodymu išvesti visus Sirijoje dislokuotus amerikiečių karius.

„Mūsų departamentas yra įrodęs esąs pajėgiausias, kai laikai yra patys sunkiausi“, – sakoma J.Mattiso trumpame pranešime Pentagono darbuotojams, akivaizdžiai turint omenyje sumaištį Vašingtone.

„Taigi, tikėkite mūsų šalimi ir tvirtai laikykitės – kartu su mūsų sąjungininkais, susivienijusiais prieš mūsų priešus“, – pridūrė jūros pėstininkų dimisijos generolas.

Apsiskaitęs J.Mattisas, savo pažiūras dažnai grindžiantis pavyzdžiais iš istorijos, taip pat pacitavo prezidento Abrahamo Lincolno telegramą, 1865 metų vasarį, baigiantis Amerikos pilietiniam karui, išsiųstą generolui Ulysses Grantui.

„Neleiskite jokiems atsitikimams pakeisti, sukliudyti arba uždelsti jūsų karinius veiksmus arba planus“, – rašoma jo laiške.

J.Mattisas pridūrė esąs įsitikinęs, kad kariuomenės nariai „nėra atsitraukę nuo misijos, kurią vykdyti esame prisiekę – palaikyti Konstituciją ir ją ginti, tuo pačiu saugant mūsų gyvenimo būdą“.

„Sudėtingos aplinkybės“

Po J.Mattiso apie savo atsistatydinimą paskelbė Brettas McGurkas – JAV ypatingasis pasiuntinys prie koalicijos, kovojančios su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS), kurią D.Trumpas paskelbė jau įveikta.

Likus kelioms dienoms iki D.Trumpo pareiškimo per „Twitter“ apie pasitraukimą iš Sirijos B.McGurkas per spaudos konferenciją tikino, kad Jungtinės Valstijose neketina „tiesiog susirinkti daiktų ir išvykti“ iš tos šalies. Jis perspėjo, kad susilpnintos „Islamo valstybės“ pavojus dar gali atsinaujinti.

Pirmadienį, paskutiniąją darbo dieną, B.McGurkas, rūpinęsis Artimųjų Rytų problemomis ankstesnių prezidentų George'o W. Busho ir Baracko Obamos administracijose, kalbėjo panašiu tonu kaip J. Mattisas.

„Linkiu sėkmės savo buvusiems kolegoms civiliams ir kariškiams, jiems dirbant ypač sudėtingomis aplinkybėmis, kad apgintų mūsų didžios šalies interesus“, – sakoma B.McGurko tviterio žinutėje.

J. Mattisas iš pradžių planavo palikti Pentagoną vasario pabaigoje, bet D.Trumpas šią datą paankstino dviem mėnesiais.

Kaip pranešama, D. Trumpas suirzo dėl žiniasklaidos dėmesio griežto tono J.Mattiso atsistatydinimo raštui, iškėlusiam į dienos šviesą jo ideologinius nesutarimus su prezidentu.

Šiame rašte 68 metų gynybos sekretorius rašė, kad jo politinės pažiūros branginti tradicinius aljansus nebegali būti suderinamos su prezidento politika, neretai nuvertinančia ilgalaikius JAV partnerystės ryšius, ir D.Trumpo pastangomis užmegzti glaudesnius ryšius su Rusija.

Nuo sausio 1-osios gynybos sekretoriaus pareigas laikinai eina buvęs J.Mattiso pavaduotojas Patrickas Shanahanas.

Pirmadienį D.Trumpas atrodė sušvelninęs savo poziciją dėl Sirijos ir sakė, kad kariai namo bus grąžinami „lėtai“, todėl dar kurį laiką kovos su „Islamo valstybe“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.