Aiškėja daugiau detalių, kas yra amerikietis turistas, kurį Rusija laiko šnipu

2018 metų pabaigoje Rusijos Federalinė saugumo tarnyba pranešė Maskvoje sulaikiusi JAV pilietį, įtariamą šnipinėjimu. Paulas Whelanas šiuos kaltinimus neigia. Aiškėja daugiau detalių, kas šis vyras.

Už šnipinėjimą suimtas P.Whelanas Rusijoje lankėsi ne pirmą kartą, bet jo šeima tikina, kad jis ten vyko kaip turistas ir ketino dalyvauti vestuvėse.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Už šnipinėjimą suimtas P.Whelanas Rusijoje lankėsi ne pirmą kartą, bet jo šeima tikina, kad jis ten vyko kaip turistas ir ketino dalyvauti vestuvėse.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 5, 2019, 4:50 PM

48 metų P.Whelanas buvo sulaikytas gruodžio 28-ąją. Jam iškelta baudžiamoji byla pagal Rusijos Federacijos baudžiamojo kodekso 276-ąjį straipsnį – šnipinėjimas.

Už tai amerikiečiui gresia 10–20 metų kalėjimo.

Šis sulaikymas įvyko praėjus vos porai savaičių po to, kai JAV kaip nelegali užsienio agentė buvo nuteista 30-metė rusė Marija Butina. Jai gresia iki 6 mėnesių kalėjimo ir deportavimas.

P.Whelano šeima tvirtina, kad jis tikrai yra nekaltas ir į Rusiją vyko kaip turistas, o JAV valstybės sekretorius Mike’as Pompeo pareiškė, kad Jungtinės Valstijos tikisi gauti iš Rusijos daugiau informacijos, kodėl Federalinė saugumo tarnyba sulaikė buvusį Amerikos jūrų pėstininką.

Tuo metu viešumą pasiekia vis daugiau detalių apie šį vyrą.

P.Whelanas gimė Kanadoje, britų šeimoje, bet didžiąją gyvenimo dalį praleido JAV.

Nuo 2017 metų jis dirbo direktoriumi saugumo klausimais automobilių atsarginių dalių tiekimo bendrovėje „BorgWarner“, kurios būstinė įsikūrusi Obern Hilse, Mičigano valstijoje.

Vyro brolis dvynys Davidas Whelanas teigia, kad pagrindinė jo užduotis šiame darbe – užtikrinti, kad įmonės pastatai ir turtas būtų fiziškai saugūs. „BorgWarner“ patvirtino neturinti padalinių Rusijoje.

Prieš įsidarbindamas „BorgWarner“ P.Whelanas dirbo vyresniuoju saugumo vadybininku pasaulinėje saugumo ir investicijų grupėje „Kelly Services“.

Jaunystėje tarnavęs jūrų pėstininku iš JAV kariuomenės jis buvo pašalintas už netinkamą elgesį.

Kariuomenėje jis praleido 14 metų ir buvo pasiekęs vyresniojo seržanto laipsnį. 2008 metais specialaus karo teismo sprendimu P.Whelanas pašalintas iš tarnybos už pasikėsinimą įvykdyti vagystę. Jis buvo kaltinamas neteisėtai naudojęsis kito asmens socialinio draudimo numeriu ir išrašęs negaliojančių čekių.

Tarnaudamas kariuomenėje jis dalyvavo dviejose misijose Irake, 2004 ir 2006 metais.

Rusijoje amerikietis taip pat lankėsi ne kartą. Pirmą kartą į šalį jis atvyko 2006 metais per savo dviejų savaičių atostogas iš kariuomenės.

Jo jaunystė praėjo Šaltojo karo laikotarpiu, tačiau po apsilankymo Maskvoje vyras susidomėjo Rusija ir išmoko rusų kalbą.

Kelionės – P.Whelano aistra ir jis taip pat lankėsi tokiose šalyse kaip Indija bei Islandija, pasakojo suimtojo brolis.

„Jis turi draugų Rusijoje ir tai papildoma priežastis ten sugrįžti – žmonės, su kuriais jis susipažino per socialinius tinklus, bet nežinau, į kurią tiksliai Rusijos dalį jis vyko“, – sakė D.Whelanas.

Šeimos teigimu, gruodžio 22 dieną vyras išskrido į Maskvą dalyvauti buvusio tarnybos draugo, kito JAV jūrų pėstininko, ir jo išrinktosios iš Rusijos vestuvėse.

P.Whelanas pastaruosius 13 metų aktyviai naudojosi Rusijos socialiniu tinklu „VKontakte“, jo paskyroje – 70 draugų. Čia jis dalijosi nuotraukomis iš kelionių po pasaulį, o paskutinis jo įrašas skelbė: „Kita stotelė – Maskva.“

Parengta pagal CNN ir ELTA informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.