„Brexit“ aistras Londone kaitina ir šventiniai fejerverkai

Net ir per šventes Jungtinėje Karalystėje netilo kalbos apie pasitraukimą iš Europos Sąjungos. Parlamente artėja balsavimas dėl pasitraukimo sutarties, o Londono meras šou metu išreiškė miesto poziciją.

Per šou skirtingomis ES narių kalbomis buvo sakoma: „Londonas yra atviras.“<br>AP nuotr.
Per šou skirtingomis ES narių kalbomis buvo sakoma: „Londonas yra atviras.“<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 3, 2019, 7:57 PM

Fejerverkų šou prie apžvalgos rato „Londono akis“ šiemet pritraukė visos Europos dėmesį ir dar kartą parodė Londono ir Jungtinės Karalystės valdžios nesutarimus „Brexit“ klausimu.

Temzės pakrantėje stulbinantį šou stebėjo beveik 100 tūkst. žmonių, o bilietai kainavo 10 svarų (apie 11 eurų).

Iššovus pirmiesiems fejerverkams skirtingomis Europos šalių kalbomis buvo pasakyti žodžiai: „Londonas yra atviras.“

Šią frazę mėgsta vartoti Londono meras Sadiqas Khanas. Jis priešinasi išstojimui iš Bendrijos ir ragina šiuo klausimu organizuoti antrąjį referendumą.

Leiboristų partijai priklausantis meras pasisako už specialių sąlygų Londonui, kurios apsaugotų ES piliečius ir finansinį centrą – Londono Sitį, sudarymą.

„Mes esame vienas didžiausių pasaulio miestų. To priežastis – europiečių indėlis. Tikiuosi, kad Parlamento ir vyriausybės nariai pamatys šiuos fejerverkus, išgirs muzikinį takelį ir pagalvos, kokioje šalyje jie nori gyventi po kovo mėnesio“, – prieš renginį kalbėjo S.Khanas.

„Londono akis“ per fejerverkų šou suspindo mėlyna spalva, o ant apžvalgos rato kapsulės nusidažė geltonai, taip sudarant ES vėliavos vaizdinį. Iš trijų Temzės upėje buvusių baržų į orą buvo paleista 8 tonos fejerverkų.

Renginio metu skambėjo tokios dainos kaip „New Rules“, „We Are Your Friends“ ir „Don’t Leave Me Alone“ („Naujos taisyklės“, „Mes esame jūsų draugai“ ir „Nepalikite manęs vieno“).

O fejerverkų šou užbaigė „The Beatles“ daina „All You Need Is Love“ („Viskas, ko tau reikia, tai meilė“).

S.Khanas po šou tvirtino, kad beveik milijoną Londono gyventojų sudaro kitų ES šalių piliečiai ir jie čia bus laukiami nepaisant tolesnės „Brexit“ įvykių eigos.

Aršūs „Brexit“ šalininkai dėl šio renginio Londono merą apkaltino politikavimu, nes didžioji dalis fejerverkų šou buvo finansuojama mokesčių mokėtojų pinigais. Iš miesto biudžeto šiam renginiui buvo skirta 2,3 mln. svarų (2,55 mln. eurų).

Bet ne visiems rūpėjo politika. Vienas „Brexit“ ministrų Chrisas Heatonas-Harrisas džiaugėsi gražiais fejerverkais ir visiems linkėjo nuostabių 2019-ųjų.

Debatai dėl „Brexit“ sutarties Jungtinės Karalystės Parlamente toliau bus tęsiami nuo sausio 9 dienos. Manoma, kad galutinis balsavimas šiuo klausimų anksčiausiai gali įvykti sausio 14 dieną.

Parengta pagal „The Guardian“ ir „The Mirror“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.