Šiaurės Korėjos specialusis traukinys atvyko į Kiniją: manoma, kad juo važiavo Kim Jong-unas

Šiaurės Korėjos specialusis traukinys vėlai pirmadienį atvažiavo į Kiniją, pranešė Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“.

 Tikėtina, kad juo į Pekiną važiuoja Šiaurės Korėjos lyderis K.Jong Unas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Tikėtina, kad juo į Pekiną važiuoja Šiaurės Korėjos lyderis K.Jong Unas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 7, 2019, 7:40 PM, atnaujinta Jan 7, 2019, 7:41 PM

Tikėtina, kad juo į Pekiną važiuoja Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas.

Traukinys sieną kirto apie 22 val. 15 min. vietos (15 val. 15 min. Lietuvos) laiku, o Kinijos sostinę turėtų pasiekti antradienį apie 10 val. (4 val.), „Yonhap“ citavo vieną informuotą šaltinį.

Kinija yra Šiaurės Korėjos pagrindinė diplomatinė sąjungininkė ir svarbiausia prekybos partnerė bei pagalbos donorė. Kim Yong Unas pernai triskart lankėsi šioje šalyje, kad susitiktų su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu. Per ankstesnius šešerius Šiaurės Korėjos lyderio valdymo metus tokių kontaktų nebuvo.

Nė apie vieną iš šių kelionių nebuvo paskelbta iš anksto. Pirmoji įvyko pernai kovą, dar prieš Kim Jong Uno vėlesnius susitikimus su Pietų Korėjos prezidentu Moon Jae-inu ir JAV prezidentu Donaldu Trumpu. Tąsyk pirmųjų pranešimų apie kelionę buvo paskelbta tik pastebėjus specialųjį traukinį Pekine.

Kinijos pasienio mieste Dandonge dešimtys saugumo tarnybų automobilių ir pareigūnų blokavo kelius aplink geležinkelio stotį, kol šis traukinys pravažiavo, rašo „Yonhap“. Vėliau keliai buvo vėl atidaryti.

Kol kas nebuvo patvirtinta, ar traukiniu važiuoja kuris nors aukšto rango Šiaurės Korėjos pareigūnas, naujienų agentūra citavo savo šaltinį.

Tačiau Japonijos naujienų agentūra „Kyodo“ nurodė, kad Dandongo viešbučio svečiams pirmadienio popietę nebuvo leista įžengti į kambarius, iš kurių atsiveria vaizdas į upę, žyminčią sieną su Šiaurės Korėja. Šaltiniai sakė, kad toks elgesys buvo „akivaizdžios pastangos neleisti pamatyti šio traukinio“.

Šiaurės Korėjos ir JAV derybos dėl denuklearizacijos yra įstrigusios, bet sklinda vis daugiau kalbų apie Kim Jong Uno ir D. Trumpo potencialų antrąjį susitikimą.

Manoma, kad antradienį bus minimas Kim Jong Uno gimtadienis, nors Pchenjanas jo gimimo datos niekada nėra patvirtinęs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kas yra vatnikai ir kiek jų?